Nogomet

Bilić: "Kredit Ukrajini, početni sastav pogrešan”

Tomislav Pacak • subota, 06.06.2009.
Bilić: "Kredit Ukrajini, početni sastav pogrešan”
Foto: Davor Sajko

Složio se se hrvatski izbornik Slaven Bilić da zamjene na poluvremenu potvrđuju tezu da je početni sastav bio pogrešno izabran, no dodao je i da je to lako zaključiti nakon utakmice. Izbornik smatra da realne šanse još uvijek postoje, a da je za ovaj remi zaslužnija dobra igra Ukrajine nego slaba Hrvatske...

Bilić je započeo s čestitkama objema momčadima: ”Čestitao bih igračima obje momčadi na velikoj nogometnoj partiji, kao i publici. Mi smo s bodom nezadovoljni, nismo rezultatski napravili ono što smo očekivali. Pokušali smo, ja čestitam svojim igračima na super drugom poluvremenu kada smo stvorili i više nego dovoljno šansi za pogodak. Nešto smo sami promašili, negdje je dobro reagirao Pyatov, negdje nismo imali sreće.”

Izbornik nije bježao od činjenice da je Ukrajina dominirala u prvom dijelu, a smatra kako su za preokret ključne bile zamjene na poluvremenu:

”Ako ćemo secirati utakmicu na dva dijela, onda moramo reći da su Ukrajinci u prvom dijelu bili bolji, opasniji, hitriji, konkretniji, bez obzira što smo mi poveli. Upravo u tom dijelu, već oko 10. minute smo razmišljali što napraviti, jer iako smo imali rezultatsku prednost nismo bili zadovoljni kako se utakmica odvijala. Zbog toga smo na poluvremenu napravili ključne stvari, možda nekome nelogične, ali htjeli smo pokriti tu rupu u sredini terena te s Lekom i Vukojevićem dobiti kompaktnost i balans u sredini, što smo i napravili te u potpunosti dominirali u drugom dijelu. Tada smo i primili pogodak, dosta naivno, a nakon toga smo se vratili i stvorili dovoljno prilika da pobijedimo ovu utakmicu.”

Situacija u skupini sada nije blistava: ”Oni su u boljoj situaciji utoliko što s Englezima igraju kod kuće, a mi vani, nije to mala prednost. No, ponavljam, mi smo u velikoj igri, kao i Bjelorusija i Ukrajina. Nisu to teoretske šanse, nije da mi ovisimo o rezultatima drugih. Kad se kompletiramo, nastavit ćemo s radom i ako ponovimo igre kao do sada, i ako budemo imali malu dozu sreće mi smo blizu drugog mjesta. Realno, prvo mjesto je nedohvatljivo.”

Zasluge za slabo prvo poluvrijeme Hrvatske Bilić je pripisao prvenstveno Ukrajini: ”Oni su bili svježiji, dao bih njima kredit. Mi smo djelovali svakako samo ne onako kako smo izgledali ovih dana u Rovinju – tromije, bez prave agresije. Nismo uspjeli nametnuti to da mi kontroliramo igru, već su to radili oni, nismo samo tu mi krivi. Njhovi igrači bolje su stajali na terenu, koristili su preveliku našu širinu.”

Ukrajinski kolega upitao je Bilića da li je zamjenama već na poluvremenu priznao pogreške u početnom sastavu? ”Nisu to bile rane zamjene, već na poluvremenu. Ne znači to da smo pogriješili, samo sam htio reagirati na njihovu veću kompaktnost, da dobijemo bolji blok i agresiju u sredini gdje to nismo imali. Od početka sam govorio da imamo dvije varijante, odlučili smo se za ovu prvu jer smo tako procijenili da je bolje. Naša reakcija je bila pravovremena.. Jasno, vi sada to možete komentirati nakon utakmice, a kako smo mi dominirali u drugom dijelu, to potvrđuje vašu tezu da je početni sastav bio pogrešan.”

Bilić ne misli da je utrka za drugim mjestom svedena na samo Ukrajinu i Hrvatsku: ”Bjelorusija je tu, oni imaju dvije utakmice s nama i s Ukrajinom kod kuće, što znači da su i oni u igri za drugo mjesto.”

Možemo li biti najlošija drugoplasirana reprezentacija? ”To sada izgleda tako, jer smo mi odigrali dvije utakmice s Andorom, ali ako proučimo druge skupine i ako vidimo koliko tu ima neriješenih rezultata i poraza drugoplasiranih ekipa, smatram da ako budemo drugi, sigurno nećemo biti najgori drugi.”

Sat vremena nakon utakmice bilo je premalo vremena da se Bilić upusti u ozbiljniju analizu, to će učiniti na presici u nedjelju, u 11 sati u Sheratonu...

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!