Tenis

Bravo, majstori!

Ivor Krapac • subota, 11.02.2006.

Hrvatska je preskočila Austrijance i ušla u četvrtfinale Davis Cupa! Branitelji naslova su u Grazu sve riješili nakon dva dana, a "točka na i" bio je veliki preokret u današnjim parovima u izvedbi Ivana Ljubičića i Marija Ančića. Ivan i Mario slavili su okrenuvši zaostatak od 2-0 u setovima protiv Juliana Knowlea i Jürgena Melzera...

Pobjednički niz hrvatske reprezentacije ide dalje. Nakon što su lani porušili četiri prepreke na putu do naslova, Ivan Ljubičić i Mario Ančić ovog su vikenda uspješno odradili posao i na gostovanju kod reprezentacije koja je skoro punih 12 godina bila bez domaćeg poraza u Davis Cupu.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

"Ljubo" je protiv Austrijanaca uspješno debitirao u ulozi igrača-izbornika, a Mario je istrpio osam i pol sati na terenu, uz bol u desnoj ruci i ostalim dijelovima tijela... Iako je i Ljubičić odigrao odlično, Ančićev pothvat u ova dva dana ipak je za posebno isticanje. Nakon što je jučer nadoknadio 0-2 protiv Melzera, zbilja nije bilo lako proći i izdržati slično u današnjem meču, a Mario je i u završnici ostao dovoljno čvrst za nekoliko odličnih poteza na važnim poenima.

Vezane vijesti

"Nakon što sam dobio odlučujući meč finala u Bratislavi, ovo u Grazu su definitivno bili moji daleko najbolji nastupi za reprezentaciju u karijeri", komentirao je drugi hrvatski "reket": Iako smo danas izgubili prva dva seta, ostao sam uvjeren da možemo dobiti. Bilo je bitno jedino početi reternirati bolje, a to se dogodilo u trećem setu."

Knowle i Melzer potpuno su nadigrali hrvatski par u prva dva seta. Ivan i Mario tada su djelovali sporo, nekoordinirano i nespretno, bez pravih rješenja protiv austrijske obrane na mreži i bez puno prijetnji na servisu domaćeg dvojca. Austrijanci su dosta glatko stigli do 6:3, 6:3 i činilo se da će se odluka o četvrtfinalistu odgoditi za sutra.

No, srećom, Ljubičić i Ančić su u nastavku meča zaigrali puno bolje. U trećem setu konačno su počeli nalaziti rupe na servisu protivnika, a taj pritisak isplatio im se u desetom gemu, kad je Jürgen Melzer popustio servirajući za ostanak u setu. U četvrtom setu nastavilo se u sličnom stilu i završilo na sličan način - Melzer je pri zaostatku od 5:4 ponovno servirao za ostanak u setu i još jednom popustio, tako da je odluka o pobjednicima odgođena za uzbudljivi peti.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U toj dionici je hrvatski dvojac imao priliku sve riješiti i nešto brže. Austrijanci su popustili prvi, Melzerovim gubitkom servisa u šestom gemu, a ta prednost trajala je do Ančićevog servisa za meč kod 5:3, kojeg su Knowle i Melzer preživjeli uz okretanje 30:15. Ivan i Mario bili su blizu, samo dva poena do četvrtfinala, no morali su zaboraviti i krenuti dalje.

Gusta završnica donijela je po jednu odličnu priliku na svakoj strani. Ivan i Mario su na Knowleovom servisu u 12. gemu došli do 15:40, prve dvije meč-lopte, no Austrijanci su se tada izvukli s nekoliko teških i lijepih Knowleovih voleja na obje meč-lopte.

Gem kasnije, kod 6:6, priprijetio je i domaći dvojac - na servisu iscrpljenog Ančića došli su do 30:40, da bi ih Mario, unatoč umoru, potopio odličnom refleksnom reakcijom na mreži na toj break-lopti. Nije bilo lako zadržati koncentraciju nakon osam i pol sati tenisa, drugi hrvatski "reket" zaslužio je dodatnu pohvalu i naklon do poda zbog tog teškog poena... "Ne znam kako je izvukao volej i nisam siguran da će ikad više ponoviti takav potez, odnosno - uvjeren sam da neće. No, tako je to u tenisu", rekao je kasnije Melzer.

Poslije teškog izvlačenja kod 6:6, do kraja je ostao još samo Melzerov servis, koji je tijekom dobrog dijela meča izgledao ranjivo. Austrijanci su otišli do 40:0, no nije bilo predaje - Ivan i Mario okrenuli su gem, izborili treću meč-loptu i dovršili stvar Ljubičićevim bekhend-reternom drugog servisa koji je otišao u nebranjenu stranu terena.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nakon što je sve riješeno već u subotu, naši su dobili vremena za slavlje i opuštanje, dok je domaći izbornik Thomas Muster žalio za onim što se moglo dogoditi: "Nismo osvojili posljednji poen, i to je sve. Hrvatska vodi s 3-0 a trebalo je biti 2-1 za nas, takav je život... Da sam birao ponovno, odabrao bih istu momčad, iako moram dodati da me razočarao jučerašnji Koubekov nastup."

Iz hrvatskog kuta gledanja, drugi dan obilježio je veliki triler i novi sretan završetak, na što su nas Ljubičić i Ančić naviknuli još 2004. na Olimpijskim igrama u Ateni, u teško zaboravljivom meču za broncu protiv Mahesha Bhupathija i Leandera Paesa. U Davis Cupu je dosad išlo nešto lakše i svaki put uspješno - ovo im je bio šesti zajednički nastup i šesta pobjeda za reprezentaciju, uz početak niza 2004. protiv Belgije, u dvoboju za ulazak u Svjetsku skupinu.

Taj meč započeo je pobjednički niz hrvatske reprezentacije, a za nastavak serije trebat će preskočiti Argentince, koji su u prvom kolu protiv Šveđana također osigurali pobjedu već nakon tri meča. Četvrtfinale je na rasporedu 7. - 9. travnja u Hrvatskoj, najvjerojatnije u Zagrebu...

Tko će biti na reprezentativnoj klupi u tom susretu još nije poznato, no Ivan Ljubičić najavio je da nije realno očekivati da će on dugo ostati na toj poziciji: "Lijep je osjećaj biti izbornik, no to nije trajno rješenje. Čekamo Gorana, nadamo se da će reći 'da'." Vremena ima dovoljno, gotovo puna dva mjeseca do Argentine.

Davis Cup, 1. kolo Svjetske skupine:
Austrija - Hrvatska 0-3
Julian Knowle/Jürgen Melzer - Ivan Ljubičić/Mario Ančić 6:3, 6:3, 4:6, 4:6, 6:8 (UŽIVO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!