Ostali sportovi

Petacchi hladan kao špricer

Maja Giljanović • nedjelja, 04.07.2010.
Petacchi hladan kao špricer
Foto: EPA

Tour de France nije se ni izbliza približio mitskim kamenim kockama utrke Paris-Roubaix od kojih su u strahu velike oči i najvećim favoritima za naslov, a biciklisti su danas pred očima više od pola milijuna gledatelja uz stazu u finišu padali kao kruške. Najbolje manevriranje pokazao je Alessandro Petacchi i osvojio prvu etapu od Rotterdama do Bruxellesa, a Fabian Cancellara je s(p)retno obranio prednost iz prologa i zadržao žutu majicu vodećeg u ukupnom poretku.

Prvi put od 2003. Alessandro Petacchi (Lampre) je ostavio traga na Tour de Franceu, punih sedam godina nakon što je osvojio četiri etape na najvećoj utrci svijeta. Nije da 36-godišnjak nije bio na visini zadatka na prestale dvije Grand Tour utrke, 2004. je osvojio magliju ciclamino na Giru d'Italia, 2005. je kombinirano na Giru i Vuelti osvojio devet etapa, 2007. dvije na Vuelta a Espani i prošle godine nakon što je odradio suspenziju zbog salbutamola još dvije na Giru, ali Tour de Franceu je ostavio postrance.

Sve do 223,5 km dugačke prve etape od Rotterdama do Bruxellesa i trijumfa izborenog u posljednjih 200 metara ispred Marka Renshawa (Columbia) na drugom i Thora Hushovda (Cervelo) na trećem mjestu.

Petacchi je izbjegao sve zamke, prvi je pao Adam Hansen (Columbia) i nastavio dalje mada se sumnja da je slomio ključnu kost, pas, Ivan Basso (Liquigas) i David Millar (Garmin) prošli su bez posljedica, Linus Gerdemann (Milram) je imao bliski susret sa semaforom, pali su i Oscar Freire (Rabobank), najbolji sprinter današnjice Mark Cavendish (Columbia) i Jeremy Hunt (Cervelo), a veliki sudar unutar posljednjeg kilometra na koljena je među ostalima bacio i Michaela Rogersa (Columbia) i Tylera Farrara (Garmin).

Sretna okolnost za Fabiana Cancellaru (Saxo Bank) je da se posljednja gužva dogodila u zaštićenoj zoni zbog čega mu je upisano vrijeme identično Petacchijevom koji ga je i danas ostavio u žutom u ukupnom poretku, 10 sekundi ispred Tonyja Martina (Columbia) na drugom i 20 sekundi ispred Millara na trećem mjestu.

I u drugu brežuljkastu etapu dugačku 201 km od Bruxellesa do Spa sedmerostruki pobjednik uzastopce Lance Armstrong (RadioShack) nakon današnjeg 55. mjesta ulazi s četvrtog mjesta 22 sekunde iza Cancellare, a branitelj naslova Alberto Contador (Astana) je nakon 48. mjesta šesti još pet sekundi iza Armstronga.

Tour de France, 1. etapa:
1.Petacchi (Italija, Lampre) 5h09:36
2.Renshaw (Australija, Columbia) 0
3.Hushovd (Norveška, Cervelo) 0
4.McEwen (Australija, Katusha) 0
5.Ladagnous (Francuska, Française des Jeux) 0
...

Ukupan poredak:
1.Cancellara (Švicarska, Saxo Bank) 5h19:38
2.Martin (Njemačka, Columbia) +10
3.Millar (Velika Britanija, Garmin) +20
4.Armstrong (SAD, RadioShack) +22
5.Thomas (Velika Britanija, Sky) +23
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!