Ostali sportovi

UFC 108 & Dynamite!! 2009

Ratko Martinović • utorak, 29.12.2009.
UFC 108 & Dynamite!! 2009

Novogodišnji spektakl u Japanu unutar Saitama Arene ponuditi će borbe između DREAM organizacije i boraca koji predstavljaju SRC (Sengoku Raiden Championship), te borbe po K1 pravilima, dok ćemo u subotu, drugog dana nove 2010., vidjeti zanimljive okršaje u MGM Grand Garden Areni u Las Vegasu u sklopu UFC 108 eventa.

Nova godina je od 2003. japanski brend kada se priča o održavanju borilačkog spektakla. I ove godine su nam organizatori ponudili vrlo interesantne borbe, među kojima je jedna za pojas teške SRC kategorije, finale "Grand Prix" DREAM Super Hulk (teške) kategorije, kao i K1 turnir za kategoriju do 62 kilograma. Ikuhisa Minowa (43-30-8), nama najpoznatiji po porazu od Mirka Filipovića, boriti će se sa Kameruncem Rameauom Thierryem Sokoudjouom (7-5) i upravo taj sraz je i borba večeri. Satoshi Ishii i Hidehiko Yoshida, dva olimpijska prvaka u judu, bore se za SRC pojas teške kategorije.

Od ostalih mečeva vrijedi izdvojiti onaj između Strikeforce prvaka Alaistara Overeema i Kazuyokija Fujite, te borbu Garyja "Big Daddyja" Goodridgea (kojeg ćemo za mjesec i pol vidjeti u Karlovcu) i velike nade poluteške kategorije, Armenca Gegarda Mousasija. Ostali borci visokog renomea su Melvin Manhoef, Shinya Aoki, Akihiro Gono, Ray Sefo i brojni drugi. Sve u svemu, mnogo borbi među kojima je i par poslastica večeri će one koji nemaju planova oko podneva tijekom stare godine dovesti pred računala ili male ekrane ukoliko imaju programe koji prenose ovaj događaj.

U noći sa subote na nedjelju, kada se oporavljamo od proslave nove godine, imamo priliku pogledati UFC 108. Borba večeri je ona između bivšeg prvaka poluteške kategorije, Rashada Evansa, kojem s obzirom na dugi post bez borbi očito nije dobro sjeo poraz od Lyota Machide, i Brazilca Thiaga Silve koji je nakon poraza od istog protivnika u međuvremenu pobjedio Evansovog kolegu iz tima, Keitha Jardina. Evans je gledavši na prethodne pobjede borac s nešto boljim zaleđem, tim u kojem trenira je također jedan od najboljih u svijetu MMA, no to u ovom meču neće značiti ništa ukoliko ne da svoj maksimum. Mladi, no i vrlo iskusni Dustin Hazelett će pokušati pobijediti vrlo dobrog Britanca Paula Daleya u velter kategoriji, laka kategorija donosi dva sraza, onaj između Joea Lauzona (18-4) i Sama Stouta (14-5) koji do sada nije nokautiran, te Jima Millera (15-2, oba poraza putem sudačke odluke) i iskusnog Duanea Ludwiga (19-9) koji se borio s nizom najboljih svjetskih boraca.

Nama najzanimljivija borba je teškaška, između Juniora dos Santosa (MMA 9-1, Kickboxing 18-0) i kontroverznog Nizozemca Gilberta Yvela. Za ovog potonjeg je postojala i velika diskusija, da li je uopće zaslužio priliku u UFC organizaciji s obzirom na svoje nekadašnje ponašanje (jednom izgrizao protivnika, Fryeu zabijao prste u oči, udarao suca itd.), no pošto je jedini htio zamjeniti ozljeđenog Gabriela Gonzagu tako je i potpisao ugovor. Dos Santos mora pokazati kako pobjeda nad Filipovićem nije slučajna, Yvel se mora dokazati pred novom publikom i to nam osigurava spektakl. Kako se Brock Lesnar ne oporavlja od teške bolesti, vrlo je vjerojatan meč za interim pojas između Shanea Carwina i Franka Mira, a datum ipak nije još preciziran. Uzvrat Mauricia Rue za nepravedan poraz (kojeg su naknadno priznali i suci) protiv Machide se očekuje u petom mjesecu i pred nama je vrlo aktivna i atraktivna godina u svijetu slobodne borbe koju već sada s nestrpljenjem očekujemo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!