Vodeni sportovi

Roki: “Do u stotinku što sam priželjkivao“

Iz Šangaja za SportnetMaja Giljanović • srijeda, 27.07.2011.
Roki: “Do u stotinku što sam priželjkivao“
Foto: Sandro Donda

Najzadovoljniji među troje hrvatskih reprezentativaca nakon kvalifikacija četvrtog dana Svjetskog prvenstva u Šangaju bio je Nikša Roki koji je u utrci na 200 mješovito ostvario olimpijsku B normu. Sanja Jovanović se na 50 leđno možda nadala polufinalu, ali nije djelovala nimalo utučeno 22. mjestom, jednako kao i 38. na 100 slobodno Mario Todorović koji je ionako samo punio rupu do nastupa na 100 delfin u petak.

Ni četvrtog dana Svjetskog prvenstva hrvatski plivači nisu izborili prvo polufinale u Šangaju, nastupilo ih je troje, a osim što su ostali bez plasmana među 16 najboljih nisu ni nadmašili 20. mjesto Marija Todorovića na 50 delfin još u nedjelju prvog dana SP-a.

Najbliža je bila Sanja Jovanović, ali nakon 31. mjesta na 100 leđno na 50-ici je ostala na 22. mjestu. Nakon 100 metara Sanja je izjavila: “Dobar je ovo uvod za 50-icu“, ali polufinale kojem se nadala izmaklo joj je za 19 stotinki sekunde. “Malo sam uklizala u cilj, zato sam i stala, ali dobro, rezultat“ (29,03, nap. a.) “je četiri stotinke sporiji od državnog. Možda sam očekivala polufinale, ali uopće nisam razočarana. Još sam pred polazak govorila da se ne želim opterećivati rezultatom, plasmanom, normama, bitno mi je dam se vratila“, izjavila je.

“Prijašnjih godina bi se uzrujavala, sad sam zrelija, iskusnija. Nisam ni ljuta, ni tužna, ni razočarana. Danas mi je zdravlje najbitnije, život poslije plivanja. Bitno je da smo u bazenu, da radimo i sada samo treba nastaviti. Olimpijske norme su teške, postavljene su u vrijeme kad smo još plivali u 'svemirskim' kostimima', ali nema tu hoću-neću. Svi dobro rade, tako i mi moramo, rad i samo rad. Počeli smo, sada moramo nastaviti u istom ritmu“, zaključila je.

Todorović je u svom drugom nastupu u Šangaju zauzeo 38. mjesto (50,16), ali kvalifikacije na 100 slobodno prijavio je ionako samo da popuni rupu do nastupa na 100 delfin u petak: “Još u Zagrebu sam rekao da ću 100 slobodno prijaviti jer bih u protivnom imao preveliku pauzu. Osjećam se dobro, definitivno bolje nego u nedjelju. Tada je bio četvrti dan da smo u Šangaju i najgori što se aklimatizacije tiče, sad se i spavanje normaliziralo“.

I Korčulanin se okreće olimpijskim normama: “Dosta su jake, ali bitno im se približiti čim je više moguće, da vidim kud smo i gdje smo. 15. lipnja podvući će se crta za A normu“ (primjerice 52,36 na 100 delfin, nap. a,), “52,4 bi trebalo bi biti dovoljno za pozivnicu, 54,6 već je upitno. Imamo još godinu dana, hoće li to biti na Europskom prvenstvu ili na nekom mitingu, ne znam, bitno je samo doći im što bliže“.

Najzadovoljniji je bio Nikša Roki, s 2:03,89 na 200 mješovito ostvario je olimpijsku B normu: “Super utrka, pogotovo nakon zdravstvenih problema“ (proljeva, nap. a.). “Otplivao sam točno što sam htio, do u stotinku pogodio B normu“. B norma ne osigurava Olimpijske igre, ali osigurava financijsku injekciju: “Teško se pokriti financijski, troškovi su veliki. Roditelji me podupiru, ali definitivno nije lako, B norma će mi osigurati novčana sredstva prijeko potrebna za nastavak ozbiljnog treninga, velika će to biti pomoć“.

Je li A norma dostižna, 2:00,17? “Možda i jest, popravim li prsno na kojem dosta variram, ali mislim da ću se uspjeti spremiti. Teško je kombinirati studij i treninge, nemam čistu sezonu da se usredotočim isključivo na plivanje. Evo i sada mislim na učenje, 10. rujna mi je prijemni ispit za medicinu u Clevelandu, drugi se za njega pripremaju i pola godine, a meni ostaje jedva mjesec i pol“.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!