Rukomet

Može li šokantnije?

Tomislav Pacak, Hrvoje Vuković • srijeda, 01.02.2006.

Svi su ih se pribojavali. Došli su na prvenstvo kao jedna od najvećih nepoznanica i uspjeli pomrsiti račune praktički svim favoritima u našoj grupi - svima osim nama. Hrvati su teškom mukom u još jednoj luđačkoj završnici spustili Islanđane na zemlju i pokazali prstom na sebe - da, mi smo favoriti za medalju, za zlato...

Hrvatska - Island (13:13) 29:28

St. Gallen, Švicarska - Suci: Bord Gilles, Buy Olivier (oba Francuska)

Hrvatska: Blažičko, Šola (11 obrana), Sulić 3, Balić 9, Lacković 9, Vori 1, Dominiković, Džomba 1 (1/2), Horvat 1, Goluža, Šprem 1, Špoljarić, Metličić 3, Buntić 1, trener: Lino Červar
Island: Gudmundsson B. (13 obrana), Gudmundsson H. (2 obrane), Svarvarsson, Eggertsson, Sigurdsson S., Arnason, Atlason 3, Sigurdsson G.V. 8, Gudjonsson 4 (1/2), Stefansson 8, Holmgeirsson 2, Olafsson, Gunnarsson 2, Hallgrimsson 1, trener:Sigurdsson Viggo
Sedmerci: Hrvatska 1/2, Island 1/2
Isključenja: Hrvatska - 22 min (Sulić 3, Metličić 3, Balić, Vori, Horvat 2, Špoljarić), Island - 12 min (Svarvarsson, Atlason, Sigurdsson, Stefansson, Hallgrimsson 2)

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

I kad ne ide u obrani, kada ih tuku u napadu, kada "dišu na škrge" - Hrvati mogu. Mogu do nove veličanstvene pobjede koja nas je gurnula na korak do polufinala - koračić kojega sutra treba napraviti protiv demoralizirane Srbije i Crne Gore, razočaranja Europskog prvenstva.

Krenuli smo nekako slabije, neodlučnije nego protiv Danske. Islanđani, željni našeg skalpa, vode 1:0, ali Lacković, Balić i Metličić svojim golovima drže nas na 3:3 u osmoj minuti. Islanđani brzo prelaze na riskantnu 4-2 obranu, striktno pokrivaju Balića i Metličića, pa logično najveću odgovornost preuzima Lacković koji nas s dva nova pogotka drži u egalu.

Obrana ne igra dobro, baš kao i tokom cijelog turnira, Skandinavci lako dolaze do prilika i u 20. minuti imaju dotad najvećih 10:7. Ipak, na našu sreću Lacković, Sulić i Metličić približavaju nas protinicima na 11:10, da bi potom Lac s dva te Balić s jednim osigurali 13:13 s kojima se otišlo na poluvrijeme.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U drugom dijelu Islanđani i dalje ustraju na riskantnih 4-2, što našim igračima daje puno prostora za prolaz 1 na 1, pa konačno dolazimo do daha i obećavajućih dva razlike. Nakon 18:16 Islanđani se vraćaju s tri gola zaredom, a Goran Šprem izjednačio je na 20:20. Danas nervozni Metličić zaradio je u prvom dijelu dvije minute zbog prigovora na neke dosta sumnjive sudačke odluke, a 15 minuta prije kraja dobio je i svoje treće isključenje te umalo zaslužio epitet tragičara utakmice.

U tom trenutku situacija nije bila nimalo optimistična. Metličić isključen, propusna obrana, mučenje u napadu s tvrdim Islanđanima koji su isprebijali sve do jednog, no po tko zna koji put pokazali su da dišu kao jedan. Balić tada preuzima sav rizik na sebe, sam prolazi islandske drvosječe i sa četiri od naših šest golova od 51. do 57. minute dovodi nas na rub trijumfa.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

U 58. minuti Sulić na krasnu asistenciju majstora Balića zabija za 28:24 i kraj svih nadanja Islanđana. Ili ipak ne. Sigurdsson ekspresno zabija dva pogotka, mi ostajemo bez čak dva igrača i dvije minute prije kraja ponovno moramo strahovati za već dobijenu utakmicu. No, i sa samo četiri ratnika u polju, obranili smo se. i to kako. balić je presijekao napad, zaletio se u kontru i izborio sedmerac kojeg je Mirza Džomba riješio za 29:26. Do kraja Sigurdsson je uspio utrpati još dva, no nije uspio pokvariti veselje Hrvata koji su na krilima Balića i Lackovića pokazali kako su neuništivi u ovakvim završnicama. A kakav tek ogled sutra slijedi; već trnci prolaze - SiCG, dolazimo...

Europsko prvenstvo, drugi krug, 2. kolo skupine II:

Hrvatska - Island 29:28 (13:13) (Utakmicu ste mogli pratiti UŽIVO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometTop temaSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!