Nogomet

Argentina slavi nogometno zlato

Zoran Zdelar • subota, 23.08.2008.
Argentina slavi nogometno zlato
Foto: EPA

Argentina je opravdala ulogu favorita u finalu olimpijskog nogometnog turnira nakon što je s 1:0 svladala Nigeriju zahvaljujući pogotku Angela Di Maria u drugom poluvremenu...

Nigerija - Argentina 0:1

Još prije početka Olimpijskih igara u Pekingu Argentina je od strane mnogih bila istaknuta prvim favoritom za olimpijsko zlato, a tu su svoju ulogu u utakmici koja je započela u 6 sati po hrvatskom vremenu i opravdali nakon što su u finalu minimalnim rezultatom svladali Nigeriju.

Može se reći da je Argentina zasluženo obranila nogometno zlato osvojeno 2004. godine u Ateni, a to je posljednji put uspjelo tek Mađarskoj 1968. godine. Daleko od toga da Nigerija nije imala svojih prilika u ovoj prilično otvorenoj utakmici, no argentinski napadi su bili znatno češći i opasniji da ne bi iskoristili barem jednu priliku.

Nogometno finale igrano u prilično nenogometnom terminu (početak utakmice u 12 sati po lokalnom vremenu) opravdalo je sva očekivanja i vrlo vjerojatno je i najljepša utakmica na ovim OI, no, na žalost 90.000 gledatelja na stadionu, ne i najefikasnija. Jedini pogodak pao je u 58. minuti nakon što je Angel Di Maria prošao gotovo polovicu terena, a zatim je uspio prebaciti istrčalog nigerijskog vratara za veliko slavlje s obzirom da je veći dio gledatelja bio naklonjen "gostujućoj" momčadi.

Samo minutu kasnije imala je Nigerija sjajnu priliku za izjednačenje u jednoj prilično konfuznoj situaciji u argentinskom kaznenom prostoru, no sjajna prilika nije iskorištena. Unatoč vrlo teškim uvjetima igre ritam utakmice nije pao do posljednjeg sučevog zvižduka, no temperatura od 32 stupnjeva i činjenica da u tom trenutku u Pekingu nije puhao ni najmanji povjetarac ipak je zahtijevala malu pauzu, koja je i napravljena u 69. minuti kada je obavljena i jedna zamjena.

U završnici utakmice strijelac jedinog pogotka se i ozlijedio u jednom duelu te je morao biti iznijet s terena, no njegovi suigrači uspješno su priveli utakmicu kraju, iako su u sudačkom produžetku umalo primili izjednačujući pogodak koji bi ovaj dvoboj odveo u produžetak. To se ipak nije dogodilo i Argentina zasluženo slavi nogometno zlato, a argentinske navijače posebno veseli sjajna suradnja Messija i Aguera, koji jednostavno nisu nigerijskoj obrani dozvoljavali ni minute predaha.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!