Nogomet

Besek ostaje u Varteksu

Ivana Strahija • utorak, 02.06.2009.
Besek ostaje u Varteksu
Foto: Sandro Donda

U ponedjeljak je Dražen Besek okončao sva nagađanja po pitanju svojeg odlaska iz Varteksa. Namjerava ostati.

"U Koprivnicu idem, i to iduće subote, pogledati utakmicu naše mlade reprezentacije", rekao je Besek odgovarajući tako na ono što je najviše interesiralo novinare. "Što se mog odlaska ili ostanka u Varteksu tiče, ja sam nakon utakmice s Hajdukom potpisao novi ugovor s Klubom, i to do 2011. godine", jasan je bio Besek.

Kad je to "skinuto s dnevnog reda", odmah se lakše diše, pa su novinari mogli razgovarati o ostalome. No, situacija kad se pogleda na ljestvicu i konačni poredak nije baš bajna. "Prvenstvo smo završili u stilu u kojem smo odigrali cijelo proljeće, mislim da smo apsolutno razočarali svakog svog navijača. Jedina je sreća što smo relativno rano osigurali ostanak u ligi, jer bismo bili u gabuli da smo u posljednjim kolima morali još i o tome brinuti", rekao je Besek.

Ostvarenje tog cilja pokazalo se kao dvosjekli mač. Ne samo zato što je cilj po Besekovom razmišljanju postavljen prenisko, već i zato što su mnogi igrači nakon toga igrali bez pravog žara, htjenja i volje: "Mislim da dvije ili čak tri godine borbe za ostanak jasno pokazuju limite ekipe. Na sastanku Izvršnog odbora predložit ću Upravi s kojim igračima možemo a s kojima ne raditi. Stvari se moraju iz korijena promijeniti, inače neću biti zadovoljan."

Od 23 ugovora s igračima koje Varteks ima, sedmorici radni odnos istječe, i oni će manje-više napustiti Varaždin. Svatko ima pravo potražiti "zelenije pašnjake", slaže se i Besek, ali upozorava: "Ono što nije dobro za klub jest to što pod ugovorom imamo neke koji su na spisku samo zbog mirovinskog i zdravstvenog, primaju socijalu. Zbog toga se nađemo u situaciji da se moramo oslanjati na mlade igrače, jer je besparica. Pa idemo onda to počistiti, možda se pronađe novac za pokojeg pravog igrača."

Kao "najslabiju kariku" varaždinske momčadi često znalci spominju obranu, no često se zaboravlja da ona ne počiva na posljednjoj liniji, koja bi trebala biti upravo to, zadnja crta obrane: "Primili smo užasno mnogo golova, a ja sam u obrani pokušao sve i svašta, ali treba opat naglasiti da se ne radi tu samo o tih 3 ili 4 igrača. Obrana je stvar kvalitete kolektiva, iziskuje motiv i predanost momčadi, a rezultat se ne može nikako postići bez emocija. Upravo su nam te emocije falile."

No, rezultat i konačno 10. mjesto nisu najveći problem Varteksa, misli Besek: "Rezultat je podbačaj, ali se postavlja pitanje zašto? Čini mi se da umjesto prema gore mi idemo centimetar po centimetar prema dolje i ukoliko ne napravimo ozbiljne rezove u organizaciji nećemo ni iduće sezone napredovati. I nemojmo se zavaravati, stanje uvijek može biti još i lošije. Zato mi ovo 10. mjesto po jednoj strani i odgovara, jer pokazuje točno gdje jesmo, i koliko trenutno vrijedimo."

U 18 sati u utorak započet će druga sjednica Izvršnog odbora od promjene vodstva Kluba. Mnogo se toga očekuje od tog sastanka, u najmanju ruku definirani ciljevi, zadaci i konkretna rješenja trenutne po sve nezadovoljavajuće situacije.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!