Vodeni sportovi

Duje Draganja najavio kraj karijere

Mišo Gulić • petak, 29.06.2012.
Duje Draganja najavio kraj karijere
Foto: Kristijan Komarica

Ogorčen postupkom Hrvatskog plivačkog saveza koji ga je izostavio s liste putnika za Olimpijske igre te umjesto njega "ugurao" Marija Todorovića, Duje Draganja je najavio prijevremeni kraj karijere.

Veliku nervozu prouzročila je jedna stotinka sekunde koja je prevagnula u korist Marija Todorovića koji će tako biti dio brojne skupine hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama, dok će Duje Draganja prvenstvo promatrati "na suhom".

Naime, Draganja je u Eindhovenu otplivao vrijeme 22.51 na 50 metara slobodnim stilom, što mu je u tom trenutku bilo dovoljno za odlazak u London, da bi potom Todorović u Kranju isplivao stotinku bolje vrijeme (22,50), međutim, taj rezultat je tek naknadno usvojen, zbog čega je Splićanin izrazio svoje negodovanje.

"Od mog povratka u Hrvatsku postao sam svjestan nekih stvari u hrvatskom plivanju, a od tada je, moram priznati, odnos Saveza i mene nikakav. Očito samo zato što otvoreno kažem što nije u redu, a to očito nekome ne odgovara", jasan je bio Draganja u izjavi za Večernji list.

Kako je došlo do cijele cijele situacije i naglog obrata situacija, splitski plivač je dodatno pojasnio: "Situacija je čudna zbog toga što je Fina u prva 24 sata priznala sve rezultate kranjskog mitinga osim Todorićevog, da bi nakon 14 dana, to jest zadnji dan kad se još moglo postići normu, taj rezultat odjednom odobrila, ali tek nakon što se naš savez pisanim zahtjevom prema Fini založio za to. Pri tome mene nitko nije upozorio na taj zahtjev, nego mi se tjedan dana lagalo da je takvo što uopće poslano."

Potom je Draganja neizravno izrazio i sumnju u valjanost Todorićevog rezultata, ali i sumnju u namjere Saveza: "Takav se rezultat može priznati, ali samo pod određenim okolnostima, dakle da dodatni suci moraju biti na okretu. Osim toga, takav pokušaj mora biti prethodno najavljen pa bi se u tom slučaju on i drugačije kvalificirao u samom zapisniku, što ovdje nije bio slučaj."

"I ne znam kako mogu tvrditi da sam znao za Todorovićev rezultat, kad se zadnji dan mogućnosti postizanja norme odjednom pojavio na listama. Pogledajte službene europske rang-liste na dan 25. lipnja i vidjet ćete da Todorićevih 22.50 iz Kranja nigdje nema. To također dokazuje da to nisu čista posla", razočarano je ustvrdio Draganja.

Sve to, trofejnog je plivača nagnalo da kaže zbogom i plivanju i to prije nego li je to planirao: "Neću čekati kraj godine za završetak karijere, nego ću je završiti već ovoga ljeta".

Duje Draganja je jedan od najuspješnijih hrvatskih sportaša koji je između ostaloga na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. plivao u finalima na 50 i 100 metara slobodno te na 100 metara leptirovim načinom i u sve tri discipline oborio hrvatski rekord, dok je na 50 metara slobodno osvojio olimpijsko srebro uz sedmi rezultat svih vremena (21.94).

Godinu dana poslije veliku prašinu je digao i koketiranjem s Katarom te dvojbom uzeti ili ne katarsko državljanstvo, ali u veljači 2006. odlučio je ipak se natjecati za Hrvatsku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.06.2012. u 21:52
    trebao je otići u Katar. To sam rekao onda, to kažem i danas.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.06.2012. u 21:08
    ne znam, puno je toga tu šta mi ne znamo..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.06.2012. u 19:37
    draganja si je sam kriv, uzeo je srebro na olimpijadi u najelitnijoj mogućoj utrci, sponzori su bili tu, imao je sjajnog trenera, berkely zaleđe.. ali očito njemu plivanje nije bila glavna preokupacija jer da je trajao bi puno duže.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.06.2012. u 18:51
    sjajna karijera. Hrvatsko plivanje puno gubi i nadam se da če brzo netko mlađi popuniti tu rupu-neka mu je sretno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.06.2012. u 18:49
    Stvarno žalosno kako se ponašaju prema jednoj legendi našeg sporta općenito. Izgleda da je zagrebaćki i rijećki lobi prejak isto tako su i Sanju Jovanović ugurali kao i Todorovića,a jedan i drugi nisu Draganji ni do koljena. SRAMOTA.
    Obrisan korisnik