Vodeni sportovi

Vekić: Čuo sam dečke iz četverca kako me bodre

Sportnet • četvrtak, 24.05.2012.
Vekić: Čuo sam dečke iz četverca kako me bodre

Solidno preplanuo otprije i prepun "friškog" zadovoljstva, sa širokim osmijehom koji je govorio više od tisuću riječi, pojavio se Mario Vekić u Zračnoj luci Zagreb. Autoru našeg najnovijeg sportskog pothvata, osvajaču druge veslačke norme za London u pretposljednjoj utrci posljednje kvalifikacijske regate u Luzernu, zapljeskali su jedino VSZ-ovci...

Da se Mario Vekić ne bi osjećao samim, kao u čamcu u kojem vesla, pobrinuli su se članovi male skupine "doček od srca", kako je gospođa Savka nazvala društvance s kojim je stigla do Plesa. A u njemu su još bili: tajnik VSZ-a Srećko Šuk s pomoćnikom Ivorom, predsjednik VK Nova, gosp. Lasović, čovjek koji živi i proživljava veslanje, gosp. Boris Martin, te poneko novinarsko pero. Naravno, Marija je dočekala i predstavnica njegova sponzora, tvrtke Asseco.

O sjajnom iskustvu iz Luzerna Mario je uglavnom govorio kroz poslovice i mudre izreke, što samo govori da mu je knjiga omiljena razbibriga između veslačkih aktivnosti: "Bio sam spreman za Luzern, a kada se čovjek za nešto dobro spremi, sve mu stvari dođu u životu. Šesto mjesto na Croatia Openu rezultat je upravo tempiranja forme za ovu regatu. Moj pik je i tada bio Luzern pa nije bilo razloga za zabrinutost. Što se tiče očekivanja drugih ljudi od mene, znamo da su očekivanja najveći izvor ljudske nesreće. Istina je, imao sam tremu uoči Luzerna, ali to je bila ona pozitivna trema koja uvijek tjera čovjeka na dobru izvedbu..."

Prije nego je nastavio s citiranjem mudrih izreka (i jednom antologijskom glupošću za kraj!), Mario je pojasnio stanje konkurencije u Luzernu i smjernice za London: "Nevjerojatno je kako se sve promijenilo, odnosno ubrzalo u odnosu na prošle kvalifikacije. Jedan Tim Maeyens je veslao u finalu OI u Pekingu, a sada se borio za normu. To samo govori kako su brzi ostali skifisti i kakva će žestoka konkurencija biti u toj disciplini u Londonu. Što se mene tiče, taktika će mi biti zen - opušteno i lagano, s guštom ću odraditi London. A tamo je sve moguće. Uoči polaska za Luzern, ispraćen velikim sumnjama, vidio sam na Jarunu kombi s natpisom: "everything is possible", a isto to mi se dogodilo i u Luzernu, nakon izborene vize - opet sam vidio taj natpis. Dakle, često nam u životu odnekud stižu poruke, mi ih ne znamo pročitati..."

Vekić je prepoznao tu poruku, ali glasovnu podršku koja ga je pratila tijekom finalne utrke nije uspio precizno razaznati: "Čuo sam da me netko bodri s obale, ali nisam znao da su to oni. Dečki iz četverca stigli su u Luzern u srijedu (na 2. regatu Svjetskog kupa ovoga vikenda), točno prije moje utrke - i nisu štedjeli glasnice. Kakavo ugodno iznenađenje."

Mario priznaje da mu je jedna utrka, finalna luzernska, mogla promijeniti život: "To je kao na kolosijeku - ne ostvariš li ono zacrtano, život ti se može totalno promijeniti, može sve otići u drugom pravcu. U mojem slučaju to znači - da nisam uspio, tko zna da li bih i dalje veslao. Ali ima ona mudra kineska poslovica koja kaže: Što je tvoje ne može te zaobići, a što nije tvoje - ne može te ni susresti."

Osim predsjednika Vekićeva matičnog kluba, VK Nova, još jedan je predsjednik otpočetka do kraja vjerovao u Marija. Na novinarski upit, čelni čovjek VSZ-a Branimir Bašić izjavio je uoči regate u Luzernu: "Mario će proći na Olimpijske igre, za ostale baš i nisam siguran."

Za kraj, uoči odlaska na zasluženi odmor, samostalni londonski olimpijac, a ujedno i zlatna pričuva četverca na pariće, Mario Vekić, samo je potvrdio koliko ga je vratila u život olimpijska viza. Josipovčanin sa zagrebačkom adresom i klupskom pripadnošću u fakinskom je stilu izrekao nešto što je svjetlosnim godinama daleko od mudrih Kineza: "Kako kaže Ava Karabatić, pozdravljam svoje roditelje, a najviše mamu i tatu."

Tomo Vinković

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.05.2012. u 21:12
    kakav majstor :) čestitka za izborene OI.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2012. u 20:46
    Bravo za nOsiječanina- velika su stvarOI
    Obrisan korisnik