Ostali sportovi

Najbolji od najboljih Vol.2

Ratko Martinović • petak, 25.12.2009.
Najbolji od najboljih Vol.2

Sportnet.hr Vam u sljedećem pregledu donosi novi prikaz boraca koji su obilježili ovo desetljeće. Nakon teške kategorije koja je zbog velike kilaže iznimno atraktivna dolazi nam i UFC poluteška, tj. PRIDE srednja kategorija gdje vještina, brzina i izdržljivost igraju glavnu ulogu.

Konkurencija za najboljih pet bila je strašna, ključni problem pri izboru je taj da ne postoji borac koji je u kontinuitetu bio najbolji već su se legende podjelile po određenim vremenskim razdobljima. Zanimljivo, dvojac koji je niže plasiran je vjerojatno i najdugovječniji pošto su obojica ušli u ring, odnosno, oktogon kao 21.-godišnjaci. Ovaj puta izbor je kreirao broj naslova i obrana, broj velikih borbi i pobjeda, popularnost kod fanova, atraktivnost i brojni drugi čimbenici.

Poluteška kategorija - Light Heavyweight:
1. Chuck "The Iceman" Liddell (21-7)

Najpopularniji borac u povijesti sporta što se tiče SAD-a. Ima najviše borbi u UFC organizaciji (22), kao i najviše pobjeda (16) i nokauta (10). Njegovu veliku karijeru odlično opisuju imena boraca koje je porazio. Među njima su Kevin Randleman, Vitor Belfort, Alaistar Overeem, Tito Ortiz (x2), Randy Couture (x2), Renato Sobral (x2), Wanderlei Silva i brojni drugi. UFC pojas je osvojio 2005. godine i nije ga ispuštao sve do sredine 2007., te ga je u međuvremenu četiri puta obranio. Mnogi su ga kritizirali da stalno koristi iste trenere i treninge, da je staromodan borac, a on im je vratio na najljepši mogući način, upisavši se u Hall of Fame (Kuću slavih). Danas je Chuck živa legenda, glumi u filmovima, piše knjige, nastupao je u "Plesu sa zvijezdama", te se sprema za posao trenera na "Ultimate Fighter 11" šou gdje bi se mogao i umiroviti. Naime, kruži priča da će se na finalu još jednom suprotstaviti svom najvećem protivniku Titu Ortizu i upravo je to borba koju je uvijek priželjkivao za rastanak.

2. Wanderlei "The Axe Murderer" Silva (32-10)

"Cachorro Louco" ili "Ludi pas", kako ga još zovu u Brazilu, slikovito pokazuje njegov stil borbe. Agresivna taktika, obilje udaraca, zastrašujuć pogled prije borbe i adrenalinska eksplozija su godinama plašili njegove protivnike. Od naslova u njegovoj karijeri vrijedi izdvojiti IVC pojas, PRIDE pojas srednje kategorije kojeg je obranio četiri puta, te PRIDE "Grand Prix" srednje kategorije. Tijekom karijere pobjeđivao je Dana Hendersona, Quintona Jacksona u dva navrata, Kazuyokija Fujitu, Keitha Jardina itd. Jedino što nije osvojio je UFC pojas za kojeg se borio davne 2000. godine, kao i "Grand Prix" teške kategorije na kojem je doživio poraz od Mirka Filipovića. Baš mu je taj strašan debakl karijeru odveo nizbrdo i od tada ima skor 1-5, iako je u cijeloj dotadašnjoj karijeri imao samo pet poraza. To mu naravno neće upropastiti sve ono što je ostvario. Ako je Filipović rekorder teške kategorije po nokautima, Wanderlei ima čak 22 zadana nokauta u svojim borbama, te je apsolutni rekorder u svijetu vrhunskog MMA. U Australiji se vraća na put ka naslovu, protivnik će mu biti Michael Bisping i možemo biti sigurni da meč neće potrajati pune tri runde.

3. Mauricio "Shogun" Rua (18-4)

Ono što je ovog borca zaustavilo na trećem mjestu je neosvajanje pojasa izuzev PRIDE "Grand Prixa" srednje kategorije. To neosvajanje pojasa ipak možemo uzeti kao kontroverzno ako se prisjetimo njegove posljednje borbe sa Lyotom Machidom. Zanimljivo, Machida je pred borbu bio mlad borac iako ima 31 godinu, a Rua je veteran iako ima tek napunjenih 28. Tomu je razlog ogroman broj dosadašnjih borbi, rani početak karijere, kao i niz teških okršaja sa vrhunskim protivnicima. Deblji kraj su izvlačili Quinton Jackson, lakši brat Nogueira, Alaistar Overeem dva puta, Ricardo Arona, Kevin Randleman, Mark Coleman, Chuck Liddell... Fantastičan udarač uz cipelarku koja mu je zabranjena u Americi godinama sije teror u poluteškim divizijama svih organizacija i konstantno je u vrhu izbora najboljih boraca. U petom mjesecu sljedeće godine će imati uzvrat protiv Machide u kojem će pokušati vratiti izgubljeni ponos, no sada se barem zna da prvak ostaje prvak u svim slučajevima osim ako ga se ne nokautira.

4. Tito "The Huntington Beach Bad Boy" Ortiz (15-7-1)

Tito je oduvijek obožavan od strane publike i struke u SAD-u. S obzirom na dvanaestogodišnji staž, ovaj borac ima "samo" 23 borbe, od čega 22 u UFC organizaciji. To samo je u navodnicima iz razloga što je recimo jedan Wanderlei Silva godinu dana mlađi a ima 44 borbe. Sve to ipak nije spriječilo ovog Amerikanca meksičkog podrijetla da prvi osvoji UFC pojas poluteške kategorije i da ga drži čak tri godine (2000.-kraj 2003.) te ga brani u čak pet navrata. Vrlo agresivan hrvački pristup mu je donio još jednu priliku za naslov, no Chuck Liddell mu nije prepustio pojas. Naoko nezgodan skor bez pobjede u posljednje četiri borbe ipak nije tako crno-bijel. Od Forresta Griffina izgubio je većinskom sudaćkom odlukom, Machidu je zamalo pobijedio u trećoj rundi, dok je protiv Rashada Evansa bilo neriješeno samo iz razloga što je Ortiz izgubio bod zbog hvatanja za ogradu prilikom rušenja. Privatni život mu je također vrlo javan zbog njegovog braka s najpoznatijom porno zvijezdom Jennom Jameson s kojom ima blizance. Fanove je nedvojbeno kupio nakon što je poslije svađe s kontroverznim UFC direktorom Danom Whiteom obukao majicu "Dana is my b...h" na službenom vaganju. To je Whitea toliko razjarilo da ga je izbacio iz UFCa, no nakon velikog pritiska javnosti, Ortiz je zbog više sile (novca u Daninom džepu) vraćen u organizaciju. Nakon što je izabran kao trener za novi "Ultimate Fighter 11" svi sa nestrpljenjem očekuju već spomenutu borbu sa svojim najvećim rivalom Liddellom.

5. Quinton "Rampage" Jackson (30-7)

Snažni Rampage je karijeru obilježio velikim brojem pobjeda i zanimljivim proslavama istih u kojima zavija poput vuka. Osvajač je UFC pojasa poluteške kategorije kojeg je uspio jednom i obraniti, dok ga je na putu za PRIDE naslov i "Grand Prix" uvijek spremno i nemilosrdno dočekivao Wanderlei Silva. U najveće pobjede se svakako svrstavaju dvije nad najvećom legendom i brojem 1 sa ove naše ljestvice, Chuckom Liddellom, kao i nokaut nad velikim rivalom Silvom. Danas se bavi glumom te su mu filmovi prioritet ispred okršaja sa Rashadom Evansom koji mu je rival od "Ultimate Fightera 10". Uz sve to je stekao loš glas i zbog suludih vožnji autom prilikom kojih je znao i više dana provesti bez sna i hrane. Nestanak volje za profesionalnim okršajima u oktogonu je možda i stalan, no Dana White ipak vjeruje da će se Jackson boriti sa Evansom ukoliko ovaj na sljedećem UFC 108 pobijedi Thiaga Silvu. Nadamo se samo da to neće utjecati na eventualnu odluku sudaca...

Jasno, tu su i brojni drugi borci poput Randyja Couturea, statistikom nepobjeđenog Lyota Machide, Vitora Belforta koji su možda trebali biti na ovoj ljestvici najboljih, no nema mjesta za sve već samo za najbolje od najboljih.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!