Nogomet

Osporavani Torres u zadnji se čas izdvojio među najboljim strijelcima

Piše:Josip Piršljin • četvrtak, 05.07.2012.
Osporavani Torres u zadnji se čas izdvojio među najboljim strijelcima
Foto: Kristijan Komarica

Euro koji je iza nas donio nam je mnoštvo lijepih akcija, oduševljavajućih poteza i golova koje ćemo pamtiti. Njih su zabijali poznati europski nogometaši, ali i oni koje tek dolaze na scenu. Trajala je borba tko će više puta prevariti protivničkog vratara, a na kraju je Davida Villu kao najboljeg strijelca Eura naslijedilo čak šest napadača.

Na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini čak se šest igrača može smatrati najboljim strijelcem, no samo je jedan od njih osvojio Uefinu nagradu Zlatna kopačka. To je uspjelo Fernandu Torresu, napadaču reprezentacije koja je postala europskim prvakom, ali u kojoj je igrao sporednu ulogu. Vicente del Bosque je Torresu davao minutažu "na kapaljku", no kasnije se pokazalo da je upravo to razlog zbog kojeg je igrač Chelseaja osvojio nagradu.

Naime, UEFA je donijela pravilo da ukoliko više igrača ima isti broj pogodaka, Zlatnu kopačku osvaja onaj s najviše asistencija, a pošto je tu Torres bio izjednačen s Marijom Gomezom, odlučivala je minutaža. 28-godišnjak je u sastavu Furije odigrao samo 189 minuta i po tome je bio najučinkovitiji, a zadnji gol i asistencija pali su u posljednjim trenucima finala.

Tako je pomalo neočekivano Torres izbio u prvi plan, iako u svojoj reprezentaciji nije imao takav status. Španjolski izbornik je mnoge iznenadio igrom bez klasičnog napadača za što je bio i kritiziran, no nezadovoljstvo u domaćoj javnosti moralo je splasnuti nakon fenomenalne izvedbe u finalu. Torres na kraju krajeva mora biti zadovoljan jer mu je u reprezentaciji uspjelo ono što nije u Chelseaju prošle sezone. Na Euru je dobivao malo prilika, ali ih je dobro iskoristio.

Klupsku sezonu 2011./2012. zasigurno će htjeti što prije zaboraviti. U tom je razdoblju postao napadač kojeg se možda i najviše kritiziralo od svih u najjačim europskim ligama, ali ne bez razloga. Na Stamford Bridge je doveden za silan novac i svi su, naravno, očekivali od njega da barem djelomično opravda to ulaganje. Ipak, unatoč tome što ga je Andre Villas-Boas forsirao u Chelseaju, Torres nikako nije mogao do gola.

Golgeterska kriza nešto je najgore što se može dogoditi napadaču i s vremenom se pokazalo kako se Torres teško nosi s njom. Na kraju je sezonu u Premiershipu završio sa samo šest golova u 32 nastupa, te je bio upitan i poziv u reprezentaciju za Euro. Del Bosque ga je ipak uključio u sastav, a Torres je prošao put od igrača koji je bio omiljena meta vic-mahera do najboljeg strijelca Eura.

Najbolji strijelci Eura 2012.

Fernando Torres - 3 pogotka, 1 asistencija, 189 minuta

Mario Gomez - 3 pogotka, 1 asistencija, 282 minute

Alan Dzagoev - 3 pogotka, bez asistencija, 253 minute

Mario Mandžukić - 3 pogotka, bez asistencija, 270 minuta

Mario Balotelli - 3 pogotka, bez asistencija, 421 minuta

Cristiano Ronaldo - 3 pogotka, bez asistencija, 480 minuta

I Mario Gomez je poput Torresa zabio tri pogotka uz jednu asistenciju, ali on Euro napušta u potpuno drukčijem raspoloženju. Dok je Španjolac pobrao simpatije zbog svog učinka, o Gomezu se ne priča previše. Njegovih tri gola nije doživljeno kao poseban uspjeh i Nijemci se time neće previše ponositi, a postoji i razlog za to.

Elf je u Poljsku i Ukrajinu došao kao glavni favorit za osvajanje naslova prvaka, a svojim igrama i nizom od četiri pobjede do polufinala to su i opravdali. No, Italija ih je iznenadila korak prije finala tako da su Nijemci još jednom razočarano otišli kući s mišlju kako imaju gubitnički mentalitet jer su u posljednjih šest godina izgubili u svim odlučujućim utakmicama. Tako je i Gomezov učinak na prvenstvu ostao nezapažen i pomalo bezvrijedan u očima domaće javnosti.

To ne vrijedi za Marija Mandžukića kojem su ta tri gola bitno promijenila tijek karijere. Nakon 14 godina Hrvatska ponovno ima najboljeg strijelca na velikom natjecanju jer se Mandžukić ugurao među svjetski poznate napadače poslije Davora Šukera na Svjetskom prvenstvu 1998. Hrvatski reprezentativac je bio među najzaslužnijima što su Kockasti osvojili četiri boda u skupini koja je dala dva finalista, a tri pogotka postigao je već u prva dva susreta.

Mandžo je time opravdao povjerenje izbornika Slavena Bilića koji mu je dao prednost ispred Eduarda. Sjajnim igrama i velikom požrtvovnošću privukao je pažnju europske nogometne javnosti, a kasnije će se pokazati kako će mu upravo to donijeti transfer u veliki klub.

Premda je i nastupima u Wolfsburgu dao naslutiti kako bi mogao promijeniti sredinu, bivši igrač zagrebačkog Dinama impresionirao je čelnike minhenskog Bayerna svojom borbom s irskom, talijanskom i španjolskom obranom. Vrijednost na nogometnom tržištu mu je bitno porasla i Euro u Poljskoj i Ukrajini će mu definitivno ostati u dobrom sjećanju, iako ostaje žal što Hrvatska nije iskoristila svoje potencijale za bolji rezultat.

Njegovim stopama mogao bi i Alan Dzagoev, Rus koji je do početka Europskog prvenstva bio relativno nepoznat u široj nogometnoj javnosti, ali već prvog dana očarao je mnoge. U odličnoj predstavi Rusije protiv Češke (4:1) mladi igrač CSKA iz Moskve zabio je dva pogotka premda mu to nije primarna zadaća jer je veznjak.

Ima samo 22 godine, no na terenu se postavlja kao vođa ove generacije ruskih reprezentativaca koji su imali kvalitete i znanja da doguraju dalje od grupne faze, no nisu znali odgovoriti na grčki stil igre. Dzagoev je ekspresno postao moguća zvijezda prijelaznog roka za čije su usluge interes pokazali bogati europski klubovi, no pitanje je hoće li ga njegov CSKA pustiti.

Među najbolje strijelce turnira još su se ugurali Mario Balotelli i Cristiano Ronaldo, poznata nogometna imena. Portugalac je odigrao par vrlo dobrih utakmica i zaslužio epitet najboljeg među svojim suigračima, no na njega neće bitno utjecati činjenica da je podijelio naslov najstrijelca prvenstva. Status u Real Madridu će mu ostati isti, a više razloga za zadovoljstvo imat će Balotelli.

Sumnje u njegov doprinos talijanskoj momčadi podizale su se iz dana u dan što se Euro bližio početku, pogotovo jer su Azzurri u prijateljskim susretima izgledali loše. Balotelli je morao dokazati svima da je zaslužio biti prvim napadačem četverostrukog prvaka svijeta i premda se mučio, ipak je na kraju u tome uspio. Dva gola Nijemcima u polufinalu još će se dugo pamtiti, a to mu je vjerojatno osiguralo status u reprezentaciji za duže razdoblje. Kao i veće poštovanje Roberta Mancinija u klubu.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.07.2012. u 15:48
    Ito je priča velikog finala.Nije ga bilo otkad je došao u Čelzi.Stalno osporavan, omalovažavan i prozivan.Čak je pred Euro sumnjao sam u sebe i strahovao za mjesto među 23.Imediji su bili protiv njega.U zadnjoj finalnoj utakmici u praktićki par minuta prie kraja ulazi u igru postiže pogodak... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.07.2012. u 23:09
    "Klupsku sezonu 2011./2012. zasigurno će htjeti što prije zaboraviti." da, baš..neš ti šta je zabio barceloni u polufinalu lp, neš ti šta je osvoji lp..ma to je sve za kurac
    Obrisan korisnik