Ostali sportovi

Chavanelu dvije muhe jednim udarcem

Maja Giljanović • subota, 10.07.2010.
Chavanelu dvije muhe jednim udarcem
Foto: EPA

Nakon Alessandra Petacchija i Marka Cavendisha drugu etapu na ovogodišnjem Tour de Franceu je osvojio i Sylvain Chavanel, Francuz je nakon 165,5 kilometara od Tournusa do Station des Roussesa slavio ispred Španjolaca Valls Ferrija i Garatea, a preuzeo je i žutu majicu vodećeg u ukupnom poretku. Fabian Cancellara se napatio Cote du barrage de Vouglans i nakon 84. mjesta na koncu s prvog skliznuo sve do 58. mjesta više od 13 minuta iza Chavanela.

Umjereno planinsku etapu, 165,5 km dugačku od Tournusa do Station des Roussesa, s brdskim finišem i ukupno šest uspona od čega tri druge kategorije, osvojio je Sylvain Chavanel (Quick Step), 31-godišnji Francuz se povinovao primjeru dvostrukih pobjednika Alessandru Petacchiju i Marku Cavendishu i nakon trijumfa na trećoj etapi u Belgiji slavio i u Alpama.

Chavanel je napao na usponu na Croix de la Serra i pogodio: "Činilo mi se da letim, a u kakvoj sam formi trenutno sve mi se izvjesnijim čini da više neću natjecateljski nastupati kroz svibanj, svjež sam kao rosa", zaključio je Chavanel koji je u travnju na Liege-Bastogne-Liege zaradio frakturu lubanje i mirovao devet tjedana.

Iza Chavanela podij su izborili Španjolci, drugo je mjesto s 57 sekundi zaostatka pripalo Rafaelu Valls Ferriju (Footon), a treće s 1:27 minuta Juan Manuelu Garateu (Rabobank), a u Top 5 su se probili i Thomas Vöckler (Bbox) i Mathieu Perget (Caisse d'Epargne).

Peloton je blagoslovio bijeg Danila Honda (Lampre), Christiana Kneesa (Milram), Jeromea Pineaua (Quick Step), Rubena Pereza (Euskaltel) i Samuela Dumoulina (Cofidis), ali petorka na koncu nakon više od 140 km bijega na 34 stupnjeva u hladu nije izdržala.

Najveći favoriti Alberto Contador (Astana), Lance Armstrong (RadioShack), Andy Schleck (Saxo Bank), Bradley Wiggins (Sky) i Cadel Evans (BMC) zakasnili su 1:47 minuta, a poput cvrčka je pukao Fabian Cancellara (Saxo Bank). Švicarca je jedno vrijeme nalikovao na jo-jo, padao je, dizao se, ali na koncu se dovukao do 84. mjesta i iz žute majice skliznuo na 58. mjesto s više od 13 minuta zaostatka za Chavanelom.

Francuz je novi vlasnik žute majice 1:25 minuta ispred svjetskog prvaka Evansa na drugom i 1:32 minute ispred Rydera Hesjedala (Garmin) na trećem mjestu. U Top 5 su i Schleck (+1;55) i Aleksandr Vinokurov (+2:17), Contador je šesti (+2:26), Wiggins 11. (+2:35), a i Armstrong se probio do 14. mjesta (+3:16).

Procurile su i video-snimke tučnjave između Carlosa Barreda (Quick Step) i Ruija Coste (Caisse d'Epargne). Portugalac je Španjolca navodno udario laktom u rebra i zamalo ga bacio s bicikla pa ga je Barredo na cilju odlučio gađati kotačem. "Pjetlići" su prošli bez ozljeda, ali obojici je džep olakšan za 400 švicarskih franaka.

Bijesan je i Robbie McEwen (Katusha), u Australca se neoprezno zaletio jedan od kamermana, McEwen je pao i "rigao vatru": "Živi užas, u punoj brzini sam se sudario s nekim idiotom, ovakvi incidenti su neprihvatljivi. Stvarno me boli, ozlijedio sam leđa, rame i vrat. Samo se nadam da ću se uspjeti domoći cilja".

Sutra se vozi 189 km dugačka etapa od Station des Rousses do Morzine-Avoriaza, prijetnja broj jedan je prvokategrornik Ramaz, dosad na rutu uvšten samo 2003. kad ga je osvojio Richard Virenque.

Tour de France, 7. etapa:
1.Chavanel (Francuska, Quick Step) 4h22:52
2.Valls Ferri (Španjolska, Footon) +57
3.Garate (Španjolska, Rabobank) +1:27
4.Vöckler (Francuska, Bbox) +1:40
5.Perget (Francuska, Caisse d'Epargne) +1:40
...

Ukupan poredak:
1.Chavanel (Francuska, Quick Step) 33h01:23
2.Evans (Australija, BMC) +1:25
3.Hesjedal (Kanada, Garmin) +1:32
4.Schleck (Luksemburg, Saxo Bank) +1:55
5.Vinokurov (Kazahstan, Astana) +2:17
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!