Nogomet

Najsjajnija Crna zvijezda

Ante Zovko • četvrtak, 20.05.2010.
Najsjajnija Crna zvijezda
Foto: EPA

Obrambena disciplina i napadačka ubojitost kombinacija je koja se rijetko se veže za afričke nogometaše. Michael Essien spojio je najbolje od oba svijeta i kao jedan od vodećih svjetskih veznjaka bit će ključni faktor u misiji svoje Gane da pokuša ponoviti ili čak nadmašiti svoj doseg od prije četiri godine.

MICHAEL ESSIEN

Datum i mjesto rođenja: 3. prosinca 1982., Accra, Gana Reprezentacija: Gana
Aktualni klub: Chelsea
Dosadašnji klubovi: Bastia (2000.-2003.), Lyon (2003.-2005.)
Broj nastupa u reprezentaciji: 51
Golovi: 9

Reprezentativna priča Michaela Essiena počinje 1999., kad je kao junior Liberty Professionalsa nastupio na Svjetskom U-17 prvenstvu na Novom Zelandu, gdje je osvojio brončanu medalju. 2001. godine je na Svjetskom prvenstvu mladih s Ganom igrao u finalu protiv domaćina Argentine.

2000. godine "upecala" ga je francuska Bastia, a nakon prelaska u Lyon tri godine kasnije, Essien se profilirao u jednog od vodećih veznjaka svijeta. Nakon mučne epizode s transferom u Chelsea u ljeto 2005., Bizon, kako su ga nazvali navijači zbog njegove fizičke pojave, postao je okosnica londonske momčadi. Jednu od svojih najupečatljivijih izjava tadašnji trener Bluesa Jose Mourinho ostavio je baš za njega: "Essien je poseban igrač. On je atleta. Može trčati dovijeka. Mogao bi igrati utakmicu svakog dana."

Ključni čovjek Gane

Na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006., Gana je bila jedini afrički predstavnik u drugom krugu natjecanja. Essien nije mogao nastupiti u porazu 0:3 od Brazila u osmini finala, ali mu je tadašnji izbornik Ratomir Dujković udijelio kompliment koji govori gotovo sve o njegovoj važnosti u reprezentaciji: "Essienov izostanak je nedvojbeno bio presudan, on kontrolira našu igru sve do posljednje, napadačke trećine terena."

Upravo te riječi portugalskog stručnjaka najbolje opisuju Essienove najjače strane: igrač koji svojim atletskim predispozicijama gospodari prostorom između dva šesnaesterca, često i u samoj završnici napada. Osim toga, nisu mu nepoznati ni izleti u obranu. Tijekom četvrtfinalnog ogleda s Nigerijom na Kupu nacija 2008., Essien je nakon isključenja Johna Mensaha preuzeo njegovu stopersku ulogu i kapetansku vrpcu te predvodio Crne zvijezde do pobjede 2:1, a kasnije i do bronce.

Nažalost, vodeći ganski nogometaš današnjice dobro je upoznao i zdravstvene ustanove. Tijekom kvalifikacija za prvo afričko svjetsko prvenstvo, u rujnu 2008. pretrpio je ozljedu koja ga je držala s terena šest mjeseci. Ipak, uspio je odigrati deset od jedanaest utakmica za Ganu, koja je kao prva u afričkoj zoni osigurala nastup u Južnoafričkoj Republici.

Najnovija epizoda zvana "Gana bez Essiena" počela je na ovogodišnjem Afričkom kupu nacija, kad je stradalo koljeno. Od tada se nije pojavio na terenu te dodao još koju boru na licu izborniku Milovanu Rajevcu. Chelseajevu veznjaku preostaje utrka s vremenom, a iako se u reprezentacijama Njemačke, Srbije i Australije neće žaliti zbog njegova eventualnog izostanka, nema sumnje da bi to bio gubitak i za sveukupno prvenstvo. Essien je imenovan na preliminarnom popisu, a u Gani navijači čak organiziraju skupne molitve kako bi sjajni veznjak bio spreman za nastup.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis22.05.2010. u 22:50
    koja sramota da jedan anthony yeboah nikad nije imao mogućnost igrati svjetsko prvenstvo. da je ghani opet takav napadač, naguzili bi ostale momčadi.
    cameosis
  • Obrisan korisnik21.05.2010. u 06:25
    vezni red gane je fantastičan , fizički nadmoćan u svako aspektu - appiah muntari essien ..... izgleda dobro , ali po meni , gani za dobar rezultat treba killer , pravi killer , a ne neki gyan ili amoah...tada bi bili jaki
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.05.2010. u 01:17
    Essien je važan za ekipu u zadnjoj liniji,veznom redu pa i u špici jer većinu akcija kreću preko njega.To je htio novinar reći.Naprijed Ghana.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.05.2010. u 21:56
    sjajan veznjak, ali napadačka ubojitost????
    Obrisan korisnik