FA kup, finale, 30.05.2009, 16:00 h
Chelsea
Chelsea 2:1 Everton
Everton

Hiddink se od Chelseaja oprostio kupom

Marin Vuković • subota, 30.05.2009.
Hiddink se od Chelseaja oprostio kupom
Foto: EPA

U svojoj posljednjoj utakmici na klupi Chelseaja, nizozemski trener Guus Hiddink odveo je svoju momčad do pobjede u 128. finalu FA kupa. Chelsea se nakon pogotka kojeg je primio već u prvoj minuti vratio u utakmicu i na kraju slavio s 2:1.

Niti najbrži pogodak u povijesti FA kupa nije pomogao Evertonu da nakon 14 godina suše podigne ovaj cijenjeni trofej. Premda je momčad Davida Moyesa već u prvoj minuti došla do velike prednosti, Chelsea je s dva sjajna poteza Didiera Drogbe i Franka Lamparda došao do preokreta i po peti put u povijesti osvojio FA kup.

Zbog velike vrućine i za London neuobičajenih 35 stupnjeva Celzija ovo finale nećemo pamtiti po sjajnom nogometu, ali pogodaka i uzbuđenja svejedno nije nedostajalo. Na prvo pravo uzbuđenje i prvi pogodak čekali smo tek 25 sekundi, jer upravo toliko bilo je potrebno Louisu Sahi da iskoristi ničiju loptu u šesnaestercu Chelseaja i sjajnim ju volejem zakuca u desni kut Čechova gola.

Nikada nitko nije zabio brži pogodak u ovom natjecanju, ali Evertonova pogreška bila je u tome što su nakon toga gola smatrali kako je utakmica riješena. Prepustili su inicijativu Hiddinkovim nogometašima, koji su polako, ali sigurno pleli mrežu oko gola Tima Howarda.

Svoju su priliku dočekali u 21. minuti kada je preciznu loptu Florenta Maloude nebeskim skokom u mrežu skrenuo Drogba. Utakmica je vraćena na početak, a neodlučenim rezultatom otišlo se i na odmor nakon prilično nezanimljive završnice prvoga dijela.

Everton je zaigrao nešto angažiranije početkom nastavka, no u trenucima njihove najveće inicijative do pogotka je ponovno došao Chelsea. I to kakvog. Igrala se 72. minuta kada je Lampard "prodao" lažnjak Philu Nevilleu, pritom se i pokliznuo, ali je usprkos tome uspio sjajno zahvatiti loptu i neobranjivo ju smjestiti u gornji desni kut.

Samo nekoliko minuta kasnije utakmica je mogla, a i trebala biti riješena. Bombu s 30-ak metara poslao je Malouda, zatresao gredu, a od nje se lopta cijelim svojim obujmom odbila iza gol crte. Na žalost nogometaša i navijača Chelseaja, ni pomoćni ni glavni sudac to nisu primijetili, pa je utakmica nastavljena, a pogodak nije priznat.

Velika sudačka pogreška ipak nije imala značajnog utjecaja na utakmicu jer se rezultat do kraja nije mijenjao. Chelsea je napokon prekinuo sušu i došao do trofeja, a usprkos željama igrača, navijača i čelnika londonskog kluba Guus Hiddink će se nakon ove utakmice vratiti u Rusiju i ponovno se posvetiti poslu izbornika.

FA kup

finale

Chelsea2:1Everton

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!