SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina C, 2. kolo, 18.06.2010, 16:00 h, Johannesburg, Ellis Park Stadium, gledatelja: 45.573
Suci: Koman Coulibaly (Mali), Redouane Achik (Maroko), Inacio Candido (Angola)
Slovenija
Slovenija
Valter Birsa 13'
Zlatan Ljubijankič 42'
2:2(2:0) SAD
Landon Donovan 48'
Michael Bradley 82'
SAD

Video: Slovenci propustili veliku priliku

Branimir Korać • petak, 18.06.2010.
Video: Slovenci propustili veliku priliku
Foto: EPA

Dvoboj drugog kola u skupini C Svjetskog prvenstva donio je zanimljivu utakmicu između Slovenije i SAD-a. Slovenci su nakon prvih 45 minuta imali u rukama osminu finala i vodstvo 2:0, ali su u drugom dijelu potpuno pali i dozvolili Amerikancima poravnanje što ih ne dovodi u lagodnu situaciju...

Slovenija
SAD
Slovenija
SAD
1
Samir Handanovič
2
Mišo Brečko
4
Marko Šuler
5
Boštjan Cesar
8
Robert Koren
9
Zlatan Ljubijankič
(do 74')
10
Valter Birsa
(do 87')
11
Milivoje Novakovič
13
Bojan Jokić
17
Andraž Kirm
18
Aleksander Radosavljevič
Pričuvni igrači
7
Nejc Pečnik
74'
14
Zlatko Dedič
87'
20
Andrej Komac
90'+4'
Trener
Matjaž Kek
1
Tim Howard
3
Carlos Bocanegra
4
Michael Bradley
5
Oguchi Onyewu
(do 80')
6
Steve Cherondulo
8
Clint Dempsey
10
Landon Donovan
15
Jay DeMerit
16
Francisco Torres
(do 46')
17
Jozy Altidore
20
Robbie Findley
(do 46')
Pričuvni igrači
22
Benny Feilhaber
46'
19
Maurice Edu
46'
9
Hercules Gomez
80'
Trener
Bob Bradley

Slovenija je uoči susreta imala jednostavnu računicu. Pobjeda je bila ta koja im je donosila osminu finala dok su svi ostali ishodi značili kako u susretu protiv Engleske moraju uzeti barem bod. Prvo poluvrijeme odigrali su vrlo pametno, došli do prednosti 2:0, a onda su to u drugom dijelu prokockali, Amerikancima je poništen i pogodak za pobjedu te iz tog razloga mogu biti zadovoljni konačnim ishodom.

Dalekometni projektil

18 utakmica s pogotkom

Amerikanci u skupinama na svjetskim prvenstvima nikako da sačuvaju mrežu netaknutom. Posljednji put to su učinili još davne 1950. godine kada su svladali Englesku s minimalnih 1:0, a u narednih 18 susreta u grupnoj fazi uvijek su primali barem jedan pogodak. Nisu uspjeli zaustaviti niti Slovence.

Nakon mirnog početka susreta, Slovenija je bljesnula dobrom akcijom i stigla do vodstva. Pleli su mrežu oko američkog šesnaesterca, Birsa se sjajno ubacio između dvije američke linije, dobio loptu na nekih 25 metara, naciljao mrežu Howarda i odličnim udarcem doveo Sloveniju u vodstvo.

Nakon slovenskog vodstva, Amerikanci su pokušali napraviti pritisak prema vratima Slovenije, ali nije im to uspjelo. Slovenci su jako dobro stajali na terenu, nisu se povukli i igralo se većinom na sredini terena bez većih prilika na obje strane. Matjaž Kek je odlično postavio igru i posve nadmudrio Boba Bradleya.

Sve do 36. minute Amerikanci su se mučili da bi uopće došli do šesnaesterca Slovenije. Onda je Cesar skrivio prekršaj 20-ak metara iskosa, Torres je pucao jako dobro u prvi kut, ali Handanovič je odbio u korner.

Šok za Amerikance

Označilo je to početak pritiska Amerikanaca, Slovenci rade nekoliko pogrešaka, a SAD to koristi i preko opasnih Donovana i Findleya prijeti, ali u najopasnijoj situaciji Brečko je spasio mrežu Slovenije.

U jeku pritiska Amerikanaca Slovenci dolaze do povećanja vodstva. U 42. minuti brza kontra Slovenije, Novakovič izbacuje Ljubijankiča u situaciju jedan na jedan s Howardom nakon što je jedan branič SAD-a zaspao prilikom postavljanja zaleđa. Ljubijankič je bio miran i lako je pogodio za 2:0.

Najava povratka

Slovenija - SAD

Udarci: 7/14
Udarci u okvir: 4/6
Posjed lopte: 49%/51%
Prekršaji: 15/18
Točna dodavanja: 275/303

Bradley je na poluvremenu izvršio dvije izmjene, a već u trećoj minuti drugog dijela Amerikanci su smanjili. Cesar je pogriješio, zakasnio s uklizavanjem, Landon Donovan je potpuno iskosa ušao u 16 metara i iz blizine svladao iznenađenog Handanoviča koji je više očekivao ubacivanje u sredinu.

Očekivani pritisak Amerikanaca nakon pogotka je izostao i Slovenci su uspjeli smiriti igrati što je išlo samo njima u korist.

Točno 20 minuta prije kraja susreta bilo je vatreno pred Handanovičem. Još jedna od brojnih pogrešaka vrlo nesigurnog Šulera, srušio je Altidorea na rubu 16 metara i Amerikanci su dobili veliku priliku. Donovanov udarac je zapeo u 16 metara, lopta je došla do Altidorea koji nije loše pucao, ali Handanovič je bio na mjestu.

Zlatni gol Bradleya

Poništeni pogodak

U 85. minuti Amerikanci su postigli i treći gol. Edu je dobro utrčao na ubačaj iz prekida Donovana, podmetnuo je nogu i poslao loptu u mrežu. Slavlje je trajalo kratko, sudac iz Malija pokazao je kako je bilo povlačenja i dosudio prekršaj u napadu. Prilično dvojbena situacija.

Još jedna obrambena pogreška Slovenaca bila je kobna. U 82. minuti Altidore je nadskočio Šulera i spustio glavom loptu u slovensiki šesnaesterac, Handanovič je ostao na golu, a Michael Bradley sam, posve neometan, dolazi do lopte i zakucava s nekoliko metara za 2:2.

Do kraja susreta ostalo je 2:2, obje momčadi pokušale su doći do pobjedničkog pogotka, ali nisu uspjele kreirati priliku za to.

Slovenci mogu biti itekako razočarani. Imali su u rukama tri boda i osiguranje prolaska u osminu finala, a ovako je upitno hoće li im i ovaj bod biti dovoljan za prolaz. Ovisno o raspletima susreta Engleske i Alžira te SAD-a i Alžira, slovenski poraz od Engleske u posljednjem kolu mogao bi značiti i oproštaj od Svjetskog prvenstva.


Birsa i Ljubijankič za 2:0

Donovan i Bradley za 2:2

SP 2010. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Slovenija2:2SAD
Engleska0:0Alžir
1SAD 34:3+15
2Engleska 32:1+15
3Slovenija 33:304
4Alžir 30:2-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 00:25
    Slovenija je užasna i stvarno me muka uvati kad vidim da su oni u africi a mi doma. Moderatoru srami se! Ovakvih metoda nema ni u pjongjangu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 23:10
    Bravo za Sloveniju, nemaju kvalitetne igrace ali igraju borbeno i timski...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 22:50
    E kerberu moj , pojma nemaš Novakovič u zadnjoj utakmici prijei SP zabio 2 gola iz prostih udaraca
    Obrisan korisnik
  • Mihalj18.06.2010. u 20:25
    gol regularan sam tak, slovenci još mogu bit i sretni kaj nisu izgubilli al i ovak će vjerojatno ispast jer zadnju igraju protiv engleza. veliku šansu su spušili
    Mihalj
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 20:20
    handanović, birsa i kirm dobri igrači. ostali nemaju ni blizu neku kvalitetu. Pogotov onaj novaković, ponaša se ko gazda a gol nije zabio desetljećima. Sudac tragikomičan.
    Obrisan korisnik