Rukomet

Čudesni Omeyer zaustavio Hrvatsku

Tomislav Pacak, Bruno Blumenschein • subota, 04.02.2006.

Hrvatska ipak neće u Švicarskoj doći do jedine zlatne medalje koja joj nedostaje. U polufinalnom srazu s Francuzima, Pakleni su rezultatski uvjerljivo poraženi s 29:23, a presudila je utakmica karijere francuskog vratara Thierryja Omeyera koji je s 21 obranom "zaključao" svoj gol, izludio hrvatske pucače i daleko je najzaslužniji za prolaz Francuske u finale Europskog prvenstva...

Hrvatska - Francuska (10:12) 23:29

Zurich, Švicarska - Gledatelja: 5000. Suci: Peter Hansson , Peter Olsson (oba Švedska)

Hrvatska: Losert (2 obrane), Šola (7 obrana), Sulić 3, Balić 3, Lacković 2, Vori 1, Dominiković, Horvat, Goluža, Šprem 1, Špoljarić, Metličić 3, Buntić, Džomba 10, trener: Lino Červar

Francuska: Omeyer (21 obrana), Ploquin, Fernandez 5, G. Gille 1, B. Gille 5, Narcisse 1, Girault 1, Dinart, Kempe, Abati 1, Abalo 2, Guigou 10, Bosquet, trener: Claude Onesta

Sedmerci: Hrvatska 5/5, Francuska 6/6

Isključenja: Hrvatska - 10 min (Džomba, Vori 2, Dominiković, Špoljarić), Francuska - 12 min (G. Gille 2, Fernandez, Dinart, B. Gille, Abati)

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Prvenstveno odličnom igrom u obrani i vrhunskim Thierry Omeyerom, koji je zaključao svoj gol, Francuska je zasluženo prošla u finale Europskog prvenstva sa 29:23. Ovo polufinale je ujedno bila i prva utakmica u kojoj je Hrvatska objektivno nadigrana i u kojoj smo imali jačeg protivnika na drugoj strani. Francuzi mogu podići spomenik svom vrataru koji je skupio 21 obranu i bio ključ francuskog odvajanja na početku drugog dijela.

Utakmicu su presudile obrane, ali nažalost ovaj puta je francuski zid bio previsok za hrvatske pucače i Francuzi zasluženo odlaze u sutrašnje finale gdje će igrati protiv boljeg iz susreta Španjolske i Danske. Presudan je bio period od 20. do 44. minute kada smo postigli samo četiri gola. To bi u prosjeku bilo svake šeste minute po jedan gol, što se za vrijeme ove generacije još nije dogodilo. Uz Omeyera, najzaslužniji su bili stupovi obrane Dinart i Bertrand Gille.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Hrvatska je dobro počela utakmicu, igralo se u serijama po dva gola sa svake strane, a naša pokretljiva 3-2-1 obrana, koju je izbornik Červar miksao s 5+1 obranom su razbijale ritam francuskih napada i radile ono što je potpuno nestalo u drugom dijelu utakmice- izlazili su na vanjske pucače Francuske. Dok je obrana funkcionirala išlo je u napadu. Zar ste sumnjali uopće da će tu biti spomenuti i Ivano Balić. U nekoliko je navrata ponovno pokazao svu rukometnu čaroliju koju ima u sebi i najviše zahvaljujući njemu smo nakon 15 minuta igre imali prednost od 9:6.

Isključenjem Igora Vorija u 16. minuti Hrvatska je ušla u nešto lošiji ritam, a lagano se budi i Omeyer. Pogođeni sedmerac u 20. minuti raspoloženog Mirze Džombe, koji je bio naš najbolji strijelac s velikih 10 golova, je označio i kraj zabijanja golova Hrvatske u prvom poluvremenu. Vori je promašio dva zicera s crte, pridružio mu se i Renato Sulić u idućem napadu, a Omeyer zaključuje seriju obranjenih čistih šansi u 28. minuti kada skida i četvrti zicer.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Zaostatak je bio i podnošljiv kada je obrana funkcionirala, ali dosadašnja obrambena igra na prvenstvu nam nije ulijevala sigurnost i čekali smo da proradi napad. Kako smo na poluvrijeme otišli s 10:12, očekivali smo jaki početak naših. Drugi dio otvara neprelazni Omeyer s obranom Džombinog šuta s krila, a nadu nam vraća Petar Metličić koji postavlja 11:12. Kada smo očekivali povratak naših, dogodio se još veći pad. Najveća zamjerka ide našima u obrani koji nisu izlazili na najopasnije francuske pucače Fernandeza i Karabatića.

Probao je Lino i sa promjenom u 6-0 obranu, ali onda bi "našim" kombinacijama izigravali odličnog pivota Bertranda Gillea. Naši golovi su bili prava rijetkost, dok su Francuzi samo birali, vanjski šut, proigravanje na crtu ili krila gdje je bio njihov današnji najbolji strijelac Michael Guigou s 10 golova. Upravo Guigou pogođenim šutem u 47. minuti postavlja najvećih sedam pogodaka razlike (22:15) nakon čega nije bilo povratka. Naši reprezentativci su bili svi živčaniji, lopte u napadu su se neracionalno trošile i jednostavno je bio - francuski dan.

Omeyer je malo popustio, ali je dotad napravio i previše "štete" da bi naš napad uspio sve pokrpati. Ozljeda koljena Metličića je označila i potpuno kraj Hrvatske, ali jednu stvar moramo izdvojiti. Vrlo često zamjeramo našim sportašima da ne igraju do kraja, a danas je bilo baš suprotno. Do posljednje sekunde su se Pakleni borili za svaku loptu, da bi na kraju i Vlado Šola obranio nekoliko udaraca i u tome leži razlika između kvalitetnih momčadi i šampionskih reprezentacija.

Možemo biti ponosni što su naši igrači napravili u Švicarskoj. Treba stisnuti Francuzima ruku i priznati da su danas bili bolja momčad u 60 minuta rukometa i spremiti se za sutrašnji ogled za brončanu medalju, što bi bio još jedan veliki uspjeh hrvatskog rukometa!

Europsko prvenstvo, polufinale:

Hrvatska - Francuska 23:29 (Utakmicu ste mogli pratiti UŽIVO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometTop temaSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!