Ostali sportovi

Pali i europski prvaci!

Ivor Krapac • utorak, 12.08.2008.
Pali i europski prvaci!
Foto: FaH

Hrvatski košarkaši ubilježili su drugu pobjedu na OI u Pekingu. Povratnici na veliku scenu su u svom drugom nastupu u Kini bili jači od Rusa, aktualnih europskih prvaka, a pobjeda nam otvara vrata četvrtfinala i lakšeg posla u toj fazi turnira...

Olimpijske igre, skupina A, drugo kolo

Hrvatska Rusija 85:78 (16:17, 42:36, 60:51)

Hrvatska: Ukić (7, 5 skokova), Kus (2), Popović (22), Rozić (0), Prkačin (5), Tomas (9), Planinić (20), Nicević (2, 4 skoka), Rudež, Banić (2), Lončar (4, 6 skokova), Barać (12, 7 skokova).

Vezane vijesti

Rusija: Vorončevič (0), Holden (5, 5 asistencija), Bikov (15, 4 skoka), Kirilenko (18, 6 skokova, 3 blokade), Morgunov (9), Samojlenko (0), Hrjapa (14), Pašutin (2), Monja (3), Fridzon, Savrašenko (10), Keyru (2).

Šut za dva: Hrvatska 18/38, Rusija 17/31

Šut za tri: Hrvatska 8/15, Rusija 10/27

Slobodna bacanja: Hrvatska 25/29, Rusija 14/19

Skokovi (obrana+napad): Hrvatska 34 (23+11), Rusija 29 (17+12)

Asistencije: Hrvatska 11, Rusija 18

Osobne pogreške: Hrvatska 24, Rusija 28

Izgubljene lopte: Hrvatska 16, Rusija 15

Osvojene lopte: Hrvatska 6, Rusija 7

Blokade: Hrvatska 0, Rusija 4

Nakon briljantnog šuterskog i obrambenog nastupa u prvom kolu protiv Australaca, izabranici Jasmina Repeše su i u drugom susretu skupine A pokazali da su spremni za prave stvari na olimpijskom košarkaškom turniru. Protiv Rusa nije bilo tako uvjerljivo, a naravno, nismo baš ni očekivali da će biti, no išlo je dovoljno glatko da ni mi ni oni ne moramo pretjerano opterećivati živce u završnici utakmice. No, prošlo bi i sa živciranjem, pišu se pobjede, sve ostalo nije bitno.

Repešini izabranici uvukli su svoje suparnike u ritam usporene, kontrolirane košarke, što je protiv Rusa redovito recept za dolazak do cilja. Pozicijska igra, bez puno kontri protivnika, uz kontrolu skoka - bile su to dvije stvari na koje su izbornik i stručni stožer puno polagali u borbi s europskim prvacima, i jedno i drugo prošlo je kako smo se i nadali.

Odličan ulazak u utakmicu najavio je da je Hrvatska spremna za pobjedu. Marko Popović je s četiri rana poena vodio do 7:2 nakon nepune tri minute, a nešto kasnije je tricom zadržao podjednaki razmak, za 12:7 u petoj minuti. Ruski povratak dogodio se mini-serijom sa sedam uzastopnih poena Andreja Kirilenka, glavne ruske zvijezde, koji je svojoj reprezentaciji pomogao da na isteku prve četvrtine čak i povede. Nakon prvih deset minuta bilo je 17:16 za momčad Davida Blatta.

Početkom druge četvrtine razigrao se Sergej Bikov, koji je u tom periodu zamijenio danas indisponiranog Holdena. Ruski organizator igre nakratko se pretvorio u glavnog realizatora, sa šest uzastopnih poena za povećanje na 23:18 u 14. minuti. Na putu do tog vodstva pomogao je i presing kojeg je naredio Blatt, Davor Kus se dvaput nije snašao, izgubio je loptu, a Rusi su to znali iskoristiti.

No, srećom, rusko građenje prednosti tu je zastalo. Nikita Morgunov brinuo se da prednost barem do završnice prvog poluvremena ostane na strani Blattove momčadi, ali s druge strane odgovorili su Ukić, Planinić, Tomas i Popović, pri odlasku na veliki odmor na semaforu je ponovno stajalo lagodnijih 42:36 u hrvatsku korist.

Ono što je bila tek stidljiva naznaka odvajanja ubrzo je postalo puno ozbiljnije i opasnije za Ruse. Stanko Barać je na otvaranju treće četvrtine dvaput pogodio s poludistance za okruglih deset razlike, a Popović se malo kasnije novom tricom pobrinuo za 49:38. Pop i Nikola Prkačin su se u nastavku pobrinuli za povećanje na 54:41, izgledalo je jako dobro.

Rusi do kraja treće dionice više nisu stigli ispod devet poena zaostatka, a s potpuno "uštopanim" Andrejem Kirilenkom, koji se pritom mučio i s osobnim pogreškama, kao i nevidljivim Holdenom teško su mogli očekivati bolje. U završnici se Kirilenko, doduše, ipak počeo buditi, Savrašenko je nekoliko puta poentirao pod obručem, a Hrjapa izvana, no čak i uza sve to, Rusi su teško stizali bliže od šest poena zaostatka.

Izgledalo je opasno kad je Hrjapa tricom smanjio na 79:74, u tim trenucima prilično je zakazao i skok u obrani, no važna, ključna trica Zorana Planinića za 82:74 omogućila je da dišemo lakše. Do kraja je ostalo minutu i desetak sekundi, to se teško moglo stići, a pokazalo se - Rusima i preteško. Tri pogođena slobodna bacanja Marka Popovića u posljednjoj minuti odvela su nas do končanih sedam razlike.

Momčad u kojoj je baš svatko tko stupi na parket u stanju "zapapriti" protivniku ovog je puta letjela na krilima Popovića s 22 i Planinića s 20 poena. Stanko Barać podsjetio je na odlične predstave s lanjskog EP-a u Španjolskoj, ubilježio je 12 poena i sedam skokova.

S druge strane, Andrej Kirilenko se na koncu nekako dovukao do 18 poena (šut 5/11), šest skokova i tri blokade, Sergej Bikov iznenadio je s 15 poena, a Viktor Hrjapa dodao poen manje. O izvedbi Jona Roberta Holdena dovoljno govori samo pet poena i šut 2/10 za 39 minuta u igri, tek donekle pokriveno s pet asistencija. Kako mu je išlo, dobro za nas da ga je Blatt toliko dugo držao na parketu.

OI Peking, skupina A, drugo kolo: Hrvatska - Rusija 85:78

Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Iran67:99Litva
Hrvatska85:78Rusija
Argentina85:68Australija
1Argentina 41+64
2Litva 41+25
3Australija 32+52
4Hrvatska 32+19
5Rusija 14-19
6Iran 05-141

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!