Rukomet

Nezaustavljiva Hrvatska!

Tomislav Pacak, Bruno Blumenschein • četvrtak, 02.02.2006.

Predvođena briljantnim Balićem i Špremom Hrvatska je nadigrala i uvjerljivo pobijedila reprezentaciju SiCG s 34:30 i osigurala polufinale Europskog prvenstva! Srbi i Crnogorci slomljeni su sjajnom serijom sredinom drugog dijela...

Hrvatska - SiCG (16:16) 34:30

Bern, Švicarska - Gledatelja: 4500. Suci: Lemme Frank , Ullrich Bernd (oba Njemačka)

Hrvatska: Blažičko, Šola (20 obrana), Sulić 2, Balić 8, Lacković 4, Vori 2, Dominiković 1, Horvat, Goluža, Šprem 9, Špoljarić, Metličić 3, Buntić, Džomba 5
trener: Lino Červar

SiCG: Šarić (6 obrana), Šterbik (8 obrana), Đurković, Kojić 1, Marko Krivokapić 7, Milorad Krivokapić 5, Kapisoda 1, Toskić 1, Petrić 1, Milosavljević 3, Anđelković, Ilić 5, Nikolić 3, Manojlović 3, trener:Veselin Vujović
Sedmerci: Hrvatska 5/8, SiCG 6/9
Isključenja: Hrvatska - 8 min (Metličić, Dominiković 2, Sulić), SiCG - 14 min (Anđelković 3, Ilić 3, Milorad Krivokapić)

Hrvatska je rukometnim uraganom u razdoblju od 41. do 46. minute otišla na nedostižnu prednost, koja je značila i plasman naših Paklenih u polufinale Europskog prvenstva! U tih pet minuta Goran Šprem je postigao tri gola, Balić je pogodio jednom, Mirza Džomba je pogodio sa sedam metara nakon dva promašena sedmerca i Vlado Šola je zaključao svoja vrata. Prevedeno - Hrvatska je napravila seriju od 6:0 i nokautirala grogiranu reprezentaciju SiCG!

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Utakmicu su obilježili naše lijevo krilo Šprem koji je postigao devet golova, a besprijekornu realizaciju pokvario tek udarcem u posljednjim minutama susreta. Tako je nakon najvažnijeg gola protiv Danske još jednom pokazao da i on može biti jedan od aduta u borbi za medalje. Međutim, bez najboljeg rukometaša svijeta, bez Ivana Balića ovog svega ne bi bilo. Upravo je on vukao Hrvatsku u prvom dijelu, kad nitko nije bio u pravom ritmu. Sve je radio, zabijao, asistirao, krao lopte, pomagao suigračima u obrani, da bi na kraju završio utakmicu s osam pogodatak iz deset udaraca.

Ako u napadu imate dvojicu raspoloženih, treba vam i odličan vratar. Zar je netko sumnjao da ga mi nemamo u liku Vlade Šole? Velikih 20 obrana je Šola ugradio u hrvatski uspjeh nad istočnim susjedima. Plavi su se trudili koliko su mogli, bili su u egalu do 41. minute, ali onda su nadigrani od objektivno puno jače reprezentacije koja ima karakter, duh i zajedništvo. U posljednjoj utakmici SiCG na ovom prvenstvu je prvi put proigrao Marko Krivokapić, koji je do današnje utakmice imao šut 1/11, da bi Hrvatskoj postigao sedam golova (7/8 šut).

Uz razigranom Balića, Šprema, Šolu i našeg sedmog igrača na tribinama, ne bi ni više od dva Krivokapića bilo dovoljno da se pobijedi Hrvatska. Zvuči nevjerojatno, ali niti danas Hrvatska nije odigrala 60 minuta našeg, atomskog rukometa, a ostvarili smo uvjerljivu pobjedu. Blaženko Lacković je pogađao baš kad je trebalo, dok je Petar Metličić zabijao golove u prvom dijelu.

Tih prvih 30 minuta nije bilo dobro s naše strane. Obrana nikako nije mogla zatvoriti vanjsku liniju SiCG, dok bi Milosavljević iskoristio svaku rupu na krilnim pozicijama. Šola je i tad dobro branio, ali su se lopte odbijale u aut ili u ruke protivniku. U napadu je vukao Balić, a Šprem je dodao nekoliko vrhunskih golova s krila. Ulazilo mu je sve, pa čak i iz mrtvog kuta. Bili smo u konstantnom zaostatku, tri gola je bio najveći zaostatak (3:6 i 4:7), a onda malo po malo i dolazimo do prvog vodstva preko Metličića u posljednjoj minuti. Ratko Nikolić je u posljednjoj sekundi postavio rezultat na 16:16 s koliko se otišlo na odmor, a osjećaj je bio da mi možemo samo bolje.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Iz svlačionice najraspoloženiji izlazi naš golman, Vlado Šola. Ponovno je nanizao nekoliko obrana, od kojih i dva sedmerca zaredom, da bi dao našem napadu priliku da ponovno povedemo kada je obranio s igračem manje jedan težak udarac. S igračem manje samo jedan igrač zna toliko puta pogoditi - Ivano Balić. Zabio je za 20:19, nakon što je pobjegao Anđelkoviću, koji radi prekršaj za treće isključenje i crveni karton.

Isključenje jedinog pravog srednjeg vanjskog igrača je donijelo dosta pomutnje u napad SiCG, što iskorištava naša obrana koja je tad igrala u 5+1 formaciji s hitrim Špremom ispred. Prebrzi šutevi protivnika i tri ukradene lopte koje su rezultirale brzim kontrama su označile odlazak na 26:20 u 46. minuti. Još jedan gol Šprema je povećao hrvatsku prednost na maksimalnih sedam golova razlike, nakon čega otpuštamo "gas" i igrom gol na gol s velikim brojem dosuđenih sedmeraca privodimo veliku pobjedu kraju. Do kraja je još Davor Dominiković zaradio izravan crveni karton zbog oštrog ulaza u lice protivnika, isto kao i Ilić zbog trećeg isključenja.

Ovim uspjehom smo osvojili osam bodova što nam znači siguran plasman u polufinale. S kojeg mjesta krećemo u borbu za odličja ovisi o reprezentaciji Rusije koja bi pobjedom protiv Danske zasjela na čelo naše skupine, a onda bi vjerojatno igrali sa Španjolskom u polufinalu. Uz ovako raspoloženog Balića, zdravog Džombu i razbranjenog Šolu, trebaju nam bar još dva raspoložena igrača u napadu i nepropusna obrana. Ne sumnjamo da će naš mag Lino Červar posložiti sve do subotnjeg polufinala. Zurich stižemo!

Europsko prvenstvo, drugi krug, 3. kolo Skupine II:

Hrvatska - Srbija i Crna Gora 34:30 (Utakmicu ste mogli pratiti UŽIVO )

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometTop temaSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!