Nogomet

Ti si mi u krvi

Marin Vuković • srijeda, 05.08.2009.
Ti si mi u krvi
Foto: Ilustracija

Vađenje krvi nikad nije bila ugodna stvar, iako se stupanj neugode i hrabrosti mijenja proporcionalno izgledu medicinske sestre koja u ruci drži iglu. Svoje posljednje vađenje krvi neću pamtiti po medicinskoj sestri, već po začuđenim licima medicinskog osoblja koje je promatralo moj friško otisnuti liječnički nalaz.

"Zanimljivo, jeste li sigurni da nije gruzijska?", pitao je liječnik okupljene kolege. "Sigurni smo, engleska je, nekoliko smo puta provjerili, nema malih križića", odgovorila mu je medicinska sestra koju bih promotrio i bolje da me nije zabrinuo ovaj na brzinu skupljeni kolegij u polumraku bolničkog hodnika. Gruzijska što? Engleska što? Gripa? Kuga? Kakvi križići?

Prišao mi je liječnik držeći u ruci komad papira i rekao: "Gospodine, vi ste fenomen." Kad vam to kaže liječnik nikad niste sigurni kako da reagirate, uglavnom vam na pamet pada da ćete nečega brojčano imati manje ili pak više od drugih, normalnih ljudskih jedinki. Odlučio sam ostati hladan: "To mi svi govore, a što je sada razlog?", upitao sam ga.

"Gospodine, ne znam kako bih vam to objasnio jer u medicini još uvijek ne postoji naziv za to, ali vaša bijela i crvena krvna zrnca iz nama nepoznatog razloga uporno formiraju englesku zastavu", prozborio je, pruživši mi sliku snimljenu medicinskom aparaturom koja će za potrebe ovog teksta postojati, a inače ne postoji. "Evo, uvjerite se i sami."

I doista, igrokaz bijelih i crvenih krvnih zrnaca u mojim je venama stvarao male engleske zastave. Ne gruzijske, nema križića. Nasmiješio sam se: "Je li izlječivo?", pitao sam. "Pa... nije, koliko znamo", rekao je očekujući provalu suza i očaja. Utoliko je veće bilo njegovo iznenađenje kada sam mu stisnuo ruku i rekao: "Doktore, hvala vam, potvrdili ste moje sumnje."

"Moramo vas zadržati kao pacijenta, napraviti testove!", rekao mi je. "Samo ako imate satelitsku, doktore, u nedjelju je već Community Shield", uzvratio sam i otrčao niz hodnik, osjetivši na leđima tupi liječnikov pogled.

Dakle, pacijent jesam, hospitaliziran nisam. Dopusti li mi zdravlje, zdrava pamet, a i odziv čitatelja, bit ću vaš engleski pacijent, čovjek kojemu je Premier liga u krvi i kojemu je ogled Wolverhampton - Hull City zanimljiviji od HNL-a. Engleski pacijent govorit će o vedrijoj (a ponekad i tamnijoj) strani Premiershipa i događajima koji ne spadaju u šture, hladne agencijske vijesti, bez duha, okusa i mirisa.

Kutak za modni trenutak

Budući da sam uvodom već "pojeo" dobar dio prostora i da vas je u ovom trenutku ostalo još točno šest koji čitate ovaj tekst, red je da krenemo i s prvim izdanjem. Prije nego u nekom ozbiljnijem tekstu najavimo novu sezonu, prije nego se pozabavimo dolascima, odlascima, favoritima i ostalim "zijeeeeev" stvarima, provjerit ćemo u kakvim će dresovima novu sezonu dočekati naši reprezentativci i još par klubova u kojima ih nema.

Slika 4 od 4.
Foto: Ilustracija

Premda u njemu nitko od lišća s naših gora ne natjerava kožni balon, krećemo s aktualnim prvakom. Manchester United je ovdje po bezočnom nepotizmu, odnosno zato što ja navijam za njih. Često u nogometu vidimo kako igrači oko nadlaktice nose crne trake kako bi odali počast preminulom velikanu ili nogometnom djelatniku kluba. Manchester United ove je sezone odlučio crnu traku nalijepiti posred prsa i imati obraza prozvati to novim dresom te mu nalijepiti cijenu od kojih pedesetak funti. Zašto crna traka? Zato što je u Nikeu, dame i gospodo, ove sezone umro dizajn. Ocjena: 2/5

Slika 7 od 7.
Foto: Ilustracija

Arsenal će ove sezone promijeniti tek treću kombinaciju, a iako se radi o Nikeovom uratku, moram priznati da izgleda sasvim OK. Ima u njemu nešto retro, što će poželjeti imati svaki modno osviješteni navijač Arsenala, a u ovom dresu može čak i na čaj u 5. Ako želite podrobniju analizu, shvatite da sam muško, a ne modni mačak, niti onaj kritičar iz trač emisije čije se snimke u medicini već uspješno koriste kao laksativno sredstvo. Ocjena: 4/5

Slika 1 od 1.
Foto: Ilustracija

Tottenham ove sezone mijenja i domaći i gostujući dres. Ili bolje rečeno - "mijenja". Poput svojih kolega u Nikeu, i dizajneri u Pumi dosjetili su se kako u vrijeme krize nema smisla previše raditi jer plaće su sve manje, pa su inače potpuno istom bijelom i tamnoplavom dresu dodali nešto vrištećih žutih linija, za slučaj da u svlačionici nestane struje. Ocjena: 3/5

Slika 6 od 6.
Foto: Ilustracija

Nikola Kalinić i ove će se sezone moći pohvaliti da opet igra u "bilima", barem kad Blackburn bude igrao u gostima jer upravo takav im je novi gostujući dres. Kalinić čak nije promijenio ni sponzora jer i Skitnicama dresove izrađuje Umbro. Malo crvenog ovdje, malo plavog ondje i nekakav sponzor koji proizvodi boje, a zove se Kruna (Crown). Ostane li u Blackburnu do kraja karijere, to je i jedina kruna koju će Kale vidjeti. Ocjena: 2/5

Slika 2 od 2.
Foto: Ilustracija

O dresu Portsmoutha i njegovim nadnaravnim moćima čuli smo bajke, on upija i ispušta nekakva čuda koja onda od našeg Nike naprave Super Niku. Možda im jednog dana dres donese i naslov, a dotad će biti jedina momčad u Premiershipu koja nosi takve dresove. Za ovu su sezonu pripremili novi izgled i domaćeg i gostujućeg dresa. Domaći čuvaju kao zmija noge i ne daju ni engleskom pacijentu da ga vidi, a gostujući im baš i nije nešto. Ocjena: 1/5

Slika 5 od 5.
Foto: Ilustracija

Dva su dresa ostala van konkurencije, jedan škotski i jedan engleski. Novi Celticov dres kojim će se hvaliti na gostovanjima stvarno izgleda dobro. Dizajneri su se umjesto domaće tradicionalne zeleno-bijele kombinacije odlučili na kombinaciju crne i žutozelene i, barem po mom mišljenju, pogodili u potpunosti. Osim što dobro izgleda, s ovim ste dresom zbog njegove vidljivosti sigurni i u prometu, osim ako je vozač navijač Glasgow Rangersa. Ocjena: 5/5

Slika 3 od 3.
Foto: Ilustracija

Drugi dres izvan konkurencije je onaj gostujući Newcastleov, a premda Svrake više nisu u Premiershipu jednostavno je morao naći svoje mjesto ovdje. Zašto, pita se prosječni čitatelj, jedini koji još čita ove redove? Kao da nije dovoljno što im je klub ispao iz lige, što mu je vrijednost pala za 500 posto, što ih nitko ne želi kupiti, nego su navijačima Newcastlea dizajneri morali prirediti i iznenađenje u vidu dresa koji nalikuje na nadstrešnicu nekoga kafića. Druge duhovite usporedbe idu tako daleko da izbor žuto bijelih pruga uspoređuju i s ležaljkama za plažu. Ocjena: 1/5

"John, molim te dođi, mi imamo najbolje igrače na svijetu"

Znate priču o Marku Hughesu, treneru Manchester Cityja, koji je svim snagama u redove svog kluba želio dovesti Johna Terryja? Siroti Hughes osokoljen neograničenim budžetom i jutarnjim porcijama ptičjeg mlijeka probao je sve, nije se brijao, nije se kupao, nudio je tuđe milijune, praznovjerno izbjegavao stati na linije kao Goran Ivanišević u Wimbledonu. Čak je i sinove preimenovao u John i Terry, a svoju kći u Chelsea, ali kapetan londonskog kluba ostao je vjeran Stamford Bridgeu.

Hughesove pokušaje duhovito je ismijao jedan od gledatelja Chelsea TV-a, koji se telefonom javio izravno u emisiju u kojoj je gostovao upravo John Terry, te se predstavio kao Mark Hughes i uputio javni poziv Chelseajevom braniču da promijeni adresu. Reakciju možete vidjeti u video clipu:

Everton dva - Liverpool jedan

Zašto rivalstva među hrvatskim nogometnim klubovima ne mogu imati ovoliko duha? Naime, priča je ovakva. Nogometni klub Everton u Liverpoolu je otvorio svoj drugi veliki fan shop s dresovima i svim mogućim predmetima s obilježjima kluba. Prvi je, naravno, otvoren na samom Goodison Parku i nosi ime "Everton 1", dok su drugome, otvorenom u srpnju, sasvim logično dali ime "Everton 2".

U tome ne bi bilo ništa posebno zanimljivog da drugi fan shop nije otvoren u sklopu trgovačkog centra koji se zove nikako drugačije nego "Liverpool 1". Iz toga proizlazi da adresa novog Evertonovog fan shopa glasi "Everton 2, Liverpool 1". Jasno je tko je dobio ovaj Merseyside derbi...

Carlos, ne brini, ima i gorih od tebe

I za kraj video snimka možda najsmješnije i najgore izvedenog jedanaesterca u povijesti nogometne igre. Premda su Thierry Henry i Robert Pires jednom davno u Arsenalu izveli (odnosno, nisu izveli) zaista smiješan jedanaesterac, ovaj ga je nadmašio.

Ako ste mislili da Dinamo u liku i djelu Carlosa ima najgoreg Brazilca koji je ikad zaigrao nogomet, gospodin Maikel iz mađarske momčadi Szombathelyi Haladas sigurno mu je nešto u rodu. Evo jedanaesterca kojeg je izveo u predsezonskoj utakmici protiv Arsenala, u kojoj im je naš Eduardo zabio dva pogotka.

Premier liga

1Liverpool 612:2+1015
2Manchester City 614:6+814
3Arsenal 612:5+714
4Chelsea 615:7+813
5Aston Villa 510:7+312
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Brighton & Hove 610:8+29
9Nottingham Forest 66:5+19
10Tottenham 59:5+47
11Manchester United 55:507
12Brentford 68:10-27
13Bournemouth 55:8-35
14West Ham  66:10-45
15Everton 67:15-84
16Leicester City 68:12-43
17Crystal Palace 65:9-43
18Ipswich 53:8-53
19Southampton 52:9-71
20Wolverhampton 66:16-101

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Premier liga

1Liverpool 612:2+1015
2Manchester City 614:6+814
3Arsenal 612:5+714
4Chelsea 615:7+813
5Aston Villa 510:7+312
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Brighton & Hove 610:8+29
9Nottingham Forest 66:5+19
10Tottenham 59:5+47
11Manchester United 55:507
12Brentford 68:10-27
13Bournemouth 55:8-35
14West Ham  66:10-45
15Everton 67:15-84
16Leicester City 68:12-43
17Crystal Palace 65:9-43
18Ipswich 53:8-53
19Southampton 52:9-71
20Wolverhampton 66:16-101

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.02.2012. u 21:26
    Engleski pacijente, evo samo da se predstavim kao jedini koji je uspio pročitati članak do kraja. Izumirauća vrsta
    Obrisan korisnik