arhiva

Finale: Anfield vs. Santiago Bernabeu

Tomislav Pacak, Borna Rupnik • četvrtak, 14.01.2010.
Finale: Anfield vs. Santiago Bernabeu

Izbor najvažnijeg svjetskog stadiona stigao je i do samog finala, a za laskavu titulu borit će se Anfield, dom Liverpoola, te Santiago Bernabeu, dom Real Madrida...

Novac je promijenio pogled na stadione, mjesta koja su nekada bili nogometni hramovi, a danas služe za zgrtanje novca ionako bogatim Arapima, Rusima ili Amerikancima. Međutim, novac ne može nekom stadionu donijeti slavu koja dolazi s bogatom poviješću...

Na vama je, pak, da izaberete stadion za koji mislite da je nogometu - najviše dao. Stadion koji vam se čini najznačajniji, stadion koji smatrate ultimativnim nogometnim hramom. Ne zato jer ima najbolje dućane ili najudobnije stolice, već zato jer ima nenadmašnu povijest. Zato jer su na njemu igrali najveći igrači, jer su na njemu igrane najslavnije utakmice, jer su na njemu navijali najbolji navijači.

Zato, ne birajte "klubaški"; nemojte glasovati za Nou Camp jer volite Barcelonu, glasujte za njega jer je tamo igrao Johan Cruyff ili zato jer je tamo publika koja voli isključivo napadački nogomet. Glasujte za Old Trafford zbog Besta i Cantone, a ne zbog Cristiana Ronalda, glasujte za... Ma skužili ste već.

Mi smo za vas izabrali 16 stadiona za koje smatramo da imaju prošlost dovoljno bogatu za ovaj izbor, a vi ćete po "kup sustavu" birati pobjednike iz dana u dan sve do finala gdje ćete među velikima izabrati - najveći. Neće to biti Allianz ili Amsterdam Arena, takvi ne ulaze u izbor, a ne ulaze ni oni na kojima se više ne igra ili su srušeni.

Izbor se konačno sveo na samo dva imena, ali pobjednik može biti samo jedan: u velikom finalu sučelit će se Anfield i Santiago Bernabeu. U polufinalima su nadvisili svoje lokalne rivale, Old Trafford i Camp Nou.

ANFIELD (9)

S obzirom na to da se nogometni stadioni grade zbog pojedinih klubova, malo koji klub na svijetu može reći da je nastao zbog stadiona. A upravo je to slučaj s Liverpoolom i Anfieldom: prvi stanovnik stadiona izgrađenog 1884. godine kraj Anfield Roada bio je Everton, koji je sedam godina poslije novom vlasniku odbio plaćati povišenu cijenu najma i odselio na Goodison Park, a kako stadion ne bi ostao prazan, John Houlding je odlučio osnovati novi klub. Ostalo je, kako se kaže, povijest.

Danas se dom peterostrukog prvaka Europe sastoji od četiri tribine ukupnog kapaciteta 45 362 gledatelja. Među tribinama je daleko najpoznatiji Spion Kop, okupljalište najvjernijih navijača Redsa i mjesto na kojemu je rođeno pjevanje na stadionima, kao i najslavnija nogometna pjesma na svijetu, himna You'll never walk alone. Pred ulazom na Kop stoji kip Billa Shanklyja, legendarnog nogometaša Preston North Enda i trenera koji je obilježio jednu eru Liverpoolove vladavine. Ispod te tribine smješten je prekrasno uređen, bogat muzej kakav najtrofejniji engleski klub i zaslužuje.

Slika 2 od 2.

Na suprotnom dijelu stadiona postavljena su Shanklyjeva vrata, nad kojima se nadvija klupski slogan, a pokraj njih stoji spomenik vječne vatre, podignut u čast navijačima poginulim u tragediji na Hillsboroughu. S druge strane tog zida nalazi se tunel kroz koji nogometaši napuštaju svlačionice i kreću prema terenu, a prije samog izlaza prolaze ispod table na kojoj piše This is Anfield, za koju se vjeruje da donosi sreću onima koji je dotaknu. Ujedno je namijenjena da gostujućim momčadima utjera dodatan strah u kosti jer uglavnom znaju kakva ih atmosfera čeka kada izađu na travnjak.

A Englezi ne bi bili Englezi kada ne bi opsesivno pazili na svoje zelene površine i sveta trava Anfielda nije iznimka. Tijekom nogometne sezone pedantno se reže na dva i pol centimetra dužine, a izvan sezone na punih pet centimetara, ponekad i do četiri puta na tjedan. Stadion je svojedobno ugostio i boksački meč za naslov svjetskog prvaka, a svoje je vještine ondje predstavio i proslavljeni tenisač Fred Perry. Liverpoolov je stadion između dva svjetska rata služio kao cilj gradskog maratona, a u novije je vrijeme Billy Graham na njemu držao propovijedi.

Anfield je u više navrata ugostio i englesku nogometnu reprezentaciju, a povremeno su ga posuđivali i Velšani za utakmice svoje izabrane vrste. Liverpool u šest prvenstvenih sezona nije izgubio susret na svom terenu, a jednom su prilikom u svim domaćim dvobojima upisali pobjede. Rekordan posjet zabilježen je 1952. godine, kada je utakmicu FA kupa protiv Wolverhampton Wanderersa pratilo 61 905 navijača.

Najveći problem Anfielda je okolni prostor. Naime, stadion je stisnut unutar stambenih blokova i osim što nema parkirališnih mjesta, novo je širenje praktično nemoguće. Zato Liverpoolovi čelnici planiraju selidbu na novo, modernije zdanje u Stanley Parku. Ukoliko taj stadion uistinu bude izgrađen (projekt je upitan zbog nesređenih financijskih planova američkih vlasnika i globalne krize), Liverpool bi u sljedećih nekoliko godina mogao napustiti svoj sadašnji dom, kojega u tom slučaju čeka rušenje.

SANTIAGO BERNABEU (2)

Bespredmetno je uopće raspravljati o tome je li među najvećim svjetskim stadionima mjesto stadionu koji je dom najvećeg svjetskog kluba. Real Madrid proslavio je taj stadion diljem svijeta, Santigao Bernabeu vidio je velike klupske uspjehe i iz tjedna u tjedan bio domaćin najvećim svjetskim nogometašima.

Izvorno nazvan Estadio Chemartin, prema prethodnom madridskom stadionu, stadion je otvoren krajem 1947. godine. Osam godina kasnije dobio je svoje sadašnje ime u čast klupskom predsjedniku Santiago Bernabeu.

Slika 1 od 1.

Kao i većini velikih stadiona, kapacitet se često mijenjao kroz godine. Najvećih 120.000 gledatelja Bernabeu je mogao ugostiti 1953. godine, a nakon toga uslijedila su mnoga smanjivanja (zbog sigurnosti), pa i proširenja. Od 2003. godine stadion prima 80.400 ljudi, što ga čini jednim od najvećih nogometnih stadiona u Europi.

Tri puta je Bernabeu ugostio finala Kupa prvaka - 1957., 1969. i 1980. godine, a bit će domaćin i u sezoni 2009./2010. Ipak, najveće finale koje je Bernabeu ugostio je svakako ono svjetskog prvenstva 1982. godine između Italije i Njemačke (3:1).

Santigao Bernabeu svoju mistiku ipak prvenstveno duguje - Realu. Najveći svjetski klub osvojio je svoj drugi Kup prvaka protiv Fiorentine upravo na Bernabeu, a kroz desetljeća velikih uspjeha gledatelji su imali priliku uživati u potezima majstora poput Di Stefana ili Zidanea; bolje od toga jednostavno ne može. I u ovom izboru, najveći Bernabeuov adut je - Real.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Top temaarhivaS vrha
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • splico9030.01.2010. u 10:35
    Santiago Bernabeu!!!
    splico90
  • Obrisan korisnik24.01.2010. u 15:06
    finale je bezvezno, ali nisam iznenađen
    Obrisan korisnik
  • Bogomdani17.01.2010. u 01:12
    ma da Maracana ispadne od Anfielda?! Svaka čast Anfieldu ali....
    Bogomdani
  • danchy15.01.2010. u 12:10
    ne slažem se, nogomet se igra samo zbog navijača i da nema navijača nogomet ne bi bio ni upola popularan koliko je danas.
    danchy
  • Captain Jack14.01.2010. u 23:34
    Uvjerljivo Anfield..meni je Bernabeu neopisivo ružan i tmuran stadion
    Captain Jack