Rukomet

Kapetan u lovu na titulu najstrijelca

Pripremili:Ivana Strahija, Damir Žbulj, Zvonka Keliš • ponedjeljak, 28.11.2011.
Kapetan u lovu na titulu najstrijelca
Foto: Kristijan Komarica

U Ligi prvaka nije nam manjkalo zanimljivosti, Zagreb je bio odličan protiv Chamberyja, koji je podbacio, Kielce je u Španjolskoj iskupio čast natjeravši Atletico Madrid na znojenje, a HSV je već osigurao prolaz u posljednjih 16. Neugodno iznenađenje bili su Mađari, koji su doživjeli pravi potop od Füchsea.

Umalo da nismo imali igrača vikenda, jer iako mnogo hrvatskih rukometaša iz tjedna u tjedan pruža solidne partije, nitko nam nije baš previše "iskočio". No, pogled je tada pao na listu strijelaca Lige prvaka, na kojoj treće mjesto ponosno drži Zlatko Horvat. To vrijedi nagraditi te tako potaknuti Zlaju da u prašini iza sebe ostavi Ademarovog Martina Stranovskog i Szegedovog Františeka Šulca. Kiril Lazarov (42) i Naumce Mojsovski (45) nisu daleko odmakli, pa Horvatu držimo palčeve.

Igrač vikenda

Zlatko Horvat: Hrvatski prvak protekloga tjedna nije imao posla u Regionalnoj rukometnoj ligi već je sve misli usmjerio na domaći susret s francuskim Chamberyjem. Nakon slavlja u gostima, Zagreb je i kod kuće htio ostvariti novu pobjedu, a u tome ga je predvodio odličan kapetan Zlatko Horvat. Zagrebovo desno krilo susret je otvorilo pogotkom iz kontre te se potom još pet puta upisao u strijelce čime je zasluženo dobio titulu najboljeg strijelca utakmice. Dobra realizacija Horvata nije nezapažena u Ligi prvaka, naime, Zlaja se trenutno nalazi na trećem mjestu ljestvice najboljih strijelaca s 39 pogodaka te za vodećim Mojsovskim zaostaje šest golova.

Ugodno iznenađenje

Goran Šprem: U 12. kolu njemačkog rukometnog prvenstva rukometaši Gummersbacha na gostovanju kod Flensburga su pretrpjeli uvjerljiv poraz od 16 pogodaka razlike. Goran Šprem u poraz svoje momčad nije ugradio nijedan pogodak. No, Šprem je svoju priliku nakon povratka odlično iskoristio u utakmicama 1/16 finala Kupa pobjednika kupova. Njegov klub je s ukupnih 20 pogodaka viška u iduću rundu prošao preko slabog turskog Maliye Milli Piyango SK, a Šprem je u svaku pobjedu ugradio po pet pogodaka.

Tonči Valčić: Tonči Valčić je donekle spreman dočekao zagrebački susret protiv Chamberyja. Ozljeda gležnja koju vuče već nekoliko tjedana i koja ga je ograničavala u nastupu u prvom njihovo međusobnom dvoboju napokon je stvar prošlosti. Odličan je posao Valčić odradio u obrani, a i u napadačkim akcijama bio je zapažen. Zabio je tri pogotka, koja će mu sigurno vratiti samopouzdanje za nastavak sezone.

Željko Musa: Musa se od ozljede oporavio u najboljem mogućem trenutku kako bi svom Gorenju pomogao u prvoj utakmici trećeg kola Kupa EHF-a protiv španjolskog Valladolida. Slovenski predstavnik odigrao je odličnu utakmicu, a za uzvrat si je osigurao prednost od deset pogodaka. Dobar posao u obrani odradio je Musa, zajedno sa svojim suigračima zadržali su snažnog protivnika na samo 23 postignuta pogotka, dok se u napadu i jednom stigao upisati u listu strijelaca.

Forma u usponu

Ivano Balić: Nakon odlične partije u prvom francuskom ogledu sa Chamberyjem, Balić je protiv istog protivnika u nedjelju ponovno pružio jako dobru partiju. Uz igru u oba pravca i dobro izdanje u obrani, na pravi način je vodio ekipu do uvjerljive pobjede u zagrebačkoj Areni.

Marin Šego: Vratari hrvatskog prvaka u najboljem trenutku uhvatili su dobru formu. Šego je branio tri četvrtine utakmice, skupio 11 obrana, ali više od samog broja govori kako je zaustavio nekoliko čistih zicera protivnika. Najbolje je njegovu ulogu opisao i trener Obrvan: "Vratari su bili ponovno odlični, a Šego je svojim obranama usmjerio naš brod na pravi put"

Domagoj Duvnjak: Njemački prvak u 12. kolu rukometne Bundeslige nije imao težak posao na gostovanju kod Lemga. U uvjerljivoj pobjedi Duvnjak je odigrao dobro u napadu te je u pobjedu HSV-a ugradio šest pogodaka. Tek nekoliko dana nakon prvenstvenog slavlja u gostima, Hamburg je i kod kuće pokazao svoju nadmoć te je, u sklopu šestog kola Lige prvaka, bio bolji od poljske Wisle Plock. Domagoj Duvnjak, u novoj je pobjedi, bio solidan s četiri postignuta pogotka.

Ivan Čupić: Čupićevi Lavovi proteklog tjedna nisu imali težak prvenstveni zadatak upisati uvjerljivu pobjedu nad Hildesheimom, momčadi s dna ljestvice. Odlično mu je taj susret poslužio za povratak u pucačku formu pa je protivničkog vratara svladao pet puta. Za vikend je Rhein-Neckar Löwen kod kuće igrao susret trećeg kola Kupa EHF-a, uvjerljivo su s 12 pogodaka viška nadigrali nedoraslog nizozemskog predstavnika OCI Lions, a hrvatsko reprezentativno desno krilo u listu strijelaca upisalo se šest puta.

Vedran Zrnić: Kapetan Gummersbacha, koji je nedavno produljio vjernost njemačkom klubu, ponovno je bio jedan od najboljih igrača svoje momčadi. Iako je momčad Seada Hasanefendića na gostovanju kod Flensburga pretrpjela uvjerljiv poraz, Zrnić je, uz dokapetana Pfahla bio najbolji strijelac svoje momčadi. Zrnić s linije sedam metara nije uspio postići pogodak, no potvrdio je svoju dobru formu postigavši ukupno sedam pogodaka.

Venio Losert: Rukometaši Ademar Leona u španjolskom su prvenstvu, stigli do nove uvjerljive pobjede. Španjolska je momčad s 11 pogodaka prednosti bila bolja od rukometaša Academije Octavio, a Venio Losert u slavlju svoje momčadi sudjelovao je sa 17 obrana. U nedjelju je pred Ademarom, pak, bio novi susret u Ligi prvaka. Rukometaši Isidora Martineza stigli su u goste Kopenhagenu te su se kući vratili minimalno poraženi, a Losert je priliku na golu dobio u drugom dijelu susreta.

Na standardnoj razini

Kokasti kutak

U Kockastom kutku pratit ćemo aktualne reprezentativce i one koji se nalaze u širem kadru, kao i najbolje pojedince koji iz nekog razloga (oproštaj, neslaganje s izbornikom...) trenutno ne konkuriraju. Popis od 25 imena osvježavat ćemo periodično ovisno o aktualnim događanjima na parketu, pa će možda dolazak na Sportnetov popis nekome olakšati dolazak i na izbornikov...

Igor Vori: HSV Hamburg je, u sklopu 12. kola Bundeslige, ostvario sigurnu pobjedu na gostovanju kod Lemga, a hrvatski se kružni napadač, Igor Vori, u dvoboju s rukometašima Lemga četiri puta upisao u strijelce. Nakon odrađenog posla u prvenstvu, njemački je prvak pred sobom imao i obaveze u Ligi prvaka, naime, u goste mu je stigla poljska Wisla Plock. Siguran je bio HSV na domaćem terenu te je izborio pobjedu s devet pogodaka razlike u kojoj je Vori pokazao svoju čvrstoću u obrani zaradivši dvije minute isključenja, dok je u napadu bio solidan s dva postignuta pogotka.

Marino Marić: Momčad CO Zagreba u proteklom se tjednu pripremala za važan susret u Ligi prvaka tako da nije zaigrala u SEHA ligi. Međutim, subotnji dvoboj s Chamberyjem te ostvarena pobjeda zasigurno su upotpunili Zagrebov tjedan. U susretu s francuskom momčadi, Zagrebov je kružni napadač, Marino Marić, bio među najboljim strijelcima svoje ekipe. Naime, upisao se u strijelce četiri puta, a posebice su bila važna njegova dva pogotka u prvom dijelu drugog poluvremena koja Zagreb vraćaju u osjetniju prednost.

Blaženko Lacković: U pobjedi njemačkog prvaka na gostovanju kod Lemga, Lacković je sudjelovao s dva gola te je tako nastavio sa svojim sigurnim povratkom nakon ozljede i kraćeg izbivanja s terena. Bolju igru pokazao je, pak, Lacković u Ligi prvaka gdje je njegova momčad ostvarila pobjedu nad poljskim Wisla Plockom. Lac je, kao i Vori, igrao nešto čvršće u obrani, zaradio je žuti karton, našao se dvije minute na klupi, no uspio je postići i četiri pogotka.

Marko Kopljar: Kopljar je u subotu protiv Chamberyja odigrao dobru utakmicu. Nije toliko griješio u napadu, nije imao previše isforsiranih i promašenih šuteva, dobar posao odradio je u obrani, a zabio je i četiri pogotka, od čega par nakon lijepih prodora gdje je iz sebe ostavio protivničke čuvare.

Ivan Ninčević: Ponovno je Ninčević odradio dobar prvenstveni posao za svoj Füchse proteklog tjedna. U gostujuću pobjedu nad Bergischerom, kojom su se smjestili na treću poziciju, ugradio je čak osam pogodaka. U fantastičnoj pobjedi njegove ekipe u Ligi prvaka kod Veszprema nije bio toliko uspješan. Postigao je dva pogotka, ali i u tri navrata nije pronašao put do protivničke mreže.

Denis Špoljarić: Obrana berlinskih Lisica odlično je funkcionirala u Ligi prvaka. Mađarski Veszprem uspio im je u svojoj dvorani zabiti 24 pogotka, a za taj rezultat zaslužan je bio i Špoljarić. U statistiku se upisao kada je zaradio dvije minute kazne isključenja, ali je ukupno gledajući odigrao dobru utakmicu.

Mirko Alilović: Hrvatski reprezentativni golman imao je solidnih 13 obrana (32 posto) u teškom porazu svoje momčadi protiv Füchsea u Veszpremu, u šestom kolu Lige prvaka. U domaćem prvenstvu je Veszprem bio slobodan, ali ovog puta to Aliloviću nije trebalo za popravljanje dojma.

Drago Vuković: Lübbecke Drage Vukovića doživio je minimalan poraz na gostovanju kod Balingena. Njegovo ekipa ne može biti zadovoljna prvim dijelom sezone, ovo im je već sedmi neuspjeh te se u prvenstvu nalaze na devetoj poziciji. Vuković je zabio četiri pogotka, ali najveća potvrda kvalitete našeg reprezentativca je nominacija za All Star susret njemačke rukometne Bundeslige. Glasanje traje do 9. prosinca, uz Vukovića nominirani su još i Ninčević, Lacković, Duvnjak i Zrnić, a svoj glas hrvatskim reprezentativcima možete i Vi dati ovdje.

Denis Buntić: Hrvatski reprezentativni desni vanjski sudjelovao je u odličnoj utakmici koju su igrači Kielcea odigrali u Madridu protiv Atletica, postigao je tri gola. Malo je nedostajalo da Kielce osramoti Atletico, a samo je odlična rola Lazarova spasila situaciju. U srijedu prije nedjeljnih uzbuđenja, Kielce je odigralo u domaćem prvenstvu protiv Legnice i upisalo rekordnih +28 (42:14). Buntić se tu jednom upisao u strijelce.

Jakov Gojun: Nakon ozljede i upitnog nastupa prije prvog susreta s Chamberyjem, Jakov Gojun, potpuno se oporavio do domaćeg susreta s francuskom momčadi te je sa svojim suigračima pokazao itekako dobru igru u obrani koja je u prvom dijelu dopustila Francuzima da zabiju tek sedam pogodaka. Gojun se uz dobro odrađen posao u obrani naposljetku uspio i jednom upisati u strijelce.

Renato Sulić: Premda je Veszprem poražen na domaćem parketu od berlinskih Lisica sa sramotnih 24:33, Sulić je pružio korektnu partiju i postigao tri pogotka, promašivši samo jedan šut. Kako u domaćem prvenstvu Veszprem nije imao utakmicu, ostaje na 22 boda, kao i Pick Szeged, no na prvom mjestu tabele.

Forma u padu

Manuel Štrlek: U šestom kolu Lige prvaka Zagreb je stigao do vrlo važne pobjede nad francuskim viceprvakom, Chamberyjem. S obzirom da u SEHA ligi nisu zaigrali ni u jednom susretu protekloga tjedna, Zagrebaši su se potpuno posvetili drugom dvoboju s Francuzima u samo šest dana. Manuel Štrlek u zagrebačkoj je Areni u dvadesetoj minuti susreta s Chamberyjem postigao svoj prvi pogodak, kojim je Zagreb po prvi puta na utakmici stigao do prednosti od šest pogodaka. Ukupno je Štrlek zabio dva gola te je zaradio i jedno isključenje.

Mate Šunjić: Nexeov golman opet igra po principu toplo-hladno. Njegova je momčad u proteklih sedam dana odradila dvije važne utakmice, prvu protiv Lovćena u 11. kolu SEHA lige, gdje Šunjić nije upisao ni jednu jedinu obranu, a drugu u EHF kupu, protiv Bešiktaša, u kojoj je Šunjić imao samo četiri obrane. Iako je njegova momčad upisala dvije vrijedne pobjede u tim susretima, od Šunjića se kao od potencijala za reprezentaciju očekuje mnogo više.

Damir Bičanić: Samo se jednom Bičanić upisao u strijelce u susretu Zagreba i njegovog Chamberyja, čime se uklopio u loše izdanje svoje momčadi. I sam je bio svjestan sramotno slabe prezentacije, te je kazao: "Nakon ovako slabe partije mene je osobno sramota. Ja sam najveći krivac, trebao bih biti vođa ove momčadi, a nakon svega trebali smo izgubiti i 20 razlike." Mi mu nećemo proturječiti.

Klupa, tribina, doktori

Petar Metličić: Metličić je proteklog vikenda odmarao. Celje PL trebalo je odigrati prvenstveni susret s Lokom, ali su zbog istupanja njihova protivnika iz lige Pivovarčani bili slobodni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Griotte29.11.2011. u 21:08
    Ok, promašio sam godište, što i dalje ne mjenja činjenicu da je naučio sve što je mogao naučiti. Do te godine ili jesi igrač ili nisi,trećeg nema. Pogotovo s fizičkim predispozicijama koje on posjeduje. Da nema njih,nebi bio ni trećeligaški igrač.
    Griotte
  • Obrisan korisnik29.11.2011. u 18:33
    Griotte ako nista drugo neznas bar uzmi digitron. da je roden 1.1.86 a nije... sad bi jos imao 25 godina...
    Obrisan korisnik
  • Griotte29.11.2011. u 17:30
    Kopkar je '86 godište, dakle, skoro 27 godina,a ne 26. I onda mi je najbolje čitati provale velikih stručnjaka da je mlad i da treba napredovati. LOL
    Griotte
  • Obrisan korisnik29.11.2011. u 12:42
    kopljar je puno bolji nego prošle sezone, ali to je i dalje premalo za igrača visokog 209cm, starog skoro 26 godina. markotić, koji ima 21 god je već sada bolji igrač, ne samo u napadu, već i u obrani. a imamo tu i stapančića (koji je nažalsot ozljeđen). buntić je i dalje prvi desni vanjski. horvat... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.11.2011. u 10:27
    Ako ste se već odlučili pratiti sve igrače repke (Ivana Strahija, Damir Žbulj, Zvonka Keliš), onda bar to činite sa svima na jednak način, glupo je prepisati statističke podatke ako sa par poziva možete saznati puno više o samoj tekmi, mislim, komentar za Štrleka i Šunjića je smiješan, prvi nakon... [više na forumu]
    Obrisan korisnik