Vodeni sportovi

Na Europsko prvenstvo u lov na A norme

Maja Giljanović • nedjelja, 20.05.2012.
Na Europsko prvenstvo u lov na A norme
Foto: Davor Sajko

Od 21. do 27. svibnja Mađarska je po peti put u povijesti domaćin Europskog prvenstva u plivanju u 50-metarskim bazenima. Nakon Budimpešte 1926., 1958., 2006. i 2010. godine u organizaciju se upustio i Debrecen i uskočio na mjesto Belgijaca iz Anwterpena koji su zbog financijskih poteškoća odustali prije tri mjeseca. Hrvatskim reprezentativcima ovo je prva od još tri šanse da isplivaju olimpijsku A normu i osiguraju nastup u Londonu, B normu zasad imaju Duje Draganja, Mario Todorović, Lovro Bilonić, Dominik Straga, Nikša Roki, Sanja Jovanović i Kim Daniela Pavlin.

Od ponedjeljka do nedjelje u Mađarskoj se održava 31. Europsko prvenstvo u plivanju u 50-metarskim bazenima. Peti je ovo put da je LEN organizaciju povjerila Mađarskoj, a nakon četiri domaćinstva Budimpešte (1926., 1958., 2006., 2010.) red je stigao i na Debrecen. Zaobilaznim putem.

Originalni domaćin Antwerpen, naime, prije tri mjeseca je zbog problema s financijskom konstrukcijom (u blagajni Belgijaca navodno je minus od 400,000 €) odustao od organizacije, ali zato, otkrio je predsjednik Mađarskog plivačkog saveza Tamas Gyarfas, Debrecen i Mađarska nisu časili ni časa. "Budući je cijela infrastruktura tu još od Europskog prvenstva u malim bazenima prije tri godine, trebala mi je otprilike minuta i 17 sekundi da uglavim detalje s gradonačelnikom Debrecena Lajosom Kosom, a otprilike minuta i 47 sekundi da od ministra sporta Attile Czenea osiguram financijsku potporu Vlade".

Izbornik Miloš Milošević u petak je prije puta izjavio: "Ne otkrivam toplu vodu kad kažem da se najviše očekuje od Duje Draganje, Marija Todorovića i Sanje Jovanović, ali ne bih htio nikome stvarati dodatni presing. Do norme neće biti lako doći, ali reprezentacija je dobro pripremljena, pruže li svoj maksimum, budu maksimalno koncentirani i isplivaju svoje najbolje rezultate, imaju za to mogućnosti".

Nijedan hrvatski reprezentativac još nije osigurao nastup na Olimpijskim igrama u Londonu, sedmoro s B normom su Duje Draganja, Mario Todorović, Dominik Straga, Nikša Roki, Lovro Bilonić, Sanja Jovanović i Kim Daniela Pavlin, a u Debrecenu su još i Saša Gerbec, Saša Imprić, Ante Križan, Ivan Levaj, Roko Šimunić i Valery Švigir.

Ne ispune li A normu u Europskom prvenstvu, hrvatskim reprezentativcima ostaju još mitinzi u lipnju u Kranju, Grazu i Zlatni medvjed u Zagrebu, ali Debrecen je Jovanović, Draganji i Imprići u dragoj uspomeni. Prije pet godina ovdje su u malom bazenu osvojili četiri medalje, Jovanović je s novim svjetskim rekordom uzela naslov na 50 leđno i postala viceprvakinja Europe na 100 leđno (iza Laure Manadou), Draganja je osvojio srebro na 50 slobodno (iza Stefana Nystranda), a Imprić srebro na 200 mješovito (iza Laszla Cseha).

Kvalifikacije startaju u 9:30, plivači na 400 slobodno, 100 leđno, 100 prsno, 50 delfin i 4x100 slobodno, a plivačice na 50 delfin, 400 mješovito, 200 leđno i 4x100 slobodno. Finala kreću od 17 sati, prvog dana medalje će se podijeliti na 400 slobodno (m), 400 mješovito (ž) i u obje štafete 4x100 slobodno.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.05.2012. u 20:44
    Čestitke našem paraolimpijcu Mihovilu Španji na postavljanju novog svjetskog rekorda
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.05.2012. u 18:47
    Nadomo se da če ipak netko uspjeti. Još ima nade i poslje debrecina
    Obrisan korisnik