Tenis

A tako blizu...

Tomislav Pacak, Hrvoje Vuković • utorak, 24.01.2006.

Veliku, ogromnu priliku propustio je danas Ivan Ljubičić. Dugo smo čekali na polufinale Australian Opena s hrvatskim štihom, no planove nam je pokvario nepostavljeni Cipranin Marcos Baghdatis...

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nakon sjajnih igara u protekla četiri kola Ivan Ljubičić naletjeo je na minu. Neki će reći da je igrao predobro da mu se to ne bi kad tad vratilo, no Baghdatis je danas bio itekako pobjediv. Zapeo je Ivan i on će to vrlo vjerojatno prvi priznati. Za razliku od meča s Johanssonom, danas nije "slušao" ni servis, ni backhand, a uz to Cipranin je stizao i moguće i nemoguće; sve zajedno - formula za neuspjeh trenutno najboljeg hrvatskog tenisača.

Od samog početka Baghdatis kreće puno agresivnije. Ljubo se drži nekako rezervirano, defanzivno i to mu donosi dosta problema na njegov servis s kojim je imao velikih problema u gotovo svakoj igri prvog seta. Nakon što je preživio nekoliko break lopti u petoj igri, isto nije uspio ponoviti kod 4:4 kada Baghdatis koristi osmu break šansu te zatim servis-gemom potpuno zasluženo osvaja prvi set.

Blijedo "Ljubino" izdanje nastavilo se i u drugom setu, samo što je ovaj put Marcos, "namirisavši krv", oduzeo servis protivniku već kod 1:1 i tako doveo Hrvata u tešku poziciju. Loš rezultat, nervoza, super raspoloženi Baghdatis učinili su svoje i Ljubičić još jednom gubi servis, a Cipranin tih velikih 5:1 pretvara u 6:2 i vodstvo 2:0 u setovima.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

No, u tenisu ti niti 2:0 nije dovoljno, a tako se postavio i naš tenisač. Trebalo mu je svega nekoliko dobrih poena da ponovno stekne samopouzdanje, ritam i počne se ravnopravno nositi s protivnikom. "Ljubo" kreće agresivnije, pogađa prve servise i kao nagrada dolaze dvije break lopte kod 4:3 koje nažalost ostaju neiskorištene. Mladi Cipranin ipak nije izdržao pritisak i kod 5:4 Ljubičić radi 15:40 i pretvara to u 6:4 za povratak u meč.

Odmah po otvaranju četvrtog seta vidi se da je to neki drugi Ljubičić na terenu. Servis je proradio, pogađa sve što je zamislio i Baghdatis se ne uspijeva snaći u snažnim i kratkim izmjenama te kod 2:1 gubi servis. Cipranin "grize" koliko može za povratak u set, no nakon što je "Ljubo" preživio loptu kod 4:2 i zatim odigrao par fenomenalnih poena, peti set postao je neizbježan.

I onda opet nova Ivanova metamorfoza. Kod 1:1 Hrvat ima 15:40, Baghdatis spašava i odmah potom radi break "težak" polufinala Australian Opena. Nakon što ga je propustio kroz prste kod 1:1 Ljubičić je ponovno dopustio protivniku da nametne svoj ritam i tako se izgubio u dugim i sporim izmjenama koje je Marcos bez problema riješavao jakim forehandom. Baghdatis je zadržao servis do kraja i slavlje ciparskih navijača moglo je početi. Ivanova tuga tim je veća što je Marcos Baghdatis danas izgledao kao igrač kojeg je itekako bilo moguće dobiti; samo da je "Ljubo" bio pravi, a nije...

Australian Open, 24.1.2006, četvrtfinale:
Ivan Ljubičić (Hrvatska, 7) - Marcos Baghdatis (Cipar) 4:6, 2:6, 6:4, 6:3, 3:6

Susret ste mogli pratiti UŽIVO na Sportnet.hr

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!