Nogomet

Argentinci s tri komada ispratili Meksiko

Ante Pažanin • četvrtak, 12.07.2007.

Drugi finalist finala Copa Americe biti će momčad Argentine koja je večeras pobijedila reprezentaciju Meksika 3:0. Meksikanci su se dugo držali i bili ravnopravan protivnik, no Argentina je pokazala da je trenutno ipak bolja momčad i u nedjelju će protiv velikih rivala iz Brazila imati priliku osvojiti svoju prvu Copu nakon 1993. godine...

Bio je to dvoboj dviju momčadi koje su pokazale najviše na dosadašnjema natjecanju i ujedno dvoboj najboljeg napada, argentinskog koji je zabio 13 golova i najbolje obrane, meksičke koja je do večerašnje utakmice primila samo jedan gol. Meksikanci su imali priliku uzvratiti Argentincima za poraz u osmini finala prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, kao i za poraz u finalu Cope 1993. godine kada je izbornik Argentine bio kao i sada Alfio Basile, a kapetan meksičke momčadi sadašnji izbornik, legendarni Hugo Sanchez. Meksiko u najjačem sastavu, Argentina samo bez Hernana Crespa, sve je bilo spremno za veliki dvoboj.

Argentina je utakmicu počela življe i žustrije pa je tako već nakon dvije minute Messi dugom loptom dobro uposlio Teveza koji se nije snašao i napravio prekršaj u napadu. Malo poslije toga Riquelme je oprobao svoj udarac iz daljine, a u 10. minuti prijeti i Meksiko kada je Cacho nakon gužve u šesnaestercu pucao visoko iznad gola. Nakon toga Zanetti je nakon dobre lopte Verona pucao ravno u meksičkog vratara Sancheza.

Argentina je u tom dijelu utakmice imala inicijativu i više loptu u posjedu, no Meksikanci su bili vrlo dobro postavljeni na terenu i pokušavali su preko kontri zaprijetiti argentinskom golu. Baš iz jednog takvog kontranapada u 35. minuti nastala je najbolja prilika do tada kada je Cacho lijepo na lijevoj strani našao Guardada koji snažnim udarcem gađa vratnicu. Šest minuta nakon toga i Argentinci opasno prijete, Tevez se nakon duplog pasa s Riquelmeom našao sam pred Sanchezom no slabo puca i meksički vratar lako brani.U najboljem trenutku, minutu prije isteka poluvremena Argentina dolazi u vodstvo. Riquelme izvodi slobodni udarac s 25 metara i sjajno pronalazi Gabriela Heinzea u šesnaestarcu koji iskorištava pomutnju u meksičkoj obrani i slab izlazak vratara Sancheza i pogađa za 1:0.

Drugo poluvrijeme Meksikanci počinju bolje i poduzetnije, pa je tako u 55. minuti Castillo nakon odlične lopte Marqueza uzdrmao gredu. Ipak uslijed inicijative Meksika Argentinci povisuju svoje vodstvo. Tevez je iz okreta sjajnom loptom našao samog Messija na desnoj strani koji je pak prekrasnim lob udarcem matirao nemoćnog Sancheza. Bio je to još jedan sjajan gol i potez napadača Barcelone i nasljednika Diega Maradone. Ako je i bilo ikakve nade da se nogometaši iz zemlje Azteca mogu vratiti u utakmicu ona je potpuno nestala već nakon pet minuta. Tevez se s par driblinga sjurio u 16 metara gdje je naletio na Marqueza, što je po mišjenju suca Carlosa Chandie iz Čilea bila najstroža kazna. Bio je to vrlo dvojben jedanaesterac koji je argentinski playmaker Riquelme sigurno pretvorio u nedostižnih 3:0.

Do kraja utakmice vidjeli smo bezuspješne pokušaje Meksika da zabije bar jedan gol, no opasnija je i dalje bila Argenitna koja je prijetila kontrama preko danas sjajnog i konstantno opasnog Messija i Teveza.

Argentina tako odlazi u finale u kojem će imati priliku osvojiti svoj 15. naslov Copa Americe i tako prestići Urugvaj. Prema prikazanoj igri do sada svakako će imati veliku šansu iako će se na drugoj strani nalaziti njihovi najveći rivali iz zemlje sambe. Argentina ponovno oduševljava, igra lijepo i efikasno, a s igračima poput Ayale ili Riquelmea, Milita ili Messija nitko ne može zahtijevati ništa drugo osim najvećeg uspjeha. Meksiko može biti zadovoljan svojim nastupom na Copi. Igrali su dobro i dogurali do polufinala gdje su se ravnopravno hrvali s Argentincima 60 minuta. No, za razliku od gaučosa nisu znali iskoristiti svoje prilike i zato će se u subotu s Urugvajcima boriti za treće mjesto.

Copa America, polufinale:
Argentina - Meksiko 3:0 (Heinze 44.', Messi 60.' , Riqelme 65.')

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!