Rukomet

Nema do Pere

Pripremili:Ivana Strahija, Damir Žbulj, Zvonka Keliš • utorak, 06.03.2012.
Nema do Pere
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatski rukometni reprezentativci nisu se odmarali, iako u Ligi prvaka vlada prividno zatišje, već su odrađivali zaostale susrete u nacionalnim prvenstvima, kupu i regionalnoj ligi. Od svih koji su nam donosili rukometna uzbuđenja prošli tjedan, valja izdvojiti Peru Metličića, koji je s Celjem osvojio pokal Kupa Slovenije te sve podsjetio na svoj raskošni rukometni talent.

Igrač tjedna

Petar Metličić (Celje PL): Metličić je proteklog vikenda osvojio prvi slovenski trofej! Na završnom turniru slovenskog Kupa, uz njegovo Celje PL, sudjelovali su još i Maribor, Jeruzalem Ormož te Cimos. U polufinalnom dvoboju Celjani su odigrali zanimljiv susret protiv Maribora, u kojem je zapaženu ulogu odigrala nekolicina hrvatskih igrača. Vratar Lončar obranio je 12 lopti, Svalina je zabio četiri, Špelić tri, a Tarabochia dva gola, no, uz Metličićevu dobru partiju i tri postignuta pogotka Celje PL je prelomilo utakmicu u drugom poluvremenu i sigurno stiglo do pobjede rezultatom 30:27.

U finalnom ogledu, za trofej su se borili s aktualnim prvacima Slovenije i sudionikom osmine finala Lige prvaka, Cimosom iz Kopra. Sastav u kojem igraju Džono i Bogunović, 17 minuta prije kraja, vodio je s četiri pogotka prednosti. Međutim, na krilima agresivne obrane, koju je predvodio Petar Metličić, Celje radi preokret i u završnici serijom 10:2 dolazi do zaslužene 26:21 pobjede. Bivši hrvatski reprezentativac se nije upisao u listu strijelaca, ali je s tri isključenja na utakmici, sedam minuta prije kraja, zaradio crveni karton. Za Celje PL to je 15. trofej osvajača slovenskog Kupa.

Celjani su proteklog tjedna odigrali i veliki aktualni derbi slovenskog rukometa, jer su na svom terenu dočekali vodeći sastav lige, Gorenje iz Velenja. U tom susretu Metličić je zabio dva pogotka, ali je njegova ekipa uvjerljivo poražena sa sedam pogodaka razlike. Gorenje je ovom pobjedom povećalo prednost ispred Celja PL na vrhu prvenstvenog poretka na pet bodova.

Ugodno iznenađenje

Ivan Ninčević (Füchse): Sjajno je Ivan Ninčević odigrao posljednji prvenstveni dvoboj njemačke Bundeslige. Na domaćem terenu njegov sastav stigao je samo do boda, s Frisch Auf Göppingenom remizirali su rezultatom 30:30, no, Ninčević je imao fenomenalan učinak. Zabio je deset, odnosno trećinu golova svoje ekipe, a s linije sedam metara postigao je četiri pogotka iz pet pokušaja.

Ivano Balić (CO Zagreb): Odlične vijesti stižu iz CO Zagreba, oporavio se Ivano Balić! Nakon ozljede skočnog zgloba zadobivene po povratku iz Srbije, Balić je propustio nastavak sezone, ali je nakon odrađenih mini priprema u Poreču proteklog tjedna, sada gotovo u potpunosti spreman za odlučujuće utakmice osmine finala Lige prvaka. Prve minute zabilježio je u dvoboju SEHA regionalne lige. U demoliranju Crvene zvezde u Kutiji šibica zabio je jedan pogodak, ali je pokazao kako je željan igre i kako je spreman za velike napore.

Tonči Valčić (CO Zagreb): Tonči je također muku mučio s ozljedom ramena, koja ga je sprječavala da zaigra u napadačkim akcijama svoje ekipe. Napokon se i Valčić oporavio. Odigrao je i on protiv Zvezde jedan dio minutaže te se iskazao s četiri postignuta pogotka.

Forma u usponu

Venio Losert: (Ademar Leon) Momčad Ademar Leona u 20. je kolu španjolskog rukometnog prvenstva stigla do nove pobjede i bodova, a u borbi koju vodi s rukometašima Valladolida za treću poziciju u Asobalu svaki je bod od velike važnosti. Svojoj ekipi Venio Losert pomogao je s 11 obrana od 22 udarca upućena u njegov gol. Rukometaši Ademar Leona proteklog su tjedna saznali i ime svog protivnika u osmini finala Lige prvaka, a na putu prema dalje stoji im mađarski Veszprem predvođen hrvatskim rukometašima Mirkom Alilovićem i Renatom Sulićem.

Drago Vuković (Lübbecke): Nakon slabijih izdanja u posljednje vrijeme, kako njegova Lübbeckea, tako i samog Vukovića, u proteklih sedam dana hrvatski reprezentativac imao je razloga za slavlje. Na domaćem terenu dočekali su Zrnićev, Špremov i Somićev Gummersbach u četvrtini finala njemačkog DHB Kupa. Vuković je bio jedan od najboljih pojedinaca na terenu, zabio je i šest pogodaka te tako pomogao svom sastavu da se plasira na Final Four, koji će se 5. i 6. svibnja odigrati u Hamburgu. Lübbecke će u polufinalnom dvoboju snage odmjeriti s Flensburgom, dok je drugi polufinalni par prava rukometna poslastica, u kojem će aktualni prvak HSV pokušati na domaćem terenu izbaciti trenutno vodeći sastav lige, ove sezone ponovno fenomenalni THW Kiel.

Za vikend je Vukovićev sastav gostovao kod posljednje i najslabije momčadi Bundeslige, Eintracht Hildesheima. Lübbecke je stigao do sigurne pobjede, hrvatski reprezentativac u njihovim redovima dobio je i priliku za malo odmora, a nije se niti upisao u listu strijelaca.

Renato Sulić (Veszprem): Naporni ritam mađarskog prvaka nije loše utjecao na reprezentativnog pivota. Renato Sulić je u pobjedi nad Pick Szegedom imao 5/7. Navlas isti učinak je Sulić imao i protiv Gyongyosija, kojeg je Veszprem pobijedio s 37:26. Prije no što će 17. ožujka odigrati prvu utakmicu protiv Ademar Leona, Mađari će zaigrati još protiv Tate u kupu i FTC Plera u nacionalnom prvenstvu.

Na standardnoj razini

Manuel Štrlek (CO Zagreb): Manuel Štrlek i njegovi suigrači iz redova CO Zagreba proteklog su tjedna krenuli na pripreme u Poreč gdje su i dočekali vijesti sa ždrijeba parova osmine finala rukometne Lige prvaka. Na putu prema daljnjoj fazi natjecanja CO Zagrebu će račune pokušati pomrsiti momčad Metalurga bivšeg hrvatskog izbornika Line Červara. Nakon povratka s kratkih priprema Zagrebaši su zaigrali i u novom susretu SEHA lige u kojem su u sklopu 17. kola bili uvjerljivo bolji od rukometaša Crvene zvezde. Štrlek je u pobjedu svoje momčadi ugradio četiri pogotka, a jednom je bio uspješan i sa sedam metara.

Vedran Zrnić (Gummersbach): Rukometaši Gummersbacha u 22. su kolu rukometne Bundeslige osigurali domaću pobjedu i nove bodove. U zanimljivom susretu s momčadi Magdeburga kapetan Vedran Zrnić postigao je dva pogotka, oba s linije sedam metara. Proteklog tjedna Gummersbach je ispao i iz njemačkog Kupa, Zrnić je zabio devet pogodaka, osam s linije sedam metara, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu protiv Lübbeckea.

Denis Špoljarić (Füchse): Špoljarić je odigrao svoju obrambenu rolu za berlinske Lisice u prvenstvenom dvoboju s Frisch Auf Göppingenom. Protivnik im je zabio 30 pogodaka, uzeo bod u njihovoj dvorani pa im je vodeći Kiel, koji ima 100-postotni prvenstveni učinak, pobjegao na velikih, vjerojatno i nedostižnih, osam bodova prednosti.

Marin Šego (CO Zagreb): Šego je nastavio s dobrim partijama. Makar je protiv Zvezde proveo na golu 20-ak minuta, upisao je osam obrana te je potvrdio kako je pred utakmice osmine finala Lige prvaka i dalje u odličnoj formi.

Marko Kopljar (CO Zagreb): Kopljar je s tri postignuta pogotka sudjelovao u razbijanju Crvene zvezde u sklopu regionalne SEHA lige. Slab protivnik nije zahtijevao veći angažman Zagrebova desnog vanjskog, a dio utakmice mjesto na parketu prepustio je mladom Šebetiću, koji je odlično odradio svoj posao zamjene.

Denis Buntić (Kielce): Prva je utakmica u domaćem prvenstvu, nakon uzbuđenja u Ligi prvaka za Kielce bila protiv Wisle, a hrvatski desni vanjski upisao je četiri pogotka (od 11 šuteva) u pobjedi 26:22. Tri dana kasnije, Kielce je igrao 20. kolo protiv Chrobry Glogowa u gostima, a Buntić je upisao tri gola. Na tablici poljskog prvenstva Kielce je prvi s 40 bodova, bez ijednog poraza. Na drugom je mjestu s 32 boda Wisla.

Marino Marić (CO Zagreb):Momčad CO Zagreba nakon slavlja nad Kadetten Schaffhausenom u narednom tjednu nije imala posla u Regionalnoj rukometnoj ligi već je krenula na mini pripreme u Poreč kako bi formu brusila za nadolazeće susrete kako SEHA lige tako i Lige prvaka. Naime, u osmini finala natjecanja za prvaka Europe Zagreb očekuju dva zanimljiva dvoboja s makedonskim Metalurgom bivšeg Zagrebovog trenera Line Červara. Prije nastavka natjecanja za prvaka Europe Zagreb je snage odmjerio s momčadi Crvene zvezde te je stigao do uvjerljive pobjede u kojoj je Marić sudjelovao s četiri pogotka.

Jakov Gojun (CO Zagreb): Rukometaši Croatia Osiguranja Zagreb protekli su tjedan iskoristili za odlazak na pripreme u Poreč kako bi što spremniji dočekali nastavak natjecanja u Ligi prvaka, ali i Regionalnoj ligi. Ono što je svakako obilježilo njihov tjedan jest ždrijeb parova osmine finala Lige prvaka koji je Zagrebu na put prema četvrtfinalu stavio momčad Metalurga, kao i uvjerljiva domaća pobjeda nad Crvenom zvezdom u kojoj je Gojun odradio dobar posao u obrani, dok je u napadu postigao jedan pogodak.

Forma u padu

Hrvoje Batinović (Split): U katastrofalnoj utakmici Splita protiv Bjelovara u Premijer ligi hrvatsko lijevo krilo utopilo se u muku svoje momčadi, u kojoj je jedini na razni zadatka bio vratar Vukas sa 16 obrana. Batinović je imao tri gola, od čega jedan sedmerac, a 15:15 nakon 60 minuta baš nikome ne služi na čast, jer su na obje strane carevale tehničke pogreške. Član stručnog stožera hrvatske rukometne reprezentacije i trener Splita Željko Babić morat će sa svojim momcima ozbiljno poraditi na odnosu prema utakmici.

Damir Bičanić (Chambery): U 17. kolu francuskog nacionalnog prvenstva Bičanićev Chambery gostovao je kod lidera prvenstva, Montpelliera. U najvećem francuskom rukometnom derbiju slavio je klub koji u rosteru ima Nikolu Karabatića, no svega s jednim golom razlike, 28:27. Hrvatski lijevi vanjski upisao je samo tri gola, no ono što je važnije, u posljednjim sekundama je zapucao zadnju priliku za izjednačenje i bod.

Igor Vori (HSV): Aktualni njemački prvak, HSV Hamburg, osigurao je tek bod u 22. kolu njemačke Bundeslige. Naime, na gostovanju kod Hüttenberga trećeplasirana momčad njemačkog rukometnog prvenstva nije uspjela upisati pobjedu. Hrvatski kružni napadač tek se jednom tijekom susreta upisao u strijelce i to pred sam kraj prvog dijela čime je smanjio zaostatak svoje momčadi na gol razlike. Tjedan iza nas za HSV je bio važan i zbog ždrijeba parova osmine finala Lige prvaka koji je Voriju i njegovim suigračima dodijelio momčad Füchse Berlina. Uz ždrijeb Lige prvaka HSV je osigurao Final Four DHB Kupa. Svladali su EHV Aue, a Vori je u četvrtfinalnoj pobjedi sudjelovao s dva pogotka.

Mirko Alilović (Veszprem): Nakon što su se probili u osminu finala Lige prvaka, rukometaši Veszprema, a s njima i hrvatski reprezentativni vratar Mirko Alilović, odrađuju "dvostruki program" i nadoknađuju zaostatke. Tako su 3. ožujka pobijedili Pick Szeged s 33:28, pri čemu je Alilović imao šest obrana od 22 šuta (27%), dok je u pobjedi protiv Gyongyosija imao skromne dvije obrane od 13 šuteva (15%). Veszprem je inače prvi na tablici prvenstva, ima 38 bodova, dok je drugi Szeged s 33.

Robert Markotić (Nexe): Na žalost, Markotić se pridružio svojim suigračima, koji nisu briljirali u utakmici protiv Vardara, koju je Nexe izgubio s 21:27, i tako prokockao svoju šansu za Filan Four SEHA lige. Markotić je imao učinak od svega 2/6, od čega je jedan gol postigao s linije sedam metara.

Blaženko Lacković (HSV): Momčad HSV Hamburga na gostovanju kod Hüttenberga u 22. kolu rukometne Bundeslige nije se pokazala u najboljem svjetlu te je kući ponijela remi i bod. Hrvatski reprezentativac Blaženko Lacković u poraz svoje momčadi ugradio je tek dva pogotka. Osim novog bundesligaškog dvoboja Hamburgu je prošli tjedan obilježio i ždrijeb parova osmine finala Lige prvaka u kojem će trećeplasirana momčad Bundeslige snage odmjeriti s berlinskim Lisicama. HSV je preko EHV Auea proteklog tjedna izborio polufinale njemačkog Kupa, uz dva pogotka Lackovića u tom dvoboju.

Željko Musa (Kielce): U 19. kolu nacionalnog prvenstva Musa protiv Wisle Plock nije upisao ni jedan pogodak, a samo je jednom šutnuo na protivnički gol. Raspoloženiji je Musa bio za vikend, pa je u gostima kod Glogowa upisao tri gola u pobjedi 39:29. Hrvatski pivot ima vremena dići raspoloženje na višu razinu prije sraza s Koprom 18. ožujka u osmini finala Lige prvaka. Do tada će Kielce odigrati još dvije utakmice domaćeg prvenstva.

Domagoj Duvnjak (HSV): Rukometaši aktualnog prvaka Njemačke, HSV Hamburga, u 22. kolu njemačkog rukometnog prvenstva nisu uspjeli ostvariti novu pobjedu već su, nakon što su saznali kako ih u osmini finala Lige prvaka čeka berlinski Füchse, uzeli tek bod na gostovanju kod Hüttenberga. Domagoj Duvnjak svojoj je momčadi pomogao s dva postignuta pogotka. HSV je proteklog tjedna u DHB Kupu izbacio niželigaša EHV Aue, uz jedan Duvnjakov pogodak.

Klupa

Zlatko Horvat (CO Zagreb): Hrvatski prvak proteklog je tjedna formu dizao na osmodnevnim pripremama u Poreču. Nakon što je i u posljednjem kolu natjecanja po skupinama u Ligi prvaka bio bolji od švicarskog Kadetten Schaffhausena CO Zagreb čekao je ždrijeb parova osmine finala Lige prvaka kako bi saznao ime svog protivnika. Između Ademar Leona, Kielcea i Metalurga izbor je pao na momčad trofejnog hrvatskog izbornika Line Červara. Potom su rukometaši Zagreba, u sklopu 17. kola Regionalne lige ugostili momčad Crvene zvezde, a u nadasve uvjerljivoj pobjedi kapetan Horvat dva se puta upisao u strijelce i to s linije sedam metara nakon čega je dobio zasluženi predah.

Ivan Čupić (Rhein-Neckar Löwen): Čupić i njegovi Lavovi nisu odigrali prvenstveni susret 22. kola, koje se igralo proteklog vikenda. Njihov odgođeni dvoboj s Lemgom zakazan je za 25. travnja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.03.2012. u 09:39
    upravo tako,nema do pere,legenda,ljudina,takve se nezaboravlja ;)
    Obrisan korisnik