Nogomet

Meksiko uništio Paragvaj - Argentina oprala Peru

Vedran Attias • ponedjeljak, 09.07.2007.

U druge dvije utakmice četvrfinala Cope gledali smo odličan nogomet. Pobjednici ovih četvrtfinala, Meksiko i Argentina, igrati će međusobno u drugom polufinalu, dok je već poznato kako se u prvom sastaju Brazil i Urugvaj...

U prvoj utakmici večeri igrali su Meksiko i Paragvaj, barem su trebali igrati, ali igrao je samo Meksiko. Utakmica je počela ranim isključenjem vratara Paragvaja Bobadille i kasnije se pokazalo kako je to bio "početak kraja" paragvajskih nada i vjerovanja u polufinale. Meksiko cijelo ovo natjecanje, osim zadnje utakmice u grupi koja nije imala natjecateljsko znašenje, pokazuje sjajan nogomet koji je večeras doživio vrhunac.

Pregazili su Paragvaj i iako je reultat bio 6:0 - moglo je biti i više. Već u 5. minuti Castillo je realizirao jedanaesterac za vodstvo. Meksiko je igrao sjajno i očito je kako imaju jednu sjajnu generaciju i moglo bi se reći kako je šteta što je Svjetsko prvenstvo tako daleko. Torrado u 27. minuti povećava vodstvo na 2:0. Meksikanci i dalje stvaraju prigode i nakon što su Magallon i Arce svoje promašili, u 38. minuti Castillo je povisio na 3:0 i tako postavio rezultat prvog poluvremena.

U drugom dijelu, osim strana, ništa se nije promjenilo. Meksiko je s igračem više i sigurnim vodstvom mirno kontrolirao utakmicu, ali i stvarao nove prigode. Paragvaj je nekoliko puta pokazao kako i oni igraju, ali Santa Cruz bio je neprecizan. U zadnjih jedanaest minuta dogodio se potpuni potop Paragvaja. U 79. minuti prvo je Ruiz povisio na 4:0, a onda su u zadnje tri minute još Blanco iz novog jedaesterca i Bravo zatresli mrežu za konačnih 6:0 i prolaz Meksika u polufinale gdje ih čeka Argentina.

Argentina je svoju utakmicu protiv Perua otvorila vrlo oprezno. I dalje bez Crespa, s Tevezom u napadu Argentina je cijelo prvo poluvrijeme ispitivala protivnika. S puno kratkih dodavanja, ali i vrlo čvrstom obranom, predvođenu Heinzeom, kontrolirali su igru od samog početka.

Svakako treba napomenuti kako vezni red u kojem igraju Mascherano, Cambiasso i Veron funkcionira sjajno, a kada još ispred njih igra genijalac Riquelme koji loptama hrani Messija i Teveza, onda je jasno koliko je Argentina jaka i zašto ih Dunga i njegov Brazil izbjegavaju koliko je god to moguće. Prvi dio obilježili su Riquelme i Messi. Prvi je sa par prekrasnih poteza i driblinga zabavljao publiku, a drugi je nevjerojatnom lakoćom prolazio po stranama koje je mijenjao tijekom igre. Tevez je imao dvije dobre prilike, ali nijednu nije uspio pretvoriti u pogodak.

U drugom dijelu vidjeli smo sličnu igru, ali s puno konkretnijom Argentinom. Na samom početku Riquelme je na dvadesetak metara od gola prošao svog čuvara lažnjakom i lijevom nogom preciznim udarcem pogodio desni kut mreže. Već u idućem napadu Messi je prošao ovoga puta po desnoj strani i nabacio Tevezu koji nakon efektnog leta puca glavom u prečku.

Argentina je i dalje prijetila i nakon što je Tevez još jednu priliku promašio vidjeli smo "Barceloninu akciju". Riquelme je sjajno glumio Ronaldinha i odličnom loptom s tridesetak metara po sredini uposlio Messija koji je ušao u sredinu i rutinski kroz noge vratara Butrona povisio na 2:0. Nakon toga je uz veliki pljesak navijača Argentine igru napustio Veron, a umjesto njega u sredini terena njegovo mjesto zauzeo igrač Real Madrida Gago.

Peru je i dalje bez i jedne prave prilike, a Argentina se razigrala i novi pogodak visi u zraku. Messi i Tevez konstantno prijete prodorima po krilima i ulascima u sredinu, a jedan takav prodor Teveza završava pogotkom. Tevez je nakon prodora po lijevoj strani i ulaska u sredinu sjajno poslužio Messija čiji udarac Butron brani, ali odbijanac Mascherano u 75. minuti posprema u mrežu za 3:0. Nakon toga ušao je i Aimar umjesto Cambiassa koji je dobio jedan nezgodan udarac. Na samom kraju nakon jednog dugog ispucavanja Abbondanzierija lopta je došla do Teveza koji je prošao dvojicu na desnoj strani i lijepo poslužio Riquelmea koji rutinski realizira sjajnu priliku i postavlja konačnih 4:0.

Copa America, četvrtfinale: Meksiko Paragvaj 6:0, Argentina Peru 4:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!