Pod Netovom lupom

Cibonina simfonija

Tomislav Pacak • četvrtak, 09.03.2006.

U hramu košarkaškog Mozarta sinoć je svirala Cibonina simfonija skladatelja Dražena Anzulovića. Pod dirigentskom palicom briljantnog Scoonieja Penna prva violina bio je Bennett Air Davison, a svoje role savršeno su odradili Kus, Warren, Rančić, Skelin i ostatak Vukova. Velikim euroligaškim trijumfima Cibona oživljava hrvatsku košarku...

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Već dugo se pod Tornjem nije toliko uživalo u košarci, a još dulje nije viđena takva simbioza momčadi i publike. Konačno do kraja ispunjen Dom Dražena Petrovića davao je golemu podršku Ciboni tijekom cijele utakmice, bilo je prekrasno (i neobično) vidjeti gužvu pred ulazom, navijače kako sjedaju po stepenicama jer drugdje nema mjesta. Navijanje je konačno bilo pravo, Cibonine pobjede protiv Panathinaikosa i Efes Pilsena probudile su uspavanu zagrebačku košarkašku publiku. Vjerojatno se ni popularna Elza ne sjeća kada su posljednji put viđeni valovi u Draženovom domu...

Cibosi nisu ostali dužni, košarkaškom čarolijom oduševili su publiku koja je više puta ovacijama ispraćala Vukove na time-oute na koje je bio prisiljen gostujući trener Blatt. Neki će reći - pretjerivanje, no u Zagrebu dugo nije viđena tako dobra košarka, prvo poluvrijeme je čak i uvijek škrti i kritični Zula ocijenio - savršenim.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Uistinu, Cibona je u prvom dijelu spojila sjajan napad s odličnom obranom, rezultat čega je bilo golemih 50:30 na poluvremenu. Od početka je Cibona 'letila' terenom, a tome je sigurno veliki obol dala puna dvorana. Uostalom, Davison će poslije utakmice reći, pola u šali, a pola u zbilji, "nisam ni znao da imamo navijače". Čini se da se upravo on najviše 'nahranio' bodrenjem s tribina - u samo jednoj utakmici ponudio je više dobrih zakucavanja nego što smo vidjeli u posljednjih nekoliko godina u Zagrebu.

Općenito, Cibonina jučerašnja igra s mnoštvom zakucavanja i atraktivnih akcija možda neće oduševiti Anzulovića koji preferira sigurna polaganja, no igrači nisu mogli ignorirati huk s tribina i želju navijača za spektaklom. Skelin je otvorio utakmicu s dva zakucavanja, a kada je Davison u zraku uhvatio jedan 'odbijanac' i prekrasno zakucao vidjelo se da Cibonin Amer ima svoju večer.

Slika 5 od 7.
Foto: Davor Sajko

Davison je te večeri zakucao još pet puta, a najviše će se pamtiti prekrasan let i dunk na alley-oop dodavanje Penna. Publika se digla na noge dok je Davison još bio u zraku, činilo se da je Penn loptu uputio malo prejako, no za Davisona sinoć ništa nije bilo previsoko. A Penn je posebna priča - uistinu oduševljava lakoća kojom omaleni playmaker prodire obranu suparnika, vuče kontre, asistira suigračima, a posljednjih mjesec dana ide ga sjajno i šut, pogađa sve što zamisli. Takvog Penna nemoguće je zaustaviti, i takav Penn možda je i najbolji razigravač u Europi ovog trenutka.

No, Cibona je sinoć bila više od Penna i Davisona. Priključio se odlični Warren - izvrsnu igru u obrani već smo vidjeli u proteklim dvobojima, sinoć je proradio i u napadu. Kus je dao standardno veliki obol pobjedi, požrtvovan u obrani, precizan u napadu - puno zabije, malo troši. Rančiću je prva pogođena trica vratila samopouzdanje pa je povukao prvu veliku Ciboninu seriju, atraktivnim akcijama pridružili su se i Markota i Skelin. Uistinu rapsodija u Draženovom domu.

Nije, dakako, sve bilo savršeno. Igra iz prvog dijela nije mogla biti ponovljena i u drugom, Benneton je uspio do kraja smanjiti na -11 što možda može biti važno u nekom krugu, a i obrana u drugom dijelu nije bila na visini, 50 primljenih koševa za Cibonu je - previše.

Slika 3 od 3.
Foto: Davor Sajko

No, spektakularno prvo poluvrijeme ostat će zapamćeno, Cibosi su 'kupili' publiku i mogu računati na ispunjenu dvoranu protiv Efes Pilsena u utakmici u kojoj će Cibona vjerojatno imati priliku čekirati kartu za četvrtfinale. Ako to ne učine i prije, što bi po aktualnoj formi - svakako mogli.

Četvrtfinale Eurolige... tko je to mogao zamisliti, ili, tko bi se to usudio zamisliti tijekom Cibonine crne serije od sedam poraza? Zagrebačka momčad čudom je uopće stigla u drugi krug, Olympiacos je suprotno svim prognozama slavio u Milanu i tako omogućio Ciboni borbu za četvrtfinale. A sada, samo mjesec dana kasnije, Cibona je na 3-0, a moćni, skupocjeni i u prvom dijelu Eurolige gotovo nepobjedivi Panathinaikos na konopcima, na nezavidnih 0-3.

Razlozi preokreta? Sve se posložilo, to je najbolje objašnjenje. Anzulović više ne mora moliti liječničku ekipu da mu osposobi 8-9 igrača za utakmicu, ozljede su prošlost. Uz povratak ozlijeđenih, stigao je i Warren koji je donio dodatnu čvrstinu u obrani, no što je još važnije Zuli, još jednog igrača za rotaciju. Anzulović sada ne treba strahovati kad pogleda prema klupi, tamo ima dovoljno spremnih i kvalitetnih igrača koji mogu odmijeniti Penna i kompaniju. Sa širenjem Anzulovićevih mogućnosti stigla je i odmornija Cibona, a s njom pobjede koje donose prijeko potrebno samopouzdanje.

A rezultat svega toga je prekrasan - Cibona igra pobjednički, Cibona je vratila zanimanje za košarku u Zagrebu, Cibona je na korak do četvrtfinala Eurolige. S proračunom pet puta manjim od Bennettona to je - košarkaško čudo.

Slika 4 od 4.
Foto: Davor Sajko

I zbog toga Uprava i sponzori moraju pratiti momčad. Nedopustivo je da se nakon ovakve pobjede Mate Skelin mora osvrnuti na neisplaćene plaće (za 4-5 mjeseci), za ovakvu momčad i ovakve europske uspjehe mora se pronaći novac jer ovako se oživljava hrvatska košarka.

Ne, naša košarka nije 'na aparatima' kako će mnogi reći. Je, puno toga ne štima, posebno u domaćoj ligi, radu s mladima, mora se pomoći posrnulom europskom velikanu Splitu, mora se omogućiti Zadru da pravedno izbori Euroligu. No, isto tako, ima i dovoljno pozitivnih stvari da se ne zaboravi na košarku.

Naši igrači širom Europe vode važnu riječ u najjačim europskim klubovima (Vujčić prije svih), mnoštvo naših internacionalaca igra zapaženu ulogu u solidnim klubovima diljem Europe, čak i naši mladi igrači oblače dres europskih velikana (Ukić, Tomas, Popović...). Reprezentativni uspjeh je možda izostao rezultatski, no ta reprezentacija samo je nepravdom ostala bez polufinala. I sada je stigla Cibona... Košarka je itekako živa u srcima Hrvata, potrebno je samo malo više poticaja poput onog koji je sinoć dala Cibona. I to je najveći dobitak te pobjede...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!