Ostali sportovi

Splitu Svjetski kup!

Bernard Jurišić • srijeda, 29.03.2006.

Split je dobio organizaciju Svjetskog atletskog kupa 2010. godine. Na sastanku Vijeća Svjetske atletske federacije (IAAF) u Osaki, splitska kandidatura prošla je temeljito "češljanje" i naša će zemlja ugostiti jedno od najvećih svjetskih atletskih natjecanja...

Split je nakon Mediteranskih igara 1979. i Europskog prvenstva 1990., dobio i treće veliko atletsko natjecanje. Svjetski atletski kup 2010. okupit će na nekoliko dana najbolje svjetske atletičare u gradu pod Marjanom, a Split i Hrvatska bit će sportsko središte svijeta.

Nakon povlačenja kandidatura New Yorka, Londona i Brisbanea iz različitih razloga, Split je ostao jedini kandidat. No, to mu nije garantiralo automatsko dobivanje domaćinstva, već je splitska kandidatura morala ispuniti brojne uvjete koje propisuje IAAF.

Pravi posao Splitu i Hrvatskoj tek sad predstoji, jer će se u naredne četiri godine morati poboljšati hotelski kapaciteti u Splitu i okolici, a novo ruho konačno bi trebala dobiti i zapuštena "poljudska ljepotica".

U roku od mjesec dana, Organizacijski odbor morat će priložiti pismene garancije od strane gradskih i državnih vlasti glede osiguravanja financijskih sredstava za poboljšanje hotelskih kapaciteta i dovođenje stadiona na razinu koju propisuje IAAF za organizaciju ovako velikih natjecanja.

Već kroz sljedeća dva mjeseca, Split će posjetiti delefacija IAAF-a, koja će se na licu mjesta uvjeriti u smještajne i sportske kapacitete grada, kojeg do 2010. godine čeka veliko pospremanje. U međuvremenu i priprema kandidature za organizaciju još većeg zalogaja - Svjetskog atletskog prvenstva 2011. ili 2013. godine.

Grad Split je tako dobio veliki podstrek i motiv u razvoju turističke i sportske infrastrukture, koja je najvećem dalmatinskom gradu nužno potrebna. Od građenja visokokategorijskih hotela, do obnove oronulog stadiona u Poljudu, Splitu bi Svjetski atletski kup mogao značiti ono što su mu značile Mediteranske igre 1979. - koje su dramatično promijenile sliku grada na bolje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!