Rukomet

Poklonimo se junacima

Bojan Poturica, Boris Marić • utorak, 31.01.2006.

U nevjerojatnoj završnici, kakvu samo hrvatska reprezentacija može prirediti, "Pakleni" su pobijedili Dansku s 31:30 i tako ostali u igri za polufinale. Junak utakmice uz apsolutno briljantnog Metličića bio je Goran Šprem koji je par sekundi prije kraja bacio dvoranu u kolektivno ludilo...

Hrvatska - Danska (15:14) 31:30

St.Gallen, Švicarska. Suci: Valentyn Vakula, Ljudovik Aleksandr (oba Ukrajina)

Hrvatska: Šola (12 obrana), Blažičko (1 obrana), Metličić 10, Lacković 6, Džomba 4 (3/3), Balić 3, Vori 3, Šprem 3, Sulić 1, Horvat 1, trener: Lino Červar.
Danska: Hvidt (12 obrana), Asmussen (1 obrana), Stryger 8 (3/4), Boldsen 6, Jensen 3, Spellerberg 3, Knudsen 3, Leegaard 3, Christiansen 2, Madsen 1, Jorgensen 1, trener: Ulrik Wilbek
Sedmerci: Hrvatska 3/3, Danska 3/4
Isključenja: Hrvatska - 8 minuta (Sulić 2, Dominiković 1, Metličić 1), Danska - 12 minuta (Jorgensen 1, Boldsen 1, Spellerberg 1, Knudsen 2, Stryger 1)

Hrvatska je opet počela u formaciji s dva pivota, (s Vorijem na poziciji lijevog krila), Džombom na desnom krilu te Metličićem, Balićem i Lackovićem u vanjskoj liniji. U utakmici "biti ili ne biti" hrvatska reprezentacija krenula je silovito, baš kao protiv Norveške.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Vodstvo od 4:1 donijeli su Metličić, Džomba i Vori već u 5. minuti, no ubrzo se Danci bude i u 15. minuti rezultat je 6:6. Od tada se igra gol za gol, a našu reprezentaciju u igri drže golovi Lackovića i Metličića, koji se nakon loše igre protiv Rusije opet vratio u pravom izdanju.

U tim trenucima, naši igrači igraju ispod svog prosjeka – u obrani Šprem je odigrao izuzetno loše, dok su u napadu Balić i Metličić neuspješno pokušavali progurati loptu do Sulića i Vorija na crti. Izuzetak je Vlado Šola, koji svojim obranama drži vodstvo od gola razlike.

Červar u 22. minuti umjesto Šprema ubacuje Špoljarića, no ni to ne mijenja čvrstinu naše obrane pa se do kraja poluvremena igra gol za gol. Iako je Hvidt branio relativno dobro (6 obrana do 15. minute), krajem prvog dijela mijenja ga Rasmuseen, no bez puno uspjeha. Na poluvrijeme se odlazi rezultatom 15:14 za Hrvatsku, nakon što je Stryger uspio realizirati sedmerac za Dance u posljednjoj minuti.

U drugom dijelu Hrvatska opet ostvaruje prednost od tri gola.. Lacković, Balić i Sulić zabijaju kroz gustu dansku obranu da bi u 36. minuti Vori povećao vodstvo na četiri gola razlike 20:16. I kada su svi očekivali da će se dobrom obranom izvući neka kontra i prelomiti utakmica u našu korist, "Pakleni" svojim navijačima priređuju nevjerojatnu dramu. Lošom obranom, koja tijekom cijele utakmice nije funkcionirala niti u jednoj svojoj izvedbi, Danci se vraćaju u život.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U 49. minuti Metličić zabija svoj 9. gol za 26:23, no tada počinju problemi. Balić promašuje sljedeći napad, Madsen probija blok za 26:24, da bi Boldsen u sljedećem napadu smanjio na samo gol razlike. S obzirom da Blažičko, koji je zamijenio Šolu početkom drugog poluvremena, malo toga brani, Červar je prisiljen opet vratiti Šolu u igru. U 55. minuti Šola skida zicer Danaca za izjednačenje, no Boldsen u drugom pokušaju ipak izjednačava na 28:28.

Nakon gola Metličića za 29:28, u 56. minuti, Hrvatska ima šansu dokrajčiti Dance, no Balić sam pred golom umjesto da puca, dodaje loptu na crtu gdje nema nikoga i Danci preko kontre Strygera izjednačavaju rezultat. Šprem povisuje na 30:29 i u zadnjoj minuti Danci preko Leegarda izjednačuju na 30:30.

Naši imaju zadnji napad, s igračem više, lopta dolazi do Šprema koji, hladno, kao da se radi o prvoj minuti utakmice, zabija za pobjedu Hrvatske. Šprem, čovjek koji je možda bio i najlošiji u prvom poluvremenu, postao je junakom utakmice koja bi se, uz sutrašnju pobjedu nad Islandom, mogla pretvoriti u najvažniju na ovom prvenstvu. No, polako, Island je veći zalogaj od Danske. Pokazali su to i večeras...

Europsko prvenstvo, drugi krug, 1. kolo Skupine II:

Hrvatska - Danska 31:30 (utakmicu ste mogli pratiti UŽIVO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometTop temaSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!