Ostali sportovi

Etapa Rodriguezu, Contador profitirao

Maja Giljanović • petak, 16.07.2010.
Etapa Rodriguezu, Contador profitirao
Foto: EPA

Uspon nazvan u čast bivšeg svjetskog prvaka i jednog od samo tri biciklista u povijesti koji su osvojili zelenu majicu najboljeg sprintera i na Tour de Franceu i na Giru d'Italia i na Vuelti a Espana Laurenta Jaja Jalaberta odlučio je pobjednika 12. etape TDF-a. Nakon 210,5 km od Bourg-de-Peagea do Mendea u sprintu je ispred Alberta Contadora slavio Joaquin Rodriguez, a Contador je zaradio i 10 sekundi u odnosu na Andyja Schlecka na prvom mjestu u ukupnom poretku.

Akcija na 12. etapi je krenula bijegom 18 biciklista na drugom usponu dana, a o kakvom se kalibru bjegunaca radilo dovoljno ilustriraju imena poput Aleksandra Vinokurova (Astana), Andreasa Klödena (RadioShack) i Rydera Hesjedala (Garmin).

Saxo Bank ih je ozbiljno shvatio i svim se silama trudio ne puštati ih iz vida i obraniti žutu majicu Andyja Schlecka, a u trenutku kad se 48 km prije cilja Vinokurov odlučio na napad Saxo Banku, Cervelu i Lampreu četvorka je stvorila četiri minute prednosti. Ključnim se pokazao uspon na Montee Laurent Jalabert, posljednji uspon dana nije bio osobito dug (3 km), ali je bio dovoljno strm (10,1 %) da poluči štetu među glavnim pretendentima na naslov.

Vino je 10 km prije Mendea jurnuo, ali nadirućim Španjolcima Albertu Contadoru (Astana) i Julianu Rodriguezu (Katusha) nije odolio, pobjedu je na koncu proslavio Rodriguez nakon što se u završnih 150 m odlijepio od kotača branitelja naslova, ali i Contador je relativno zadovoljan.

Zaradio je u odnosu na vodećeg Schlecka, ali Luksemburžanin je u jednom trenutku pucao po šavovima, gubio dobrih 25 sekundi 1,5 km prije cilja samo da bi posljednjim atomima snage stisnuo zube i sveo zaostatak na podnošljiv(ij)ih 10 sekundi.

10 sekundi su izgubili i preostali u Top 5 Samuel Sanchez (Euskaltel), Denis Menčov (Rabobank) i Jurgen van den Broeck (Omega), Levi Leipheimer je na gubitku 17 sekundi, a među ostalima Ivan Basso (Liquigas) i Cadel Evans sa slomljenim laktom 31 sekundu.

Thor Hushovd (Cervelo) je osvojio dragocjene bodove u sprintu na Mariacu i Langogneu i vratio zelenu majicu od Alessandra Petacchija (Lampre), Anthony Charteau (Bbox) je preuzeo vodstvo u poretku penjača ispred Jeromea Pineaua (Quick Step) kojeg je usporio sudar krajem etape, Lance Armstrong (RadioShack) je ispao iz pelotona i završio na 57. mjestu (+3:35), a Tylar Farrar (Garmin) je odustao zbog ozljede zgloba.

Sutrašnja 196 km duga etapa od Rodeza do Revela posljednja je šansa sprinterima pred ulazak u Pirineje.

Tour de France, 12. etapa:
1.Rodriguez (Španjolska, Katusha) 4h58:26
2.Contador (Španjolska, Astana) 0
3.Vinokurov (Kazahstan, Astana) +4
4.Van Den Broeck (Belgija, Omega) +10
5.Schleck (Luksemburg, Saxo Bank) +10
...

Ukupan poredak:
1.Schleck (Luksemburg, Saxo Bank) 58h42:01
2.Contador (Španjolska, Astana) +31
3.Sanchez (Španjolska, Euskaltel) +2:45
4.Menčov (Rusija, Rabobank) +2:58
5.Van Den Broeck (Belgija, Omega) +3:31
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!