Premiership rezerve, 7. kolo, 16.12.2008, 20:00 h, Stadion Underhill
Suci: M. Thompson
Arsenal
Arsenal
Mark Randall 78'
Kieran Gibbs 90'
2:0 Portsmouth
Portsmouth

Vratio se Eduardo!

Marin Vuković • utorak, 16.12.2008.
Vratio se Eduardo!
Foto: Sandro Donda

Deset mjeseci nakon ozljede zbog koje mu je u pitanje došao nastavak nogometne karijere, Eduardo da Silva uspješno se vratio natjecateljskom nogometu. U tu svrhu poslužila je utakmica rezervnih momčadi Arsenala i Portsmoutha, koju je Eduardo odigrao vrlo dobro, čak i iznad očekivanja, a u nekoliko navrata mogao je svoj povratak obilježiti i pogotkom.

Arsenal
Portsmouth
Arsenal
Portsmouth
 
Lukasz Fabianski
 
Francis Coquelin
 
Gavin Hoyte
 
Paul Rodgers
 
Kieran Gibbs
 
Aaron Ramsey
(do 85')
 
Mark Randall
 
Jack Wilshere
 
Fran Merida
 
Eduardo da Silva
(do 46')
 
Jay Simpson
(do 58')
Pričuvni igrači
 
Amaury Bischoff
46'
 
Rui Fonte
58'
 
Henri Lansbury
85'
Trener
Neil Banfield
 
Asmir Begovic
 
Peter Gregory
 
Andre Blackman
 
Richard Duffy
 
Max Carter
(do 63')
 
Callum Reynolds
 
Paris Cowan-Hall
 
Marlon Pack
 
Pablo Navas Alors
 
Ben Sahar
 
Joe Collins
Pričuvni igrači
 
Tom Kilbey
63'
 
 
Trener
Paul Groves

Gotovo tri stotine dana mukotrpnog oporavka, napornog rada i treninga napokon se isplatilo, Eduardo da Silva je odigrao svoje prve minute nakon tog kobnog 23. veljače, kada je Martin Taylor hrvatskom nogometu i Arsenalu nanio težak udarac.

U svom prvom nastupu nakon gotovo deset mjeseci Eduardo je odigrao 45 minuta za rezervni sastav Arsenala, koji je u sedmom kolu lige rezervnih momčadi svladao Portsmouth s 2:0. Premda je Arsene Wenger najavio kako će našem reprezentativcu dati oko 60-70 minuta na travnjaku, u poluvremenu je Eduardo osjetio lagano zatezanje mišića, pa nije bilo potrebe za bilo kakvim rizikom. Takva su zatezanja normalna nakon dugotrajnih pauza, pa ne treba očekivati novo izbivanje s terena.

Iako je od samoga početka bilo jasno kako prema prvoj utakmici nećemo niti možemo procjenjivati Eduardove trenutne mogućnosti, mora se priznati da je svojim zalaganjem i htijenjem učinio i više nego što je to bilo očekivano. U utakmici bitno sporijeg tempa u odnosu na one u Premiershipu nekoliko se puta našao u prilici i zaista je šteta što svoju prvu utakmicu nakon ozljede nije okrunio i barem jednim pogotkom.

Već je prvi Eduardov dodir s loptom značio i opasnost po gostujuća vrata, naš je reprezentativac primio loptu u kaznenom prostoru, proslijedio je pored obrambenog igrača koji ga potom ruši, ili se barem tako činilo, ali sudac nije pokazao na bijelu točku. Ponovljene snimke pokazale su kako se ipak nije radilo o najstrožoj kazni.

U 21. minuti Fran Merida je ubacio s lijeve strane, Eduardo pokušava ukrotiti loptu prsima, ali ga ona pogađa u glavu i završava u rukama gostujućeg vratara Asmira Begovića. Osam minuta kasnije ponovno je Eduardo u prilici, nakon kornera s desne strane bio je najviši u skoku na drugoj vratnici i glavom poslao loptu visoko preko grede.

I zatim, tri minute prije odlaska na odmor, u svojoj posljednjoj prilici na utakmici Eduardo je došao i najbliže pogotku. Primio je loptu na rubu kaznenog prostora, jednim si dodirom pripremio udarac i plasirao loptu u desni donji kut Portsmouthova gola. Na našu i Eduardovu žalost, Begović je sjajno intervenirao, skrenuo loptu u vratnicu i zatim u korner.

Od prve minute nastavka Eduardo je zamijenjen Amauryjem Bischoffom, što je zanimanje za ovu utakmicu svelo na minimum. Sve u svemu, Eduardov prvi nastup nakon desetak mjeseci možemo ocijeniti vrlo dobrom ocjenom, spremnošću i htijenjem sigurno je donio dosta optimizma i u stručni stožer naše reprezentacije. Današnja predstava nudi nadu kako će Eduardo za nekoliko tjedana ponovno biti onaj stari.

Arsenal je inače u drugom poluvremenu riješio utakmicu u svoju korist i dvije lopte pospremio u mrežu Portsmoutha. U 78. minuti Mark Randall je načeo mrežu gostiju, a konačnih 2:0 pravom je bombom u sudačkoj nadoknadi postavio Kieran Gibbs.

Premiership rezerve

7. kolo

Arsenal2:0Portsmouth

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Premiership rezerve

7. kolo

Arsenal2:0Portsmouth

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!