Nogomet

Brazil pregazio nemoćnu Argentinu

Maja Giljanović • ponedjeljak, 16.07.2007.

Favorit stručnjaka diljem svijeta te još više navijača zbog menotističkog pristupa nogometu izbornika Alfija Basilea kojemu baš kao osvajaču SP-a 1978. Cesaru Luisu Menottiju nikad nije bilo dovoljno tek pobijediti (dvostruki je pobjednik Cope, naime, poznat po pomalo romantičnoj, lepršavoj igri), doživio je na 42. izdanju prvenstva Južne Amerike težak udarac...

U doslovce neprepoznatljivom izdanju Argentina predvođena svojim baš ponajvećim zvijezdama (Crespo doduše na koncu ipak nije bio spreman unatoč najavama o čudesnom oporavku nakon ozljede pretrpljene još protiv Kolumbije prije dvanaest dana) sučelila se s pragmatičnim, tjelesno moćnim Brazilcima i ... izvisila.

Gauchosi su tijekom dosadašnjeg dijela prvenstva ostvarili impresivan skor(5-0) uz postignutih 16 golova i primljena samo tri, ali usprkos nesumnjivoj motivaciji da se pobjedom nad najvećim rivalom osvete za 2004. godinu i poraz nakon jedanaesteraca u Peruu, čini se da Basileu ne gine još jedan bijeg helikopterom pred razjarenim navijačima; 1994. godine je, šalio se uoči finala, na slično bio primoran nakon šokantnog poraza od Rumunja na Svjetskom prvenstvu u SAD-u. Brazil je s druge strane bio neuvjerljiv: poraz od Meksikanaca na startu te više nego sretan polufinalni prolaz protiv Urugvaja nakon ruleta jedanaesteraca, a s obzirom da Dunga na raspolaganju nije imao dvojicu ponajvećih zvijezda ne samo brazilske reprezentacije nego i na svijetu uopće, Ronaldinha i Kaku, mnogi su bili spremni staviti velik novac da će se Argentina napokon dokopati prvog trofeja nakon 1993. godine.

Prosto je nevjerojatno da poslije Basilea (uzastopne pobjede 1991. i 1993.), Argentina čeka na bilo kakvu srebrninu već punih četrnaest godina dok je Brazil dodajući sol na ranu u istom razdoblju osvojio redom dva svjetska prvenstva, tri Copa Americe i dva kupa konfederacija. Dunga je, pak, prije susreta naglasio: "Argentinci dosad jesu najviše pokazali i doista su favoriti, ali imajte na umu da moji igrači nisu došli s ulice. Sve su to vrhunski nogometaši željni dokazivanja osobito nakon debakla u Njemačkoj. Učinit ćemo sve ne bi li našem narodu vratili zadovoljstvo spoznaje da su navijači najjače reprezentacije najprije u Južnoj Americi a potom i na svijetu".

Sama utakmica je otvorena na spektakularan način: Julio Baptista je već u 4. minuti iskoristio uspavanost Roberta Ayale i s 12-tak metara iskosa pospremio loptu u mrežu nemoćnog vratara Abbondanzierija. Niti pet minuta poslije Messi bježi Juanu, ubacuje s lijeve strane do Verona koji glavom spušta na ljevicu Riquelmea čiji udarac odsjeda na Donijevoj stativi. Uslijedila je, međutim, uspavanka. U 17. Maiconov udarac umalo Abbondanzieri sam sebi zabija kao nagovještaj autogola tragičara susreta, kapetana Ayale. Želeći dakako najbolje, počistiti ispred Vagnera Lovea, friški novi igrač Zaragoze ulijeće ispred svog vratara i podebljava prednost Brazila. Jedinu opasnost po brazilsku je obranu predstavljao Riquelme, ali ni njegov udarac pet minuta ranije nije iznenadio izvrsno postavljenog Donija.

U drugom se dijelu selecao povlači vrebajući kontru koja umalo prolazi u 55., ali sudac na intervenciju pomoćnika, dojma smo pogrešno, zaustavlja Robinha. Basile 20 minuta do kraja umjesto indisponiranog Cambiassa uvodi Aimara čiji prvi pokušaj, krasan volej, završava od bloka u korneru. S druge strane ozlijeđenog Elana mijenja Daniel Alves kojeg u 79. minuti proigrava Robinho, on idealno poslužuje Vagnera Lovea koji u malu mrežicu zabija za konačnih Brazil - Argentina 3:0.

Nevidljivi Messi jest doduše smanjio u 80., ali sudac argentinski počasni pogodak poništava zbog zaleđa. U prvi se mah činilo pogrešno, ali je usporena snimka otkrila da se lopta odbila od Heinzea, a ne Alexa. Nevažno zapravo jer u oba bi slučaja Brazilci došli do svoje osme Cope dok Argentina, pak, ostaje na rekordnih 14, ali će na bučno najavljivanu osvetu i uklanjanje ožiljaka (posebice je glasan bio neprimjetni Carlos Tevez) čekati do nove prigode ne bi li "zaliječili", kaže Cambiasso, "slomljeno srce".

Copa America, finale:
Brazil - Argentina 3:0 (Baptista 4., Ayala (ag) 40., Love 69.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!