Ostali sportovi

Hushovdu etapa, Cancellari vodstvo, F. Schleck odustao

Maja Giljanović • utorak, 06.07.2010.
Hushovdu etapa, Cancellari vodstvo, F. Schleck odustao
Foto: EPA

Akcijom pretrpana etapa od Wanzea do Arenberga nakon 213 km i gotovo pet sati vožnje u najkraćim je crtama okončana slavljem Thora Hushovda i Fabiana Cancellare, Norvežanin je bio najjači u sprintu i uzeo etapu, a Švicarac je vratio žutu majicu vodećeg u ukupnom poretku od "pegule" Sylvaina Chavanela kojem je guma pukla ne jednom nego dvaput. Alberto Contador je preživio kamene kocke, Lance Armstrong je izgubio oko minutu iza Španjolca zbog mehaničkih problema, Andy Schleck se oporavio od jučerašnjeg pada, ali Franck Schleck je izgubio kontrolu, izletio, polomio se i odustao.

Norveški prvak Thor Hushovd (Cervelo) slovio je za favorita broj jedan treće etape Tour de Francea od Wanzea do Arenberga i nije iznevjerio. 32-godišnjak je jedva čekao kamene kocke Paris-Roubaixa i na koncu nakon 213 km od čega 13 kilometara kaldrme pokazao i zbog čega je bio najveći kandidat za trijumf.

Hushovd je na Paris-Roubaixu uvijek blizu, prije dvije godine je bio treći, ovog travnja drugi iza Cancellare, ali danas na Tour de Franceu nakon sektora Ormeignies (350 m), Hollain (1,2 km), Rongy (700 m), Sars-et-Rosieres (2,4 km), Tilloy-lez -Marchienne (2,5 km), Wandignies-Hamage (3,7 km) i Haveluy (2,3 km) u finišu pred arenburškom šumom nije mu bilo ravnog.

Deveta je ovo etapna pobjeda Hushovda koji je prije niti dva mjeseca na treningu slomio ključnu kost (djevojčica koja mu je izletjela pod bicikl prošla je bez ozljeda), a izborio ju je ispred britanskog prvaka Gerainta Thomasa (Sky) na drugom i svjetskog prvaka Cadela Evansa (BMC) na trećem mjestu.

Nakon jučerašnje lude kuće na Stockeu utrku je polomljenih rebara napustio jedan od Top 10 favorita Christian Vande Velde (Garmin), a svoj danak su uzele i kocke. Organizatori su kaldrmu vratili prvi put nakon 2004. kada je slavio Jean-Patrick Nazon, a Lance Armstrong obilato profitirao padom najvećeg konkurenta Ibana Baya, zaradio gotovo četiri minute i na koncu osvojio svoj šesti naslov pobjednika (godinu poslije je osvojio i sedmu titulu i povukao se sve do prošle godine i trećeg mjesta).

Ovog puta padali su redom David Le Lay (odustao sa slomljenom ključnom kosti), Damiano Cunego, Charlie Wegelius, Tony Martin i najzvučnija žrtva Franck Schleck. Jedan od favorita za ukupnu pobjedu izgubio je kontrolu 18 km prije cilja, izletio, polomio se i, odustao, a iz bolnice u Valenciennesu došla je vijest da je i prošle godine petoplasirani u ukupnom poretku i prvak Luksemburga slomio ključnu kost.

Utjehu obitelji Schleck i Saxo Banku donijela je odlična vožnja Andyja, Cancellara ga je gurao, izvukao iz njega maksimum i dovukao do petog mjesta u etapi i šestog ukupno. U solidnom se svjetlu predstavio i Alberto Contador (Astana), branitelju naslova pobjednika kocke su potpuna nepoznanica, ali za Hushovdom je zakasnio samo 1:13 minutu i ciljem prošao ispred najljućeg rivala Armstronga.

Armstrong je bio u boljoj poziciji sve do 20-ak kilometara pred ciljem kad mu je pukla guma, izgubio je dragocjeno vrijeme, bez potpore svojih iz RadioShacka sam stizao grupu ispred sebe, uspio i gubitke limitirao na 2:02 minute.

Što tek o mehaničkim problemima ima za reći Sylvain Chavanel? Francuz (Quick Step) je branio žutu majicu, ali dobro je i prošao padom na petom mjesto. Guma mu je, naime, pukla ne jednom nego dvaput i za Cancellarom ponovno u žutoj majici kaska 1:01 minutu.

Švicarcu je najbliži Thomas na 23 sekunde zaostatka (Britanac je preuzeo i bijelu majicu najboljeg U-25), Evans zaostaje 39 i Ryder Hesjedal (Garmin) 46 sekundi, Contador je deveti (+1:40), a Armstrong 18. (+2:30).

Sutrašnja 153,5 km dugačka etapa od Cambraija do Reimsa čini se najlakšom na ovogodišnjem 97. izdanju utrke, dulja je jedino od posljednje etape do Pariza, ravna i jedinim potencijalnim problemom za peloton mogao bi se ispostaviti vjetar otvorenim plodnim dolinama Champaignea.

Tour de France, 3. etapa:
1.Hushovd (Norveška, Quick Step) 4h49:38
2.Thomas (Velika Britanija, Sky) 0
3.Evans (Australija, BMC) 0
4.Hesjedal (Kanada, Garmin) 0
5.A. Schleck (Luksemburg, Saxo Bank) 0
...

Ukupan poredak:
1.Cancellara (Švicarska, Saxo Bank)14h54:00
2.Thomas (Velika Britanija, Sky) +23
3.Evans (Australija, BMC) +39
4.Hesjedal (Kanada, Garmin) +46
5.Chavanel (Francuska, Quick Step) +1:01
...
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!