Automoto

Čolakova šansa sezone

Goran Markuš • utorak, 01.09.2009.
Čolakova šansa sezone

Nakon poduže ljetne pauze WTCC karavana seli se na tradicionalni Oschersleben, stazu na kojoj apsolutni primat drži BMW. Međutim, za nas njemačka destinacija puno je zanimljivija zbog činjenica da je upravo ovdje odličnim debijem prošle sezone naš Marin Čolak započeo svoju WTCC pustolovinu...

Nakon pauze od gotovo dva mjeseca WTCC karavana ponovno pali svoje motore i kreće u Njemačku, točnije nekih 30-ak kilometara od Magdeburga na tradicionalni Oschersleben. Koliko ova staza znači cijelom prvenstvu potvrđuje i činjenica da se još od 2001. Oschersleben nalazi u kalendaru kako tadašnjeg ETC-a tako i sadašnjeg WTCC-a.

Koliko domaću utrku BMW shvaća ozbiljno pokazuje nam i statistika. Naime, od 14 posljednjih utrka na Oscherslebenu domaća momčad je upisala nevjerojatnih 12 pobjeda čime su potpuno opravdano najveći favoriti i uoči ovogodišnjeg posjeta okrugu Magdeburga. Prošle sezone u prvoj utrci pobjedu je uzeo Augusto Farfus dok je u drugoj slavio Felix Porteiro.

Kao što je i običaj ne smijemo zaboraviti niti na SEAT, momčad koja je jedina uspjela uzeti ispuštene mrvice BMW-a na njihovoj domaćoj stazi. Maksimalna kompenzacijska težina za obje momčadi obećava nam još jednu vrlo uzbudljivu borbu za sam vrh.

Naravno, tu je i uvijek prisutni Chevrolet koji će na Oscherslebenu biti deset kilograma lakši od vodećeg dvojca što bi u kombinaciji sa možda i najopsežnijim testiranjima tijekom ljetne pauze moglo donijeti vrlo iznenađujuće rezultate.

Odličan prošlosezonski rezultat poseban je motivator Robertu Huffu, prvom vozaču Chevroleta: "Prošle sezone pole position sam uspio pretvoriti u dva podija i bio bih presretan da i ovaj vikend ponovim taj uspjeh. Tradicionalne staze poput Oscherslebena daleko su mi najdraže iz vrlo jednostavnog razloga - pokraj staze uvijek je najviše istinskih obožavatelja sporta."

I dok se ostatak WTCC društva odmara nešto manje od dva mjeseca zbog financijskih problema za našeg Marina Čolaka ljetna pauza traje mjesec dana dulje, no usprkos svemu Marin se itekako može radovati startu na Oscherslebenu.

Naime, upravo na ovoj stazi Čolak je debitirao prošle sezone, a sjajnim rezultatima osigurao si je i prvu regularnu sezonu u WTCC-u. Podsjetimo se, nakon 20. mjesta na prvom treningu Marin je postavio fantastično peto mjesto na popodnevnom treningu nakon čega je stigao do sasvim solidnog 18. startne pozicije.

Prva utrka našem predstavniku je donijela odlično 13. mjesto da bi drugu završio četiri pozicije lošije. Vrlo pozitivna je i činjenica da će u utrku krenuti sa čak 60 kg lakšim automobilom od najbržih BMW-a i SEAT-a odnosno 20 kg lakši od nominalne težine.

Raspored, 05.09.2009., subota:
08:45 h - 09:15 h - 1. trening
11:00 h - 11:30 h - 2. trening
15:15 h - 15:50 h - kvalifikacije

Raspored, 06.09.2009., nedjelja:
09:15 h - 09:30 h - Zagrijavanje
12:50 h - 13:20 h - 1. utrka
15:05 h - 15:35 h - 2. utrka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoWTCC
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!