Rukomet

Horvat i Špoljarić obilježili vikend

Pripremili:Ivana Strahija, Damir Žbulj, Zvonka Keliš • ponedjeljak, 26.03.2012.
Horvat i Špoljarić obilježili vikend
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatski rukometni reprezentativci imali su pune ruke posla s uzvratnim utakmicama Lige prvaka, a dok su jedni slavili, drugima do proslave baš i nije bilo. Najvažnije za hrvatski rukomet, Zagreb je prošao u četvrtfinale, a protivnika će Zagrebaši saznati u utorak. Najbolji je igrač u trijumfu Zagreba nad Červarovim Metalurgom bio Zlatko Horvat. Posebno je isticanje zavrijedio i Denis Špoljarić, hrvatski obrambeni specijalist, koji je sa svojim Lisicama izbacio HSV iz Lige prvaka.

Igrač tjedna

Zlatko Horvat (CO Zagreb): Momčad CO Zagreba proteklog se tjedna posvetila samoj uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka u kojoj je na domaćem terenu trebala nadoknaditi gol zaostatka iz Skoplja kako bi osigurala svoje mjesto u nastavku natjecanja. Na parketu zagrebačke Arene svoj je naum ove subote i ostvarila svladavši Metalurg 26:21. Kapetan Zagrebaša Zlatko Horvat ponovno je bio najbolji strijelac svoje momčadi te je sa sedam postignutih pogodaka samo dodatno učvrstio svoju titulu najboljeg strijelca Lige prvaka.

Ugodno iznenađenje

Denis Špoljarić (Füchse): Odlično je obrana berlinskih Lisica zaustavila sve napadačke opcije Hamburga. Za veliki uspjeh i prolaz u četvrtinu finala Lige prvaka Füchse je HSV u Hamburgu zaustavio na 23 postignuta pogotka. Zaista impresivno, a jedna od glavnih obrambenih karika berlinskog sastava, kao i uvijek, bio je Denis Špoljarić.

Uspon forme

Ivano Balić (CO Zagreb): Balić je u Areni odigrao jako dobru utakmicu. Odličan, borben i požrtvovan u obrani, još bolji u tranziciji lopte kod kontri i polukontri Zagrebaša. Uz njegovu bolju igru i čitava ekipa CO Zagreba igra brže, što je i otvorilo put prema pobjedi nad Metalurgom. I u listu strijelaca upisao se dva puta.

Vedran Zrnić (Gummersbach): Utorak je rukometašima Gummersbacha donio gostovanje kod berlinskih Lisica u sklopu 25. kola rukometne Bundeslige, kao i poraz s tri pogotka razlike. Kapetan Zrnić ponovno je bio među najboljim strijelcima svoje momčadi, naime, postigao je pet pogodaka te je s linije sedam metara bio stopostotan s tri pogotka u tri pokušaja. Koncem tjedan Gummersbach je imao posla i u Kupu pobjednika kupova gdje je nakon uvjerljive pobjede u prvoj četvrtfinalnoj utakmici pretrpio poraz od Bern Murija s dva gola razlike, ali je osigurao svoj prolaz u samo polufinale. Hrvatsko desno krilo u porazu svoje momčadi sudjelovalo je s četiri gola.

Marin Šego (CO Zagreb): Prvi vratar CO Zagreba nastavlja s odličnim predstavama na golu hrvatskog prvaka. Makedoncima je obranio 11 lopti, ali posebno je značajan bio njegov doprinos u nastavku utakmice, kada se lomio rezultat i kada je Metalurg stigao do rezultatskog izjednačenja.

Petar Metličić (Celje PL): Bivši kapetan hrvatske reprezentacije nastavlja s dobrim igrama u slovenskom Celju PL pred samu završnicu sezone. U uzvratni susret četvrtine finala Kupa pobjednika kupova gostovali su kod kod Benfice, sa zalihom od šest golova viška. U Lisabonu su poraženi 31:30, što im je ipak osiguralo nastup u polufinalu ovog europskog natjecanja. Metličić je ponovno odigrao odličnu utakmicu, a zabio je čak i šest pogodaka. Slovenci tako čekaju utorak i ždrijeb, a suparnici im mogu biti njemački Flensburg ili Gummersbach, odnosno španjolski Aragon.

Ivan Čupić (Rhein-Neckar Löwen): Čupić je imao dvostruki program proteklog tjedna sa svojim Lavovima. U prvenstvenom dvoboju nadvisili su Göppingen s jednim pogotkom prednosti, uz pet golova reprezentativnog krila. Za vikend je Löwen igrao uzvratni susret četvrtine finala Kupa EHF. Prednost od dva pogotka protiv Gorenja njemački sastav potvrdio minimalnom pobjedom na domaćem terenu, a protiv bivšeg kluba Ivan Čupić odigrao je odličnu utakmicu, još jednom iskoristio neigranje konkurenta za poziciju Groetzkog te sa šest postignutih golova otvorio svojoj ekipi put prema polufinalu ovog natjecanja. U ždrijebu ih očekuju francuski Dunkerque te bundesligaške kolege iz Göppingena i Magdeburga.

Renato Sulić (Veszprem): Hrvatski pivot odradio je iznadprosečno dobru utakmicu protiv Ademar Leona i u pobjedi 27:25 sudjelovao s čak sedam golova, no na žalost navijača Veszprema, to nije bilo dovoljno za plasman u iduću fazu najjačeg europskog natjecanja. Za Veszprem sad slijedi kratki predah zbog reprezentativnih obaveza, a potom 14. travnja klub igra mađarski Kup protiv Tbanyje.

Domagoj Duvnjak (HSV Hamburg): Za rukometaše aktualnog njemačkog prvaka, HSV Hamburga, protekli je tjedan dobro započeo. Naime, u sklopu 25. kola rukometne Bundeslige, HSV je osigurao slavlje nad Hannover-Burgdorfom kao i dva nova prvenstvena boda, a Domagoj Duvnjak u toj je pobjedi bio najraspoloženiji i najefikasniji igrač svoje momčadi sa sedam postignutih pogodaka. Hamburg je potom dočekala i uzvratna utakmica osmine finala Lige prvaka u kojoj je domaćin trebao nadoknaditi dva gola zaostatka iz Berlina te kod kuće svladati Füchse. Međutim, HSV je pretrpio novi poraz, ovoga puta minimalan, te je okončao svoj put u natjecanju za prvaka Europe. Duvnjak se i ovoga puta našao među najboljim strijelcima svoje momčadi, naime, postigao je četiri pogotka.

Standardna razina

Jakov Gojun (CO Zagreb): Rukometaši CO Zagreba proteklog su tjedna imali itekako važnu zadaću, naime, u zagrebačkoj su Areni, u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka, trebali izboriti svoje mjestu među najboljih osam momčadi u Europi. Nakon minimalnog poraza u Skoplju, Zagrebaši su u subotu slavljem s +5 izvršili svoj zadatak te sada čekaju ždrijeb četvrtfinalnih parova i svog novog protivnika. Osim svojih standardnih obrambenih zadaća Jakov Gojun se ponovno digao i u napadu te je postigao i jedan pogodak.

Mirko Alilović (Veszprem): Mađari su ispali iz Lige prvaka, s njima i hrvatski reprezentativni golman. Alilović je na domaćem parketu u Veszpremu bio na vrlo dobrih 38 posto obrana (deset obranjenih od 26 upućenih šuteva), no nije uspio zaustaviti onaj jedan, possljednji šut Španjolaca, točnije Rafaela Baene, koji je svojim pogotkom u 60. minuti doveo Ademar Leon na -2 i prolazak u četvrtfinale Lige prvaka.

Igor Vori (HSV Hamburg): Aktualni njemački prvak protekle je srijede, u 25. kolu rukometne Bundeslige, stigao do domaćeg slavlja nad Hannover-Burgdorfom te se potom nastavio pripremati za uzvratni susret osmine finala Lige prvaka u sklopu kojeg im je u goste stigao Füchse Berlin. Nakon poraza 30:32 na gostujućem terenu tjedan ranije, HSV je pretrpio i minimalni (23:24) domaći te je tako završio svoj put u ovom europskom natjecanju. Hrvatski kružni napadač, Igor Vori, u bundesligašku pobjedu svoje momčadi ugradio je pet pogodaka, dok je u Ligi prvaka zabio tek jedan gol.

Marino Marić (CO Zagreb): Hrvatski prvak, CO Zagreb, u tjednu iza nas imao je zadatak osigurati plasman u četvrtfinale rukometne Lige prvaka. Naime, Zagrebaši su u prvoj utakmici osmine finala, onoj u Skoplju, poraženi s golom razlike, no na domaćem su terenu, protekle subote, nadoknadili svoj zaostatak te slavili s pet pogodaka razlike. U velikom slavlju svoje momčadi Marino Marić se tri puta upisao u strijelce.

Blaženko Lacković (HSV Hamburg): Momčad HSV Hamburga proteklog je tjedna postigla polovičan uspjeh, naime, u domaćem je prvenstvu, u sklopu 25. kola, ostvarila pobjedu nad Hannover- Burgdorfom da bi potom u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka pretrpjeli i drugi poraz od berlinskih Lisica kojim je aktualni njemački prvak završio svoje putovanje u Ligi prvaka. Hrvatski reprezentativac, Blaženko Lacković, u domaćem se prvenstvu tri puta upisao u strijelce, dok je u Europi zabio dva gola.

Manuel Štrlek (CO Zagreb): Iza rukometaša CO Zagreba tjedan je posvećen uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka u sklopu koje je u zagrebačku Arenu protekle subote stigla momčad makedonskog Metalurga. Nakon minimalnog poraza tjedna dana prije Zagrebaši su kod kuće trebali izboriti svoje mjesto u četvrtfinalu natjecanja za prvaka Europe što su i učinili konačnim slavljem 26:21. Zagrebovo lijevo krilo, Manuel Štrlek, u pobjedu svoje momčadi ugradio je četiri pogotka.

Damir Bičanić (Chambery): Lijevi vanjski hrvatske reprezentacije bio je dobar na gostovanju Chamberyja kod Ivryja, te je u pobjedi svoje ekipe sudjelovao s pet pogodaka. Time je Bičanić skupio ukupno 65 golova u ovoj sezoni francuskog prvenstva, prosjek mu je 3.42 po utakmici. U 20. kolu, koje se igra 31. ožujka, Chambery ugošćuje Cesson, momčad koja je sa 17 bodova na šestom mjestu tablice. Nakon 19 kola Chambery je i dlaje drugi, za Montoellierom zaostaje osam bodva.

Marko Kopljar (CO Zagreb): Vidljivo je kako je naporna klupska i reprezentativna sezona ostavila trag na njegovom učinku u posljednjim utakmicama. No, odigrao je Kopljar u Zagrebu puno bolje nego u Skoplju, što i nije bilo posebno teško s obzirom na loš napadački učinak u prvom susretu protiv Metalurga. U uzvratu je postigao četiri pogotka, pružio i solidnu obrambenu partiju, čime je sigurno dao značajan doprinos u prolazu CO Zagreba u četvrtfinale Lige prvaka.

Robert Markotić (Nexe): U negdašnji kraljevski grad Crne Gore, Cetinje, Nexe je otišao s velikim nadama za pobjedu, a nakon prvih 30 minuta izgledalo je kao da će našički rukometaši do nje i doći. U tom je razdoblju Markotić postigao četiri pogotka u Lovćenovu mrežu, a Nexe je imao +3. No, u drugom dijelu domaći su iskoristili svaku pogrešku Našičana i na kraju slavili s 24:22. Markotić je prijašnjih četiri dodao svega još jedan gol.

Pad forme

Venio Losert (Ademar Leon): Momčad španjolskog Ademar Leona nje dobro započela protekli tjedan, naime, na gostovanju kod San Antonija u sklopu 22. kola španjolskog rukometnog prvenstva poražena je s golom razlike čime se propustila odvojiti od svog pratitelja, Valladolida, na trećoj poziciji u prvenstvu. Hrvatski reprezentativac, Venio Losert, u porazu svoje momčadi sudjelovao je tek s jednom obranom od 13 upućenih udaraca na njegov gol. Liga prvaka je, pak, u nastavku tjedna obradovala rukometaše Leon koji su nakon slavlja 31:28 u prvoj utakmici osmine finala, u uzvratu poraženi sa samo dva gola razlike (27:25) čime su izborili svoje mjesto u četvrtini finala ovoga natjecanja.

Denis Buntić (Kielce): Od šest Buntićevih šuteva samo su dva ušla u mrežu Kopra, što je preslabi učinak, posebno s obzirom na prošlotjednih sedam golova uz 70-postotnu učinkovitost. Buntić je doduše potegnuo u završnici, pogodio je za 23:24, no bivši igrač Zagreba Gorazd Škof obranio je potom njegov šut na 25:23 i to je bilo to.

Ivan Ninčević (Füchse): Reprezentativno lijevo krilo nije imalo svoj dan u uzvratnom dvoboju osmine finala Lige prvaka, iako je njegov sastav ostvario fantastičan uspjeh eliminiravši velike bundesligaške rivale, ekipu HSV, novom pobjedom i to usred Hamburga. Ninčević je postigao samo dva pogotka, za što je potrošio čak sedam lopti. Proteklog tjedna u prvenstvenoj pobjedi nad Gummersbachom bio je na standardnoj razini, uz pet njegovih golova.

Hrvoje Batinović (Split): Sezonu Splićani završavaju na četvrtom mjestu tablice, pa će sa Siscijom, Porečom i Karlovcem igrati Ligu za prvaka, kojoj će se pridružiti i CO Zagreb te Nexe. Najbolja dva nakon deset kola igrat će Regionalnu ligu, ako je iduće sezone bude. U posljednjem kolu prvog dijela natjecanja je Split gostovao kod Siscije i izgubio 25:28, a mladi je Batinović imao učinak od 3/4, a jedan je gol postigao sa sedam metara, dok drugi sedmerac nije iskoristio.

Drago Vuković (Lübbecke): Vukovićev klub nastavlja sa slabijim partijama, a hrvatski reprezentativac uklopio se u sivilo momčadi. Vuković se proteklog tjedna vratio na teren nakon kraće pauze zbog ozljede, a evidentno kako njegova forma više nije na onoj razini iz prvog dijela sezone, kada je redovito bio jedan od naših najboljih igrača u Bundesligi i kada je bio izabran u All Star momčad lige. U prošlotjedna dva prvenstvena poraza, na domaćem terenu od Flensburga, ali i na gostovanju kod Hüttenberga, Vuković nije bio posebno efikasan, postigao je u dva susreta ukupno pet golova.

Tonči Valčić (CO Zagreb): Bez obzira što ga nakon oporavka od ozljede trener Obrvan u posljednje vrijeme ponovno koristi i u napadačkim akcijama, stariji od braće Valčić nikako da uhvati pravu formu. Još uvijek u defenzivi solidno odrađuje svoje zadaće, dok na suprotnoj strani terena ipak nije dovoljno opasan za suparničke obrane.

Željko Musa (Kielce): Jedino što se Musi pisalo u susretu protiv Kopra u Sloveniji bilo je jedno isključenje, dok je u prvom susretu u Kielceu imao četiri gola. Musa je par dana prije ključne utakmice protiv Cimosa s ekipom odradio i susret razigravanja za prvaka Poljske, i u pobjedi od 36:16 protiv Legnice sudjelovao s jednim golom. Tom je pobjedom Kielce izborilo polufinale završnice.

Klupa, tribina, doktori

Nitko

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.03.2012. u 21:19
    horvat igra stvarno odlično i toplo se nadam da će s ovom sezonom uspjeti zaraditi jedan transfer u njemačku ili španjolsku da se dokaze i u tim najjačim ligama na svijetu, definitivno je zaslužio, samo vidjet ćemo što će gobac na to reći.
    Obrisan korisnik