Ostali sportovi

Klubovi moraju pustiti igrače na OI

Antonija Pavlić • srijeda, 30.07.2008.

Krovna svjetska nogometna organizacija poručila je klubovima kako su dužni igrače ispod 23 godine pustiti u Kinu, nakon što je napokon odbila žalbu dva njemačka i jednog španjolskog kluba...

Klubovi kojima će ovog ljeta najvažniji igrači otputovati u Kinu kako bi branili boje svoje države nisu bili zadovoljni takvim razvojem situacije te su uložili žalbu koja je sada napokon odbijena. Werder iz Bremena i Schalke 04 uz španjolsku Barcelonu zabranili su Diegu, Rafinhu i Messiju napuštanje klubova nakon čega se u cijeli slučaj uplela Fifa.

Glavni argument kojim su klubovi obrazložili svoju odluku o nepuštanju igrača na OI, bio je neuvrštavanje nogometnog turnira u Fifin međunarodni kalendar, no iza toga se, naravno, kriju potpuno drugi razlozi. Prvi je strah od ozljeda koje bi u Kini njihovi igrači lako mogli "pokupiti", a druga je potreba istih igrača u klubovima. Naime u jeku olimpijskog turnira održat će se i 3. pretkolo Lige prvaka u kojima bi trebali nastupiti i Werder, Schalke i Barcelona.

Stoga je razumljivo zašto se Barcelona toliko trga za nepuštanjem 22-godišnjeg Messija na Olimpijske igre. Današnju je Barcelonu bez Messija vrlo teško zamisliti, a budući da je u Milan preselio i drugi veliki kreativac, Ronaldihno, Barca će odlaskom Messija biti prilično oslabljena i teže izboriti ili ne izboriti skupinu u Ligi prvaka.

Presudu je donio jedan član komisije, Slim Aloulou, koji je napomenuo kako je puštanje igrača na OI obveza za sve klubove pa tako i za trojicu velikana. Iz Fife su podržali odluku te rekli kako neuvrštavanje u međunarodni kalendar nije dovoljna stavka da bi se igračima uskratio odlazak na najveći sportski događaj u nekoliko godina.

29. po redu ljetne Olimpijske igre tako će vidjeti svi igrači ispod 23 godine kojima su klubovi prvotno zabranili odlazak na pripreme s reprezentacijom. Također, oni koji su samovoljno već otišli neće biti kažnjeni od strane Fife. Stav krovne nogometne organzacije je da svaki igrač ima pravo nastupa na OI jer se takva prilika ne pruža više puta u životu. Zbog toga će svi igrači ispod 23 godine smjeti nastupiti na OI, ukoliko naravno, sami ne odbiju odlazak u Beijing.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!