Ostali sportovi

Učenik nadmašio učitelja, Renshaw diskvalificiran

Maja Giljanović • četvrtak, 15.07.2010.
Učenik nadmašio učitelja, Renshaw diskvalificiran
Foto: EPA

Trećem ovogodišnjom i 13. etapnom pobjedom na Tour de Franceu ukupno Mark Cavendish je nadmašio svog mentora Erica Zabela, Britanac je nakon 184,5 km u Bourg-les-Valenceu slavio u 400 metara dugom sprintu ispred Alessandra Petacchija, ali i Talijan zadovoljno trlja ruke jer je od Thora Hushovda preuzeo zelenu majicu najboljeg sprintera. Žutu majicu i dalje sigurno nosi Andy Schleck ispred dvostrukog pobjednika i branitelja naslova Alberta Contadora. Prljavi potez Marka Renshawa na Julianu Deanu je Cavendishu omogućio slavlje, ali je Australca izbacio iz utrke, organizatori su promptno reagirali i Renshawa diskvalificirali.

Dobitna taktika Columbije i ubitačna suradnja Marka Renshawa i Marka Cavendisha pretvara se u nerješivu zagonetku. Nakon što mu je pripremio teren za trijumf na petoj i šestoj etapi Australac je nakon 184,5 km od Sisterona do Bourg-les-Valencea ponovno poput lokomotive povukao Britanca, prljavo je iz igre izbacio Juliana Deana (Garmin) i doveo Manxmana u dobitnu poziciju.

25-godišnjak je u furioznom 400 metara dugom sprintu slavio ispred Alessandra Petacchija (Lampre) i Tylera Farrara (Garmin), proslavio ukupno 13. pobjedu na TDF-u i nadmašio učitelja Erica Zabela. Nijemac je od 1995. do 2002. skupio 12 etapa i šest puta osvojio zelenu majicu najboljeg sprintera, Cavendish je svojih 13 skupio u nepune tri godine (četiri 2008., šest prošle godine), poravnao se s Philippeom Thysom na 13. mjestu svih vremena, a raste i u poretku za ovogodišnji maillot vert.

35 bodova iz Bourg-les-Valencea uspelo ga je za jednu poziciju na četvrto mjesto 29 bodova iza Petacchija, Ale-Jet se za drugo mjesto u etapi utješio preuzimanjem vodstva među sprinterima od Thora Hushovda (Cervelo).

Organizatori nisu oklijevali i nesportski potez Renshawa su promptno sankcionirali, tehnički direktor utrke Jean-François Pescheux je objasnio: "Pogledali smo usporenu snimku, malo je reći da je potez Renshawa nekorektan, ovo je biciklizam, nije boks. Moglo je biti pogibeljno, svi su mogli izgubiti ravnotežu i završiti na tlu. Renshaw je izbačen, nemamo više o čemu pričati, udarci su bili vidljivi i iz aviona".

Alberto Contador (40.) i Andy Schleck (65.) su završili sigurno u skupini, Španjolac za Luksemburžaninom i dalje kaska 41 sekundu, a u Top 5 su pred 12. etapu od Bourg-de-Peagea do Mendea (210,5 km) i Samuel Sanchez (+2:45), Denis Menčov (+2:58) i Jurgen van den Broeck (+3:31).

Tour de France, 11. etapa:
1.Cavendish (Velika Britanija, Columbia) 4h42:09
2.Petacchi (Italija, Lampre) 0
3.Farrar (SAD, Garmin) 0
4.Rojas (Španjolska, Caisse d'Epargne) 0
5.McEwen (Australija, Katusha) 0
...

Ukupan poredak:
1.Schleck (Luksemburg, Saxo Bank) 53h43:25
2.Contador (Španjolska, Astana) +41
3.Sanchez (Španjolska, Euskaltel) +2:45
4.Menčov (Rusija, Rabobank) +2:58
5.Van Den Broeck (Belgija, Omega) +3:31
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!