Košarka

Dončić i društvo traže treću uzastopnu pobjedu u seriji protiv Thundera

Mario Borko • ponedjeljak, 13.05.2024.
Dončić i društvo traže treću uzastopnu pobjedu u seriji protiv Thundera
Foto: EPA

U noći s ponedjeljka na utorak, od 3:30, na rasporedu je četvrta utakmica polufinala Zapadne konferencije između Dallas Mavericksa i Oklahoma City Thundera. Dallas vodi s 2-1 i ima priliku u svojoj dvorani doći do meč lopte...

Za razliku od prve runde doigravanja u kojoj se samo jedna od osam serija odlučivala u sedmoj utakmici, u polufinalu konferencija rezultati su zasad puno izjednačeniji. Dallas Mavericksi su nakon uvjerljivog poraza od Oklahoma City Thundera u prvoj utakmici ostvarili dvije pobjede i sada pred svojim navijačima mogu napraviti ogroman korak prema finalu Zapadne konferencije.

Igraj na utakmicu Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prve dvije utakmice igrane u Oklahoma Cityju bile su gotovo identične, ali ishodi su bili dijametralno suprotni. Thunder je s lakoćom dobio prvi susret, a Dallas drugi. Treća utakmica u seriji, prva u Dallasu, bila je vrlo izjednačena, ali Mavericksi su bili ti koji su bili u prednosti većinu vremena i na kraju su zasluženo slavili sa 105:101. Najraspoloženiji pojedinac susreta bio je Shai Gilgeous-Alexander s 31 poenom, deset skokova i šest asistencija, ali u heroja se promaknuo P. J. Washington s 27 koševa.

Washington je tijekom cijelog doigravanja bio na pristojnoj razini, ali u posljednje dvije utakmice iskočio je u prvi plan. Bio je najbolji strijelac Mavericksa u obje pobjede i nakon uvjerljivog poraza na startu serije, pokazao se kao tajno oružje Jasona Kidda protiv obrane Oklahome.

Luka Dončić i dalje nije potpuno spreman. To je mjerljivo brojkama, ali i vidljivo golim okom. Usprkos tome što igra pod velikim bolovima, Slovenac je nerješiva enigma za protivnike. U ovogodišnjem doigravanju najveći problem predstavlja mu šut za tri poena. Mizernih 26 posto daleko je od onog na što nas je najbolji strijelac NBA lige navikao, ali uspije li noćas odigrati dobru šutersku utakmicu njegova će momčad biti bliže pobjedi.

Kyrie Irving sve je oduševio svojom igrom protiv Los Angeles Clippersa, ali u ovoj seriji ipak je malo posustao. Uncle Drew najviše je podbacio u drugoj utakmici kad je ostao na samo devet poena, ali Mavericksi su usprkos tome uspjeli pobijediti. Nepisano pravilo play-offa je da bolji napad pobjeđuje bolju obranu. Dallas je napadački bolja momčad, vodi u seriji, a još uvijek posjeduje rezerve u tom segmentu.

OKC je obrambeno kvalitetnija momčad od Mavericksa, ali nedostatak napadačkog talenta pokazao se u dosadašnjem dijelu serije kao teško rješiv problem. Gilgeous-Alexander je u oba poraza ubacio preko 30 poena, ali u sve tri utakmice nijedan njegov suigrač nije uspio prijeći granicu od 20 koševa. Chet Holmgren i Jalen Williams drže prosjek, ali to čini se neće biti dovoljno i netko od njih morat će u nastavku serije napraviti iskorak.

Thunder je u prvoj utakmici nadskakao Mavse i to je bio ključ velike pobjede. Činilo se da će izostanak Maxija Klebera u tom segmentu biti nenadoknadiv, ali Dallas je u idućim susretima uspio osvojiti više skokova od OKC-a i potpuno zaustaviti njihov ofenzivni skok. Oklahoma je u prvoj utakmici imala 16 ofenzivnih skokova, a u iduće dvije zajedno, 14.

Mjesto, vrijeme

Dallas, American Airlines Center, 3:30

Nedostaju

Dallas Mavericks: Maxi Kleber

Oklahoma City Thunder: -

Zadnji susret

Dallas je u trećoj utakmici serije slavio sa 105:101. Mavsi su vodili gotovo cijelu utakmicu, završnica se malo zakomplicirala, a odličnu posljednju dionicu odradio je Dereck Lively koji je od svojih 12 poena, sedam postigao na kraju utakmice.

Prognoza

Mavericksi su u ovoj utakmici blagi favoriti. Thunder za pobjedu mora poboljšati ofenzivni skok, a neko od igrača treba se priključiti Gilgeous-Alexanderu u napadačkom dijelu igre. U suprotnom Dallas bi mogao otići na 3-1 i praktički osigurati finale konferencije.

FOTO: EPA/ADAM DAVIS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!