Nogomet

Ponos i nada Jenkija

Ante Zovko • ponedjeljak, 31.05.2010.
Ponos i nada Jenkija
Foto: EPA

Landon Donovan sa svojih je 28 godina već legenda nogometa u SAD-u, vjerojatno najveći igrač koji je nosio dres Jenkija. U Južnoafričkoj Republici bit će ključni igrač momčadi Boba Bradleyja koja će pokušati uvjeriti nogometnu javnost da prošlogodišnji uspjeh na Kupu konfederacija nije bio samo puki bljesak.

Landon Donovan

Datum i mjesto rođenja: 4. ožujka 1982., Ontario, Kalifornija, SAD Reprezentacija: SAD
Aktualni klub: LA Galaxy
Dosadašnji klubovi: Bayer Leverkusen (2001.-2004.), San Jose Earthquakes (posudba, 2001.-2004.), Bayern München (posudba, 2009.), Everton (posudba, 2010.)
Broj nastupa u reprezentaciji: 121
Golovi: 42

1999. godine, 17-godišnji Landon Donovan prvi je put privukao pažnju na Svjetskom U-17 prvenstvu, gdje je proglašen najboljim igračem. Da se iza brda valja nešto veliko, 2000. je prepoznao i Bruce Arena, koji mu je u listopadu pružio priliku protiv Meksika. Isplatilo se: Donovan je pogodio već u debiju.

U Japanu i Južnoj Koreji dvije godine poslije već je bio najbolji američki igrač, predvodeći s dva pogotka reprezentaciju do četvrtfinala, a proglašen je i najboljim mladim igračem turnira.

Iako sa svoja 173 centimetra i nije zastrašujuća pojava, Donovan je iznimno polivalentan te može pokriti pozicije napadača, krila i polušpice. Sa 42 pogotka prvi je strijelac reprezentacije, što može zahvaliti i izvanrednoj brzini, izdržljivosti i preciznosti, čak i pri pogocima glavom. Povrh svega, izvodi gotovo sve prekide.

Izbornik o Donovanu

"Njegove su najjače strane 'tajming' i trka u napadu. Landon posjeduje sposobnost širenja igre ako smatra da u sredini nema prostora. Važno je da ga kao momčad možemo pratiti.”

Jedna od polušaljivih priča vezanih za kapetana La Galaxyja govori o njegovoj "blokadi" kad je riječ o Njemačkoj. Naime, profesionalnu je igračku karijeru započeo u Bayeru, ali se nezadovoljan ubrzo vratio u MLS. Slično je završila i epizoda s posudbom u Bayern. Da mu njemačko tlo nimalo ne odgovara, govori i podbačaj SAD-a na prethodnoj svjetskoj smotri u toj zemlji, kad se indisponirani Donovan utopio u sivilo momčadi koja je ispala već u grupnoj fazi.

Međutim, čini se kako mu u Africi ide puno bolje: na prošlogodišnjem Kupu konfederacija Donovan je bio ključna karika u "buđenju iz mrtvih" SAD-a, koji je nakon s(p)retnog prolaza skupine dobio dotad nepobjedive Španjolce i u finalu "na konopcima" držao Brazil, koji je ipak uspio okrenuti s 0:2 na 3:2.

Bob Bradley u rukama ima potencijalnu senzaciju predstojećeg južnoafričkog turnira. SAD je pokazao kako može i s najvećima, a kako će sve zajedno izgledati protiv Engleske, Slovenije i Alžira ponajviše će ovisiti upravo o raspoloženju njegova prvog aduta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.06.2010. u 01:19
    Nisu bolji ali mogu iznenaditi svakog. Tko ih olako shvati može se opeči i to su pokazali u Kupu konfederacija.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.06.2010. u 01:09
    Ha,Ha,Ha,ti mora da se šališ.USA bolja od Nigerije,Gane,Obale i Kameruna?????NIKAD.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2010. u 21:18
    i europskih
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2010. u 21:11
    mogli bi iznenadit! bolji su od vecine africkih ekipa...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2010. u 21:04
    ju-es-ej, ju-es-ej!
    Obrisan korisnik