Nogomet

Prizemljena arogancija

Bernard Jurišić • četvrtak, 12.10.2006.

Pobijediti Engleze zaista donosi poseban osjećaj. Ne iz razloga što su svjetska nogometna velesila i jedna od najbogatijih nogometnih zemalja na svijetu, nego iz razloga što su tako bahato i arogantno ušli u cijelu "priču iz Hrvatske". Momčad Slavena Bilića nadigrala je Engleze, a pobjedu su odnijele i tribine...

Slaven Bilić pobijedio je Stevea McClarena. Hrvatski nogometaši pobijedili su neusporedivo skuplje engleske kolege. Domaći navijači porazili su gostujuće i ponašanjem i grlima i dlanovima. Hrvatski novinari na kraju su mogli uzdignutog čela pogledati u oči svakome od pristiglih engleskih kolega željnih "krvi i senzacija".

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Igra koju su pružili naši nogometaši najveći su razlog za zadovoljstvo. Jer Hrvatska je i pobijedila i nadigrala Engleze. Kakva se utakmica igrala, najbolje svjedoči podatak da je engleski vratar Robinson bio njihov najbolji igrač, ali je zbog tragične pogreške u 69. minuti ispao tragičarem.

Izuzev prigode Rooneya u 54. minuti, "Gordi Albion" je praktično 90 minuta bio bez prave prigode. Na drugoj strani, redali su se udarci Kranjčara, Rapaića, Da Silve, Modrića, koje je engleski vratar sjajno skidao.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Naši su momci Englesku porazili - igrom. Bez nabijanja, bez panike i stvaranja problema, držali su Engleze daleko od vratiju. Posebno je impresivno bilo vidjeti način na koji su naši nogometaši čuvali loptu u posljednjih 20-ak minuta, braneći prednost igranjem nogometa, s loptom na zemlji, bez preskakanja terena. A ironija je da smo ih dobili praktično iz njihovog najjačeg aduta - ubačaja s boka i skoka Da Silve.

Bila je ovo večer povratnika Rapaića, strijelca Da Silve, koji je još jednom opovrgnuo priče kako je "igrač za male utakmice". Večer briljantnog veznog tandema Kranjčar - Modrić koji je još jednom dokazao ne samo da može skupa, nego da - mora skupa. Večer velikog srca i trke Nike Kovača i Mladena Petrića.

Slika 4 od 5.
Foto: Dražen Patarčić

Bila je to večer sigurnog Pletikose i neprobojnog obrambenog zida u kojem se prekaljenim majstorima Robertu Kovaču, Šimiću i Šimuniću, priključio i najugodnije reprezentativno osvježenje ove jeseni, pouzdani i sigurni Vedran Ćorluka.

I tribine su dale veliki prilog sjajnoj maksimirskoj večeri. Iako zbog (pre)visokih cijena koje je nametnuo HNS nisu bile do vrha popunjene, ponašanje onih koji jesu odlučili odvojiti koju stotinu kuna za vidjeti nogometne majstore, bilo je vrhunsko. Barem što se stadiona tiče. Hrvatska je ponovno bila jedinstvena, bez podjele na "sjeverne, južne, zapadne i istočne".

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Doduše, nekolicini "pametnih" ni ovog puta nije došlo do mozga da se umjesto Uefi, novac kojeg će Savez platiti za upaljene baklje moga preusmjeriti recimo na razminiranje naše zemlje, pohvalno je što su sve osim prve, ostale na tribinama i ugušene pod nogama onih inteligentnijih, koji su odlučili reći "Dosta!".

Izgleda da je medijska buka koja je stvorena proteklih dana apeliranjem na "99% onih pravih navijača koji ispaštaju zbog 1% budala", ali i pravovremena policijska najava o brzom i efikasnom kažnjavanju izgrednika, ipak donijela pomak naprijed. Sad treba nastaviti i dalje. Izgrednike izolirati i izbaciti iz mase, ne dozvoliti da šačica huligana pravi budale od svih nas.

Slika 5 od 6.
Foto: Davor Sajko

Takvu šačicu trebali bi prepoznati među sobom i BBB-i, koji su ipak "domaćini" ostalim hrvatskim navijačima na zagrebačkim utakmicama reprezentacije. Navijačima koji prolaze na stotine kilometara i troše ogromne novce da bi došli u Zagreb i uživo dali podršku hrvatskoj reprezentaciji. Tragično je da navijače Hajduka u Zagrebu čuva više specijalaca nego Engleze i da ih se na domaći stadion mora sprovoditi u kordonima specijalnih policajaca. Zar će se nekolicini "nabrijanih i prčevitih klinaca" dozvoliti da razbiju toliko vrijedno i ponosno zajedništvo svih hrvatskih navijača kad je kockasti dres u pitanju?

Jer zaista nije bilo ljepšeg prizora po završetku utakmice nego vidjeti engleske novinare u maksimirskom novinarskom salonu bez pravog materijala. Poraženi su na terenu, ali još veći poraz doživjeli su činjenicom da svojim otočkim redakcijama nisu mogli dojaviti kako su "Hrvati još jednom pokazali koliko su civilizacijski zaostali za nama 'pravim' Europljanima". Neprocjenjivo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!