Nogomet

Klubovi s najviše nastupa u polufinalu Lige prvaka u ovoj se fazi međusobno sastaju deveti put

Mario Borko • utorak, 30.04.2024.
Klubovi s najviše nastupa u polufinalu Lige prvaka u ovoj se fazi međusobno sastaju deveti put
Foto: EPA

Večeras je na rasporedu prvi polufinalni susret Lige prvaka. U Münchenu se sastaju Bayern i Real Madrid. Kraljevi u svom stilu grabe prema 15. naslovu, a Bavarci traže spas sezone za zaborav...

Ovo je posljednje izdanje Lige prvaka u ovakvom formatu. Ona se kroz povijest mijenjala, promijenila je i ime, ali dva kluba su uvijek prisutna u samoj završnici natjecanja. Naravno, riječ je o Bayern München i Real Madridu. Kraljevima je ovo 33. nastup u polufinalu, a Bavarcima 21. Utakmica u Münchenu bit će prvi čin devetog polufinala između ova dva simbola europskog nogometa. Trenutno su izjednačeni po uspješnosti, ali netko će idući tjedan u Madridu prijeći u vodstvo.

Igraj na utakmicu Bayern Münchena i Real Madrida na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Iza najtrofejnijeg njemačkog kluba je turbulentna sezona. Ispadanje u DFB kupu od trećeligaša, rušenje negativnih rekorda i prekid niza od 11 uzastopnih naslova u prvenstvu, doveli su do smjene Thomasa Tuchela usred sezone. Iz samo klubu znanih razloga Nijemac je ostao voditi momčad do kraja sezone, a medijske stupce pune imena njegovih potencijalnih nasljednika. Tuchel je s Chelseajom osvojio Ligu prvaka, PSG je uveo u finale, a s Bluesima je u polufinalu izbacio upravo Los Blancose. Mogao bi isto napraviti i s Bavarcima, otići sa stilom ili se možda predomisliti kao što je to učinio Xavi.

Bayern je podigao razinu forme, trenutno je u nizu od četiri pobjede, ali njegove predstave još uvijek ne ulijevaju povjerenje da bi mogao ući u svoje 12. finale Lige prvaka. Bavarci su za vikend u prvenstvu pobijedili Eintracht Frankfurt s 2:1, a oba pogotka postigao je Harry Kane. Englez je došao do 35 golova u Bundesligi, a u Ligi prvaka zabio je sedam, više ima samo Kylian Mbappé, osam. Crveni i dalje imaju problema s ozljedama i tko će od igrača biti spreman uvelike će utjecati na njihove šanse u ovom polufinalu. Prvi korak ka finalu je prekid negativne serije od tri uzastopna poraza od Real Madrida na Allianz Areni.

Kraljevi ove sezone opet djeluju kraljevski. LaLiga je već praktički osigurana i to s lijepom prednošću od 11 bodova ispred Barcelone. Samo je Atletico Madrid uspio pobijediti Los Blancose ove sezone i to u dva navrata, izbacivši ih tako iz kupa. U svom dvorištu, Ligi prvaka, Real je nepobjediv. U grupnoj fazi ostvario je svih šest pobjeda, u prvoj utakmici osmine finala slavio je kod Leipziga, a onda je postao pragmatičniji. Uzvrat protiv Nijemaca završio je neriješeno, isto kao i dva četvrtfinala susreta protiv Manchester Cityja. Momčad Carla Ancelottija preživjela je 33 udaraca prema svojim vratima u uzvratu na Etihadu i nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca ušla u četvrto polufinale za redom.

Posljednja obveza u prvenstvu odrađena je još u petak. Kod imenjaka Sociedada, Kraljevi su slavili s 0:1. Talijanski stručnjak, jedini koji ima četiri trofeja Lige prvaka, na San Sebastianu izveo je kombiniranu momčad i odmorio glavne vedete. I u Madridu je prvo ime sezone jedan Englez, naravno riječ je o Judeu Bellinghamu koji je u 36 nastupa zabio 21 gol i upisao deset asistencija. Rodrygo je protiv Građana ponovno zabio važne golove i tako još jednom pokazao da je stvorene za velike utakmice.

Što su rekli

Thomas Tuchel, trener Bayern Münchena: "Ovo polufinale djeluje kao da je finale. To je svakako vrlo važan dvoboj, utakmica s velikim odjekom. Postoji nekoliko odluka koje ćemo donijeti u zadnji tren, kao što je to slučaj s Jamalom i Leroyem. Real napada iz zasjede, kada analizirate njihove golove, deset sekundi prije sve izgleda normalno, a onda su odjednom u prilici. Radi se o momčadi koja ima sjajnu individualnu kvalitetu i koja može raditi brojne taktičke prilagodbe."

Carlo Ancelotti, trener Real Madrida: "Puni smo samopouzdanja, ali svjesni smo da igramo protiv jako snažnog protivnika. Ponosni smo što smo ovdje i nadamo se novom finalu. Očekuje nas najmanje 180 minuta nogometa i ništa neće biti riješeno nakon prvih 90. Obje momčadi imaju jaku tranziciju, brze igrače i mogu prilagoditi svoju igru ovisno o tome kako to situacija na terenu iziskuje."

Mjesto, vrijeme, sudac

München, Allianz Arena, 21:00

Sudac: Clement Turpin (Francuska)

Nedostaju

Bayern München: Sacha Boey, Kingsley Coman, Tarek Buchmann, Bouna Sarr (ozlijeđeni), Matthijs de Ligt, Konrad Laimer (upitni)

Real Madrid: Thibaut Courtois, David Alaba (ozlijeđeni), Daniel Carvajal (suspendiran)

Zadnji susret

Posljednji dvoboj ovih velikana zbio se točno prije šest godina u istoj fazi natjecanja. Real je u prvoj utakmici na Allianz Areni slavio s 1:2, a uzvratu je s 2:2 obranio prednost i kasnije osvojio svoj 13. naslov.

Prognoza

Bayern je blagi favorit po kladionicama. Bavarci su ove sezone nepredvidljivi, ali ne djeluju kao da mogu ozbiljnije ugroziti gotovo nepobjedivi Real.

FOTO: EPA/Javier Lizon

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis30.04.2024. u 17:02
    koja smjena usred sezone? najavljeno je da se suradnja završava koncem sezone. bože sačuvaj teksta. smjena je ako je netko smijenjen. ????
    cameosis