Ostali sportovi

Penn i Mir klasa iznad

Ratko Martinović • nedjelja, 13.12.2009.
Penn i Mir klasa iznad

Događaj koji je počeo u četiri sata ujutro po našem vremenu ostati će zapamćen po velikoj nadmoći B.J. Penna u borbi kojom je obranio naslov, kao i efektnoj završnici Franka Mira kojom je suprotno najavama protivnika upravo on „začepio usta“ Cheicku Kongu.

B.J. Penn je potpunom dominacijom porazio srčanog Diega Sancheza u borbi za pojas UFC lake kategorije. Prva runda je skoro završila Pennovom pobjedom, no Sanchez se uspio izvući i to isključivo lavljim srcem. Sve do pete runde je Penn beskompromisno dominirao dok Sanchezov očaj nije prekinuo high kick koji mu je praktički otvorio čelo. Onaj tko nije gledao borbu mogao je po licima boraca zaključiti tko je izvukao deblji kraj. Pošto Penn proslavlja pobjede udarajući se u lice, vjerojatno je upravo od vlastitih udaraca zadobio veću štetu nego od Sanchezovih. Penn je potvrdio da je možda i dvije klase iznad svih protivnika u kategoriji i jedini eventualni pravi protivnik bi mu bio Japanac Shinya Aoki koji se trenutno i dalje bori u Dream organizaciji.

Kontroverzna borba puna trzavica je završila na najbrutalniji mogući način. Bahati Frank Mir je pokazao da je s pravom bio takav. Nevjerojatan lijevi kroše i gušenje koje je zbog pretjeranog ponosa uspavalo Cheicka Konga krajnji je ishod kratke ali izuzetne predstave Franka Mira koji potvrđuje svoj veliki renome i vrhunsko hrvačko umijeće, kao i odlične boksačke mogućnosti. Konačni cilj mu je ponovna borba sa njegovim najvećim suparnikom, Brockom Lesnarom, za kojeg se nada da će se vratiti u vrhunski sport.

Početak ove večeri je obilježen vrhunskom izmjenom gotovo svih mogućih vještina u teškaškoj borbi između visokog wonderkida, 21.-godišnjeg Nizozemca Stefana Struvea i veterana Paula Buentella. Prva runda je protekla u Struveovim pokušajima da polugom ili gušenjem završi borbu. Drugu rundu ćemo pamtiti kao jednu od najboljih izmjena udaraca u posljednje vrijeme. Buentello je Nizozemčevo leteće koljeno dočekao na šaku i publika je imala priliku barem pet puta pogledati taj žestoki udarac. Nakon toga, udarci su se izmjenjivali poput serija u legendarnoj borbi između Dona Fryea i Jamesa Thompsona. Treća runda je zbog umora materijala bila malo lakša i Struve je cijelo vrijeme ispaljivao low kickove. Suci su borbu procijenili kao pobjedu Nizozemca većinskom odlukom na što je Struve pokazao veliki Fair play rekavši da se ipak ne osjeća pobjednikom i da je trebalo završiti neriješeno.

Kenny Florian je polugom pobijedio beskompromisnog ljubimca publike Claya Guidu te je time potvrdio da pripada samom vrhu lake kategorije. Milimetri su ga dijelili da Guidi udijeli prvi pretrpljeni nokaut u profesionalnoj karijeri, no i ovakva pobjeda je velika satisfakcija. Poraze su mu nanijeli upravo borci iz borbe večeri i Florian se nada da će u skoroj budućnosti zaslužiti novi pokušaj osvajanja pojasa.

Borba između borca koji je poznat po svojim teškim treninzima, Johna Fitcha i hrvača Mikea Piercea je bila najčvršći okršaj večeri. Fitch je imao inicijativu sve do zadnjih tridesetak sekundi kada je Pierce pokazao svoj potencijal nizom udaraca i da je runda potrajala još minutu krajnji rezultat bi bio drugačiji. Fitch je jednoglasnom sudačkom odlukom zaslužio i 19. pobjedu u posljednjih 20. mečeva (jedini poraz u borbi za naslov protiv Georgesa St. Pierrea).

Sljedeći UFC 108 je zakazan za 2.1. i glavna borba večeri će biti između Rashada Evansa i Thiaga Silve, a također ćemo vidjeti i sraz Juniora dos Santosa i dobro poznatog Gilberta Yvela, novajlije u UFC organizaciji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!