Nogomet

Grčka: Mogu li opet iznenaditi?

Lovro Štrbinić • ponedjeljak, 07.06.2010.
Grčka: Mogu li opet iznenaditi?

Nakon osvajanja europskog naslova Grčka se na svakom sljedećem velikom natjecanju posebno promatra, te se nikad ne podcjenjuju vrijednost i mogućnosti te ekipe. I u Južnoj Africi ova reprezentacija će biti potencijalni dark horse...

Kvalifikacijska skupina za Svjetsko prvenstvo bila je za Grke dosta nezgodna. Iako bez spektakularnih reprezentativnih imena, grupa je ponudila izjednačenu borbu u kojoj su se na kraju najbolje snašli Švicarci, ispred Grka koji su zauzeli drugo mjesto i time izborili dodatne kvalifikacije. Dugo su u igri bili Izrael i Latvija, ali su u međusobnim susretima Grci bili bolji. Protiv Latvije su u predzadnjem kolu igrali u Ateni utakmicu koja je izravno odlučivala o drugom mjestu. Latvijci su se dobro držali, vodili na poluvremenu, ali su na kraju ipak uvjerljivo poraženi rezultatom 5-2. U dodatnim kvalifikacijama ždrijeb je Grcima donio Ukrajince, te su bile najavljivane dvije tvrde utakmice, što se kasnije i obistinilo. Nakon remija bez golova u prvoj utakmici u Ateni činilo se da su Ukrajinci u prednosti. Međutim, u uzvratu igranom u Donjecku Dimitris Salpigidis pronašao je put do ukrajinske mreže i svoju zemlju tek po drugi put u povijesti odveo na Svjetsko prvenstvo. Zanimljivo je da im je ždrijeb za protivnike, uz Južnu Koreju, odredio Nigeriju i Argentinu, s kojima su bili u skupini i na svom prvom Mundialu 1994. godine.

izbornik

71-godišnji Otto Rehhagel jedan je od najuspješnijih njemačkih trenera. Od 2001. godine nalazi se na mjestu izbornika Grčke, s kojom je 2004. osvojio Europsko prvenstvo. To mu je ujedno i prvi posao u ulozi izbornika, a prije toga je vodio nekolicinu njemačkih klubova. U Bundesligi drži rekord u broju pobjeda koju su ostvarili njegovi klubovi, ali isto tako i rekorde u broju remija i poraza, te broju postignutih i primljenih pogodaka. Također, jedini je premašio brojku od 1000 bundesligaških nastupa, dio kao trener, a dio kao igrač. Odatle mu i nadimak, "Dijete Bundeslige". Kao trener, popularizirao je izraz "kontrolirani napad". Često mu se znalo prigovarati na obrambenu taktiku kojom je Grčku doveo na vrh Europe, na što je od odgovorio: "Nitko ne smije zaboraviti da trener prilagođava taktiku karakteristikama igrača koji su mu na raspolaganju." U prilog toj njegovoj tvrdnji ide i činjenica da su neki klubovi pod njegovim vodstvom igrali spektakularan napadački nogomet. Zbog svojih uspjeha s Grčkom i tamo je zaradio par nadimaka, pa ga se često zna nazivati "Kralj Otto" ili "Rehakles".

Glavna perjanica Grčke, ujedno i najbolji strijelac cijelih kvalifikacija bio je Theofanis Gekas. Uz njega, najveće uzdanice Grka u Južnoj Africi činit će još jedan napadač Angelos Charisteas, zatim dugogodišnji kapetan koji svojim potezom može odlučiti svaku utakmicu i nezaobilazan je u svim planovima, Giorgos Karagounis. Kreativnost u veznom redu Karagounis će razvijati u tandemu s klupskim kolegom iz Panathinaikosa Kostasom Katsouranisem, dok se ključnim igračem obrane nameće Liverpoolov Sotirios Kyrgiakos. Glavni igrači već su dugo u reprezentaciji, a velik broj dolazi iz Panathinaikosa, pa bi samim time uigravanje momčadi trebalo predstavljati nešto manji problem. Jedina značajnija promjena u odnosu na prethodna natjecanja je promjena vratara, iz razloga što je vječni Nikopolidis odlučio napustit redove reprezentacije. Na njegovo mjesto došao je Kostas Chalkias, još jedan vratar u godinama, sa svojih 36 na leđima.

Grčka igra uglavnom je vrlo čvrsta i disciplinirana prema natrag, dok se u napadu čeka trenutak inspiracije nekog pojedinca ili se oslanjaju na brzu distribuciju lopte iz faze obrane prema napadačima koji kroz polukontre i kontre pokušavaju stvoriti višak igrača. Do početka Svjetskog prvenstva pokušat će pronaći i formu, koja sudeći prema zadnjim utakmicama još uvijek nije na željenoj razini. Naime, odigrali su neodlučeno s reprezentacijom Sjeverne Koreje, a zatim izgubili od Paragvaja 2-0 u zadnjoj provjeri prije odlaska na jug Afrike.

Snage

Ponajveća snaga ove selekcije je uigranost, kako dijela igrača kroz klubove, tako i kroz reprezentaciju, jer je glavnina već dugo skupa. Prednost je i izbornik, koji osim što je dokazani stručnjak, već dugo za kormilom reprezentacije i osjeća kako diše momčad s kojom je prošao i lijepe i one manje lijepe trenutke.

Slabosti

Obično prednosti neke ekipe mogu vrlo lako postati i nedostaci. Tako će i u ovom slučaju istrošenost glavnih poluga ili možda pročitana igra i taktika od strane njihovih protivnika predstavljati slabosti.

Očekivanja

Uspjeh: Uspjehom bi se smatrao prolazak skupine, a kreiranje daljnjih očekivanja bi uvelike ovisilo o protivniku koji bi im se našao na putu u osmini finala. Generalno gledajući, četvrtfinale i bilo što iznad toga zadovoljilo bi sve pristaše ove reprezentacije.

Realno: U skupini u kojoj su se našli s razlogom pretendiraju na prolazak dalje. Uz kvalitetniju Argentinu, ostale dvije reprezentacije su u rangu Grčke, ako ne i lošije, tako da bi plasman u osminu finala bio realan doseg.

Neuspjeh: Odlazak kući nakon prvog kruga, pogotovo bez upisane pobjede, ne bi bio najbolje primljen u grčkoj javnosti, iako to naravno ovisi i o situaciji koja bi tome prethodila.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.06.2010. u 15:33
    Realno Grčka jača od Nigerije?Ha,ha,ha,ovaj šta to piše se valjda napušio.Nigerija je za Grčku ferrari.
    Obrisan korisnik
  • domba5707.06.2010. u 13:27
    NE :)
    domba57
  • Obrisan korisnik07.06.2010. u 12:50
    J...m ti tatare oni su FASISTE....
    Obrisan korisnik
  • torrente8707.06.2010. u 12:20
    Zar se itko sjeća da su ovi bili europski prvaci? Ja sam to nekako izbrisao iz memorije, jer način na koji su ovi postali prvaci je u najmanju ruku jadan.. Ne potcjenjujem ja njih, pogotovo što smo sad u istoj grup u kvalifikacijama, i ali na SP se neće provesti..
    torrente87