Tenis

Prvi tjedan, prvi naslov!

Ante Đorđević • nedjelja, 08.01.2006.

Ivan Ljubičić započeo je novu godinu u stilu odlične druge polovice i završetka prošle sezone. "Ljubo" je došao do kraja na ATP turniru u indijskom Chennaiju, dovršivši svoj ovotjedni put sa 7:6(6) i 6:2 u finalu protiv dvostrukog branitelja naslova Carlosa Moye...

Bio je to Ivanov treći izlazak danas na centralni teren u indijskom Chennaiju: tek nakon ponoći započeo je prekinuti polufinalni meč s Belgijcem Vliegenom, a nastavljen je ujutro - "Ljubo" je slavio sa teških 7:6 u trećem setu, spasivši u tie-breaku trećeg i meč-loptu.

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

Finale mu je nakon samo nekoliko sati odmora donijelo dvostrukog pobjednika prethodna dva izdanja turnira, trećeg nositelja, Španjolca Carlosa Moyu. Moya je svoj polufinalni meč odradio jučer i ako ne po kvaliteti igre, po svježini je svakako bio u prednosti.

Meč je počeo u izjednačenom ritmu s obje strane, a malu šansu prvi je dočekao Ivan, no break-loptu kod 2:1 u prvom setu Moya riješava winnerom. Agresivnom igrom Ljubičić nije dozvolio probleme na svom servisu, no na njegov su nas umor podsjetile neke za njega netipične, neforsirane pogreške. Na nekoliko dvojbenih sudačkih odluka "odgovara" asevima i winnerima.

Moya strpljivo čeka svoju priliku i dobija je: kod 5:5 Ivan je taj koji s dvije greške poklanja 15:40 i time dvije "mini set-lopte". No, Ljubičić tada "goranovski" odigrava zaredom dva asa i dva servis-winnera (!), i set odlazi u tie-break.

"Ljubi" opet pada koncentracija, Moya radi dva mini-breaka, odlazi na 4:0, propušta jedan svoj servis no ipak stječe velikih 6:4 i dvije set-lopte, po jednu na svom i Ivanovom servisu. Prvu, daleko opasniju, spasio je "Ljubo" odličnim napadom, a onda ponovno odigrava dva asa za redom, a Moya "pada" i dvostrukom greškom poklanja set našem prvom reketu.

Slika 2 od 2.

Nakon propuštenih šansi u prvom setu, Moya nije uspio ponovno ući u susret. Već na početku spašava dvije break-lopte u maratonskom gemu s čak šest izjednačenja. Nije pomoglo – Ivan mu oduzima početni udarac već u sljedećem. Bez ikakvih problema Ljubičić drži svoj prvi servis i ponovno oduzima servis Moyi za dupli break.

Španjolac do kraja osvaja još jedan servis gem za 5:2, ali "Ljubo" na kraju ništa ne prepušta slučaju i sa 6:2 dolazi do svog četvrtog naslova karijere, trećeg u posljednja četiri mjeseca.

Bolji početak sezone nismo mogli poželjeti, Ivan je u utrci za prvaka osvojio prvih 35 bodova (osvajanje Chennaija ima jednaku bodovnu vrijednost kao finale Dohe, koje je u ovom tjednu igrao prošle godine).

Uvjerljivost koju prikazuje daje nam nadu da od Ivana možemo očekivati još onu jedinu kariku koja mu nedostaje u karijeri: veliki rezultat na Grand Slam turnirima. Australian Open kreće za sedam dana, nadajmo se samo da će mu ždrijeb u što kasnijoj fazi donijeti Rogera Federera koji i ove sezone izgleda nedodirljivo...

ATP Chennai, 8.1.2006., finale: Ljubičić (Hrvatska, 1, WC) - Moya (Španjolska, 3) 7:6(6), 6:2.

Parovi, finale: Pala/Mertinak (Češka/Slovačka) - Amritraj/Bopanna (Indija, WC) 6:2, 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!