SP 2006.

Engleska - Ekvador: Beckham spasio očajnu Englesku

Marin Vuković • nedjelja, 25.06.2006.

Baš kao i u prvom kolu natjecanja po skupinama spasitelj engleske reprezentacije bio je David Beckham. Briljantno izvedenim slobodnim udarcem odveo je svoju reprezentaciju u četvrtfinale u utakmici koju će prema prikazanoj igri Englezi trebati što prije zaboraviti...

Najbolju ocjenu igre engleske reprezentacije dali su njihovi navijači, koji su svoje miljenike nakon prvih 45 minuta zvižducima ispratili s travnjaka Gottlieb-Daimler stadiona. Sve nade da će se Engleska napokon pokazati u pravom svjetlu isparile su na štutgartskoj vrućini već u prvih nekoliko minuta susreta kada se vidjelo da je to i dalje ona stara, nemoćna Engleska iz skupine B, koja izglednu priliku može stvoriti samo slučajno.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Spora, sterilna i neučinkovita igra engleskih reprezentativaca čudan je preobražaj pojedinaca koji u svojim klubovima predstavljaju nositelje igre. Navlačenjem engleskog dresa postaju bezopasna i bezidejna momčad neprepoznatljivog stila. Već spomenute zvižduke Englezi su zaradili nakon vrlo lošeg prvog dijela u kojemu niti jednom nisu ozbiljno zaprijetili vrataru Ekvadora, osim ako pod prijetnje ne ubrojimo dalekometne, ali neprecizne pokušaje Franka Lamparda i Stevena Gerrarda.

Najizglednija prilika iz prvog poluvremena pripada ekvadorskoj reprezentaciji i samo je velika sreća i požrtvovnost Ashleya Colea spasila Engleze od zaostatka već nakon deset minuta igre. Loše je na jednu visoku loptu reagirao John Terry, to je iskoristio Carlos Tenorio i sam izbio pred engleskog vratara Paula Robinsona. U posljednjem trenutku njegov je udarac skrenuo Ashley Cole i lopta je umjesto mreže pogodila gredu.

Niti nastavak utakmice nije donio veće pomake u povezanosti engleskih napada. Poslovično opušteni i razigrani Ekvadorci bez problema su zaustavljali sve pokušaje ugrožavanja njihovih vrata i zaista je pitanje kako bi ova utakmica završila da u 60. minuti Edwin Tenorio nije napravio prekršaj na Franku Lampardu u zoni udarca. Loptu je na mjesto postavio David Beckham i savršeno preciznim udarcem prebacio živi zid i pogodio sam desni kut ekvadorskog gola.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nakon primljenog pogotka Ekvador je bio prisiljen nešto agresivnije krenuti prema vratima Paula Robinsona, čime su otvorili vrata pogreškama i nešto opasnijim napadima Engleza. U razdoblju od 70. do 75. minute dvaput je vrataru Cristianu Mori zaprijetio dotad neprimjetni Wayne Rooney, ali bez rezultata. Manchesterov napadač nije ni blizu svojoj top formi i Engleska nakon ozljede Michaela Owena ima zaista velike probleme u napadu.

Unatoč nešto agresivnijoj igri, Ekvador do kraja utakmice nije našao prolaz kroz englesku obranu. Bilježimo tek jedan opasan udarac kojeg je Robinson sjajnom obranom uspio ukrotiti, ali bilo je to premalo za bilo kakav povratak u igru.

Na kraju, Engleska je nakon još jedne vrlo loše predstave s(p)retno prošla u sljedeći krug. Ne možemo se oteti dojmu da ovakvo provlačenje neće proći kod prve ozbiljnije momčadi koja Englezima stane na put, a to će se dogoditi već u četvrtfinalu. Iako nisu prikazali nezaboravan nogomet, ekvadorski nogometaši mogu žaliti za stopostotnom prilikom Tenoria iz prvog poluvremena koja je mogla odlučiti utakmicu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

SP 2006.Ostali
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!