Zimski sportovi

Kearney spriječila kanadsko slavlje

Matej Milanović • nedjelja, 14.02.2010.
Kearney spriječila kanadsko slavlje

23-godišnja Amerikanka Hannah Kearney osvojila je olimpijsko zlato u prvoj freestyle disciplini, mogulsima. U finalu je odličnom vožnjom potvrdila prvo mjesto ostvareno u kvalifikacijama i zasluženo došla do naslova. Srebro je pripalo zlatnoj iz Torina, Kanađanki Jennifer Heil, a broncu je uzela još jedna Amerikanka, Shannon Bahrke...

Prva disciplina Freestyle skijanja koja je održana na Olimpijskim igrama u Vancouveru su mogulsi za skijašice. Uvjeti za natjecanje nisu bili sjajni, obzirom da je uz snažan vjetar neprestano padala kiša. U kvalifikacijama nije bilo nikakvih iznenađenja budući sve najbolje lako bile među 20 koje su ušle u finale.

Kearney: "Iskupljenje za Torino"

Hannah Kearney koja je u Torino 2006. došla kao izraziti favorit i ispala već u kvalifikacijama, u Vancouveru je iznenadila domaću favoritkinju. Amerikanka je u izjavama nakon natjecanja između ostalog priznala da je njezina finalna vožnja jedna od najboljih u njenoj karijeri: "Ja sam dijelom Kanađanka, tako da je ovo i moj domaći teren. Znam da Kanada nikad nije osvojila zlato doma, ali vjerujem da će im to uspjeti u ovim Igrama. Ipak, zadovoljna sam što sam im produžila čekanje. Što se samog natjecanja tiče mislim da su ključne za moj uspjeh bile kvalifikacije. U neku ruku je to bilo iskupljenje za potpunu katastrofu u Torinu. Ova današnja je jedna od najboljih vožnji koje sam ikad odradila, a nagrada je najveća koja postoji, olimpijsko zlato."

U samom finalu od prvih deset koje su se spustile valja posebno spomenuti Japanku Tae Satoyu. Olimpijska prvakinja iz Nagana 1998. i brončana iz Salt Lake Cityja četiri godine kasnije ušla je u finale kao 13. i dobro je vozila, ali je pogriješila na jednom od skokova i pala. Zbog toga je 34-godišnja Japanka osvojila svega 12,85 bodova i zauzela predzadnje mjesto na svojim vjerojatno posljednjim Olimpijskim igrama.

Borba za medalje zahuktala se kada je na red došlo šest najboljih iz kvalifikacija. Amerikanka Shannon Bahrke, srebrna u Salt Lake Cityju, nevjerojatno je brzo odradila stazu u vremenu od 27 sekundi i 90 stotinki što joj je na vremenu donijelo više od sedam bodova. Ostvarila je jako puno bodova i na ocjenama za samu vožnju po hupserima koja joj je donijela 13 i pol bodova. Ukupno je Bahrke ostvarila 25,43 poena i zasjela na prvo mjesto.

Nakon nje krenula je aktualna svjetska prvakinja Aiko Uemura koja je bolje od Amerikanke odradila trikove, no budući da oni ipak nose najmanji postotak ukupnog rezultata Japanka je s 24,68 poena zaostala za Bahrke. Potom je krenula još jedna bivša svjetska prvakinja, Kristi Richards koja je pala na prvom skoku i u konačnici zauzela zadnje mjesto sa samo 4,36 poena.

Treća iz prve vožnje Heather McPhie također je pala i natjecanje završila na 18. mjestu s 14,52 poena. Kada je postalo jasno da Bahrke ima medalju na stazu je krenula posljednja nada domaćih, braniteljica naslova Jennifer Heil. Kanađanka je ostvarila samo stotinku gore vrijeme od Bahrke i osvojila isti broj bodova kao Amerikanka što se tiče vremena, no uspjela je skupiti 26 stotinki boda više u ostale dvije kategorije i s 25,69 preuzeti vodstvo.

Kao zadnja krenula je najbolja iz prve vožnje, Hannah Kearney. Svjetska prvakinja iz 2005. ostvarila je izvrsno vrijeme od 27 sekundi i 86 stotinki. Osim najboljeg vremena ostvarila je najbolje rezultate i u ostale dvije kategorije, trikovima i vožnji po hupserima te je zasluženo osvojila olimpijsko zlato s 26,63 poena razočaravši tako brojne Kanađane koji su očekivali da će Heil uspjeti obraniti naslov.

Moguls skijašice, Finale:
1. Hannah Kearney (SAD) 26,63
2. Jennifer Heil (Kanada) 25,69
3. Shannon Bahrke (SAD) 25,43
4. Aiko Uemura (SAD) 24,68
5. Chloe Dufour-Lapointe (Kanada) 23,87

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!