Nogomet

EP 1964.: Španjolci kod kuće preuzeli trofej od Sovjeta

Bojan Purić • petak, 21.05.2004.
EP 1964.: Španjolci kod kuće preuzeli trofej od Sovjeta

Domaćin drugog završnog turnira Kupa europskih nacija bila je Španjolska, a k tome je u ono doba imala i izvrsno uigranu i jaku momčad. Uostalom, u devet do tada odigranih klupskih Kupova prvaka, čak u osam finala igrao je neki španjolski klub, a Real Madrid je pet puta i osvojio KEP...

POLUFINALE
Španjolska - Mađarska 2:1
SSSR - Danska 3:0
ZA TREĆE MJESTO
Mađarska - Danska 3:1 pp
FINALE
Španjolska - SSSR 2:1

...Naposlijetku su u finalu EP-a Španjolci svladali Sovjetski Savez i tako preuzeli europski naslov izravno od dotadašnjeg nositelja.

Jedna od značajki jugoslavenske reprezentacije za vrijeme postojanja zajedničke države bio je izostanak konstante dobrih rezultata. Tako su "plavi" ovoga puta zapeli u osmini finala. Momčad koju je sastavilo izborničko trojstvo Ljubomir Lovrić - Hugo Ruševljanin - Prvoslav Mihajlović (ovaj potonji je između dvije utakmice prestao biti članom komisije) izgubila je od Švedske 2:3 u Malmöu, nakon beogradskih 0:0. Prije toga izbačena je Belgija (3:2 u Beogradu i 1:0 u Bruxellesu).

Slika 1 od 2.

U polufinalu, Španjolska je nadjačala Mađarsku, koja je tih godina već počela gubiti korak s ostatkom nogometnih velesila, a gdje je nedvojbeno pripadala u doba Puskasa, Kocsisa i ostalih.

U Barceloni se branitelj naslova Sovjetski Savez dosta lako obračunao s Danskom, koju je ždrijeb do završnice zaista mazio; igrali su protiv Malte, Albanije i Luksemburga!

Finale je pripalo "furiji", iako su Sovjeti dugo držali egal. Odlučujući pogodak postigao je Pereda sedam minuta prije kraja utakmice. Do Olimpijskih igara u Barceloni 1992., ostao je ovo jedini relevantni trofej španjolske reprezentacije.

Pereda je s dva pogotka i najbolji strijelac završnog turnira, koliko su dali i Mađari Bene i Novák. Računajući i kvalifikacije, najučinkoviti je bio Danac Ole Madsen (11 pogodaka).

ŠPANJOLSKA - SOVJETSKI SAVEZ 2:1 (1:1)

Madrid, 21. 6. 1964. Santiago Bernabeu, 79115 gledatelja
Sudac: Holland (Engleska).
Strijelci: 1:0 - Pereda (6.), 1:1 - Husainov (8.), 2:1 - Marcelino (83.).
ŠPANJOLSKA: Iribar, Rivilla, Olivella, Calleja, Zoco, Fuste, Amancio, Pereda, Marcelino, Suarez, Lapetra.
Izbornik: Herrera.
SOVJETSKI SAVEZ: Jašin, Šustikov, Šesternjev, Mudrik, Voronjin, Aničkin, Čisljenko, Ivanov, Ponedeljnik, Kornejev, Husainov.
Izbornik: Beskov.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometEuro 2012.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!