Ostali sportovi

UFC 112: Abu Dhabi i dva pojasa

Ratko Martinović • srijeda, 07.04.2010.
UFC 112: Abu Dhabi i dva pojasa

Po prvi puta u povijesti UFC organizacije ćemo imati prilike vidjeti jedan događaj na otvorenom prostoru i to u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Anderson Silva i B.J.Penn imaju čast baš tamo braniti svoje naslove.

Možda trenutno i ponajbolji svjetski borac, Brazilac Anderson Silva, svoj naslov srednje divizije brani protiv sunarodnjaka i vrhunskog jiu-jitsu majstora Demiana Maie. Četiri godine bez poraza dovoljno govore o Silvinoj kvaliteti, a posljednja borba i "iživljavanje" nad Forrestom Griffinom u poluteškoj kategoriji postala je klasik i najbolja borba 2009. godine po MMA portalu Sherdog.

Zanimljivo, za razliku od mnogih kolega Japan i ring pamti po lošem, a dolazak u SAD i kavez po dobrom jer ga je taj potez preporodio i napravio od njega stroj za pobjede. Ubrzo mu ističe ugovor za UFC i to je uključilo alarm kod svih fanova i dužnosnika ove organizacije, no novije izjave ipak daju nadu u produženje ugovora i novi potpis, kao i Brazilčevu želju za prelazak u više divizije. Izlet u filmsku industriju (film "Never Surrender") mu je neslavno propao i kavez mu ostaje najveći motiv.

Ako je Silva prerastao svoju diviziju onda je Maia prerastao svijet brazilskog jiu-jitsua. Nakon pet premijernih UFC pobjeda sa polugama uslijedio je žestok nokaut od Natea Marquardta i nakon toga vjerojatno nije niti slutio da bi se mogao boriti za pojas. To mu je omogućila ozljeda prvog izazivača Vitora Belforta i sada se priprema za okršaj života. Veliki parter majstor upravo taj segment borbe vidi kao ponajveću priliku za završetak što ne čudi, no mora se priznati da ni Silva nije nepotkovan u jiu-jitsu jer ima crni pojas, kao i u judu i tae kwon dou. Favorit se jasno nazire, a UFC je pravi primjer da oni ne pobjeđuju baš uvijek.

B.J. Penn svoj pojas brani protiv sunarodnjaka Franka Edgara. O Pennu znamo gotovo sve. U lakoj kategoriji je skoro nepobjediv, u velteru pripada samom vrhu (jedini uz Couturea osvajao naslove u dvije težinske kategorije), a kada tijekom priprema daje sve od sebe u kavezu izaziva strahopoštovanje. Edgar je također jiu-jitsu učenik obitelji Gracie, MMA skor mu je 11-1 i većinu borbi završava sudačkom odlukom što je možda putokaz strategije protiv Penna. Kritičari navode da su jedini pravi Pennovi protivnici trenutno izvan UFC organizacije (Aoki i Alvarez) a on će u subotu pokazati kako niti oni ne bi imali velike šanse. Ukoliko opet pobijedi, novi eventualni protivnik bi mu mogao biti Gray Maynard.

Ostale borbe donose okršaj velikih legendi sporta, velter prvaka u čak devet borbi, Matta Hughesa i UFC debitanta u 44. godini, Renza Graciea. Hughes je velika američka legenda dok je Gracie svjetski velemajstor u brazilskom jiu-jitsuu te ćemo vidjeti okršaj u maniri holivudskih filmova. Britanac Etim (skor 14-2) koji polugama oduševljava navijače očekuje Brazilca Rafaela dos Anjosa (13-4), dok će Pennov prijatelj Kendall Grove (11-6) nastojati svladati Marka Munoza (7-1). U predborbama svoj će nastup zabilježiti i Mostapha Al-Turk, te dvije velike nade u međusobnom srazu, Šveđanin Alexander Gustafsson (9-0) i odlični hrvač Phil Davis (5-0).

Main Card (subota, od 21.30 ujutro):
MW POJAS Anderson Silva Vs. Demian Maia
LW POJAS B.J. Penn Vs. Frank Edgar
WW Matt Hughes Vs. Renzo Gracie
LW Terry Etim Vs. Rafael dos Anjos
MW Kendall Grove Vs. Mark Munoz

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!