Nogomet

Rangersi prvenstvenu sezonu zaključuju gostovanjem u Edinburghu

Petar Jenjić • subota, 18.05.2024.
Rangersi prvenstvenu sezonu zaključuju gostovanjem u Edinburghu
Foto: EPA

Nogometaši Rangersa danas će odigrati zadnju prvenstvenu utakmicu ove sezone. Radi se o gostovanju kod Heartsa u Edinburghu koji će se igrati tek za prestiž...

Europske lige bliže se svome kraju pa tako i škotski Premiership, a danas će svoju zadnju prvenstvenu utakmicu odigrati i Rangersi koji od 13:30 gostuju u Edinburghu, na Tynecastle Parku kod Heartsa. Dvoboj će suditi Don Robertson.

Igraj na Hearts - Rangers na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Peti put u zadnjih šest sezona Rangersi će završiti na drugom mjestu ljestvice iza Celtica. Ponovno je to bila dugotrajna borba, kako i priliči škotskim velikanima, ali ponovno su prevladali "mrski" rivali i u prošlom kolu i matematički osigurali naslov prvaka.

Ključnim se pokazao derbi odigran na Celtic Parku protekle subote u kojem je domaćin poveo golovima Matta O'Rileyja i autogolom Johna Lundstroma, dok je zaostatak smanjio Cyriel Dessers. Lundstrom je nakon toga zaradio i isključenje, a Rangers s igračem manje nije uspio nadoknaditi zaostatak.

Preko tjedna obje su ekipe odigrale još jedn utakmicu. Celtic je slavio kod Kilmarnocka s 0:5, dok su Rangersi na domaćem terenu s 5:2 bili bolji od Dundee FC-a. Takvim razvojem situacije Celtic je kolo prije kraja na 90 bodova, a Rangersi na 84 boda. The Bhoysi su odigrali odlično završnicu sezone, zaredali s pobjedama i zasluženo odnijeli 54. titulu prvaka.

Osim spomenutog poraza u derbiju, Rangersi su imali dva kiksa, poraz na gostovanju kod Ross Countyja (3:2) i remi kod Dundee FC-a bez pogodaka. Posljednje spomenuta ekipa je prije četiri dana imala vodstvo od 0:2 na Ibroxu, ali su Rangersi uzvratili s čak pet pogodaka i uzeli maksimalan plijen. Ove sezone osvojili su Liga kup i sljedeći vikend čeka ih finale kupa protiv Celtica.

Što se tiče Heartsa, on će sezonu zaključiti na trećem mjestu i treću godinu zaredom izboriti Europu. Trenutno je na 67 bodova, 12 više od četvrtoplasiranog Kilmarnocka. Upravo su ga Rangersi izbacili iz kupa prije nešto manje od mjesec dana pobjedom od 2:0. Nakon toga remizirali su na gostovanju kod Kilmarnocka bez pogodaka te izgubili u gostima kod Celtica (3:0).

Prije tjedan dana kod kuće su slavili s 3:0 protiv Dundee FC-a, dok su prije tri dana ponovno odigrali bez golova, ovoga puta u gostima kod St. Mirrena. U zadnjih 13 međusobnih dvoboja protiv Rangersa, upisali su 12 poraza i jedan remi uz samo pet postignutih pogodaka.

Velik broj igrača Rangersa nije igrao preko tjedna protiv Dundeeja i pitanje je hoće li trener Philippe Clement ikoga forsirati uoči sljedeće subote i finala kupa.

Što su rekli

Steven Naismith, trener Heartsa: "Ovo nam je bila jako dobra sezona, kako za momčad, tako i za mene osobno. Ono što smo planirali na ljeto, to smo ostvarili. Igrali smo dva polufinala, tu možemo napredovati, ali završili smo treći. Imali smo dobru sezonu, a ono oko čeka sam najviše zadovoljan jest što je momčad mlada. Imamo puno potencijala koji može rasti u narednim godinama."

Philippe Clement, trener Rangersa: "Kad ne ostvarite cilj, postanete prvaci, uvijek je važno donijeti ispravan zaključak. Ne možemo reći da se ništa nije dogodilo zadnjih šest mjeseci, ali napravljeni su koraci i vrlo smo ambiciozni, ja prvi, da napravimo stvari boljima. Bit će promjena, ali mislim da smo kao klub, na neki način, na kraju ciklusa. Moramo promijeniti neke stvari, želimo ovo zaključiti dobrim rezultatom."

Mjesto, vrijeme, suci

Tynecastle Park, Edinburgh, 13:30

Sudac: Don Robertson

Nedostaju

Hearts: Boyce, Haring, Halkett, Nieuwenhof (ozljede), Kingsley (pod upitnikom)

Rangers: Goldson, Souttar, Sterling, Cortes, Matondo, Lawrence, Danilo, Rice (ozljede), Balogun (pod upitnikom)

Zadnji susret

Rangers je na domaćem terenu, prije nešto manje od mjesec dana, upisao pobjedu rezultatom 2:0 i izborio finale kupa.

Prognoza

Statistika je potpuno na strani Rangersa koji su favoriti u današnjoj utakmici, ali od domaćina očekujemo barem jedan pogodak.

FOTO: EPA/Jose Manuel Vidal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!